Révbe ért a Bad Boys Pistons

Pontosan 25 évvel ezelőtt született meg Detroit város első NBA bajnoki címe, a Bad Boys Pistons kisöpörte a kétszeres címvédő Los Angeles Lakerst, Kareem Abdul-Jabbar pedig ezt követően visszavonult. Négy évvel később játszották minden idők egyik leghosszabb döntőben lejátszott meccsét, a Chicago Bulls és a Phoenix Suns 63 percig küzdött egymással. Erre a két eseményre tekintünk vissza.

25 esztendővel ezelőtt a Detroit Pistons a hallhatatlanság küszöbére érkezett, és át is lépte azt. A legendás Chuck Daly vezette alakulat 1984-től folyamatosan résztvevője volt a rájátszásoknak, ám a végső sikert nem sikerült elérniük. 1984-ben a Bernard King vezette New York Knicks az első körben (2-3), egy évvel később a Boston Celtics a második kanyarban (2-4), 1986-ban pedig a Dominique Wilkins-féle Atlanta Hawks megint az első körben állta útjukat (1-3).

1987-ben már megkérdőjelezhetetlen volt, hogy a korábbiakhoz képest léptek egy szintet, a keleti döntőben csak 4-3-mal maradtak alul a Celtics ellen - egy legendás momentum is köthető a párharchoz, Isiah Thomas elrontott oldalbedobása az ötödik meccs legvégén, ami után egy ponttal kapott ki a Pistons nyerő helyzetből. Az 1988-as rájátszásban túlléptek riválisukon, 4-2 arányban múlták felül Larry Birdéket a keleti konferencia fináléjában. A döntőben aztán nagyot küzdöttek, de 4-3-mal a Los Angeles Lakers lett a bajnok, amely így megvédte 1987-es címét - a hatodik meccs legendás lett a bokasérülést szenvedő Thomas 25 pontos harmadik negyedének köszönhetően.

Egy évre rá a Pistons még magabiztosabb lett, 63-19-cel megnyerték a teljes alapszakaszt. A PO-ban előbb a Celticset (3-0), majd a Milwaukee Bucksot (4-0) söpörték, hogy a keleti döntőben 4-2 arányban múlják felül az alakulóban lévő Chicago Bullst. A kétszeres címvédő Lakers megnyerte nyugatot (57-25), és három söprést mutatott be a rájátszásban előbb a Portland TrailBlazers (3-0), majd a Seattle Supersonics (4-0), végül a Phoenix Suns (4-0) ellen.

A fináléban tehát visszavágó zajlott, ami revans is lett végül. Az első meccsen simán, a második és harmadik mérkőzésen azonban hátrányból fordított a Pistons a negyedik negyedben - főleg a második meccs volt ilyen szempontból látványos, 8 ponttal voltak lemaradva egy negyeddel a vége előtt, és az addig mindhárom felvonásban legalább 30 pontot dobó Lakerst 13 egységen tartották az utolsó 12 percben. A negyedik meccsre így 3-0-s előnnyel, a söprés lehetőségével érkeztek meg.

A meccs további részeit ezen a linken eléritek!

Ezen az összecsapáson Magic Johnson már nem lépett pályára, a Lakers pedig egy jó kezdést követően összeesett, 0-4-gyel bukták el bajnoki címüket. Ez a találkozó volt minden idők legponterősebb játékosának, Kareem Abdul-Jabbarnak a búcsúmeccse, ezt követően a legenda visszavonult. A Pistons egy évvel később megvédte címét a Portland TrailBlazersszel szemben (4-1), 1991-ben viszont átadta a stafétát a keleti döntőben a Chicago Bullsnak, akik éppen a Lakerst verték a nagydöntőben.

 

Két nappal ezelőtt volt 21 éve, hogy Michael Jordan és Charles Barkley történelmet írtak az 1993-as finálé második mérkőzésén, ebből a sorozatból azonban a következő, harmadik mérkőzés is legendássá vált. A hazai pályán kétszer bukó Suns Chicagóban próbálta életben tartani reményeit:

A meccs további részeit ezen a linken tekinthetitek meg!

A találkozó három hosszabbításba torkollott, ami a döntők történetében másodjára fordult elő mindössze (1976-ban a Boston Celtics hazai pályán verte a Sunst az ötödik meccsen egy ugyanilyen triplahosszabbításos ütközetben). Kevin Johnson a lehetséges 63 percből 62-t a pályán töltött, ami természetesen azóta is rekord a döntők történetében, Dan Majerle pedig 59 percet játszott személyi hiba nélkül, ez is csúcsnak számított akkor és számít most is.

A Phoenix 129-121-es győzelmével életben maradt, de hiába nyertek még egy meccset Chicagóban - az ötödiket -, a hatodik találkozón, otthon megint vereséget szenvedtek, így elvesztették a döntőt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus