Pierce 36, Rivers 52 éves lett ma!

Ma több nagynevű játékos és edző is ünnepli születésnapját. A sort játékos pályafutása miatt Paul Pierce-szel kezdjük, aki 15 éves profi karrierje teljes egészét a Boston Celticsnél töltötte eddig, a következő idényt azonban már a Brooklyn Nets színeiben kezdi meg. Pierce a 2008-as, bajnoki címet nyert Celtics ikonja, legendája, és legjobb játékosa - abban a szezonban ő lett a döntő MVP is. 

10 All-Star gála, egy All-NBA második és három harmadik csapattagság van emellett, és ő a Larry Bird utáni korszak legmeghatározóbb Celtics-játékosa. Nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy kijelentsük, 34-es mezszámát egészen biztosan visszavonultatja a bostoni franchise, ha abbahagyja Pierce a profi játékot, és szinte borítékolható számára a Hall of Fame tagság is!

Nála mindössze egy évvel fiatalabb a ligában Pierce-nél már két évvel többet töltő Jermaine O'Neal, aki tehát 35 esztendős ma. Ő is megfordult Bostonban, de legemlékezetesebb időszaka az Indana Pacershez köthető 2000 és 2008 között, amikor a csapat franchise-playerének számított, és ezekben az években hatszor az All-Star gálára is meghívták, tehát a ligaelithez tartozott. Második indianai évében, 2001-02-ben a legtöbbet fejlődött játékosnak választották, egyszer ő is ott volt az All-NBA második csapatában, kétszer pedig a harmadikban. Benne volt a híres detroiti Brawlban is, a sérülések pedig tönkretették annak a lehetőségét, hogy ezt követően komoly, meghatározó játékos lehessen csapataiban.

Pierce-hez szorosan köthető volt trénere, Doc Rivers, aki szintén a mai napon ünnepli születésnapját. Rivers anno az Atlanta Hawks játékosaként hagyott nyomot először a ligában, a 80-as évek Dominique Wilkins fémjelezte Atlantájának volt ő a kezdő irányítója. 1986-87-ben 12.8 pont mellett kereken 10 gólpasszt átlagolt, egy évvel később pedig az All-Star gálára is meghívták. 3866 gólpasszal mai napig ő a csúcstartó a Hawksnál ebben a kategóriában. Vezetőedzőként Orlandóban kezdett, de a Magicnél nagyon sok sérülés hátráltatta, így csak részsikereket ért el. 2004-ben kezdett Bostonban, és a kezdeti nehézségeket követően 2008-ban Pierce-szel együtt felért a csúcsra. Az ő története gyakorlatilag előttünk zajlott, nem nagyon kell bemutatni - a folyamatos sérülések miatt a Celtics nem tudott több gyűrűt nyerni, sőt, döntőbe sem jutottak többet, idén nyáron pedig a Los Angeles Clippershez "cserélték".

Mai legutolsó, kiemelt ünnepeltünk az 56. életévét betöltő Reggie Theus. Az egykori kitűnő hátvéd öt és fél évig játszott a Chicago Bullsban, majd négy és fél esztendőt húzott le a Kingsnél (előbb Kansas City-ben, aztán Sacramentóban). Egy-egy évet eltöltött még Atlantában, Orlandóban és New Jersey-ben, 1991-ben végleg otthagyta az NBA-t, 1992-ben pedig befejezte a profi kosárlabdázást. Érdekesség, hogy azon kevesek közé tartozott, akik tudták, mikor kell abbahagyni - utolsó két szezonjában is 18.9 és 18.6 pontot rakott a közösbe meccsenként, karrierátlaga 18.5 volt, úgyhogy gyakorlatilag akkor fejezte be, mikor még tudta hozni azt a szintet, amit tőle egész pályafutása során megszoktak a ligában. Edző lett, egy évig a Sacramento Kingst is irányította 2007-08-ban, most pedig a Cal State Northridge Egyetemen trénere. Isten éltesse mindnyájukat!

Ezen a meccsen pedig Rivers és Theus is feltűnik, nem is epizódszerepekben:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus