Rick Barry és Wilt Chamberlain mezszámainak visszavonultatása

35 éve Rick Barry mezszámát a Warriors, 32 éve Wilt Chamberlainét a Sixers vonultatta vissza - Michael Jordan és Kobe Bryant 50-esei - 45 éves Calvin Murphy 57 pontos karriercsúcsa - Reggie Miller és Dirk Nowitzki mérföldkövei.

1988. március 18-án a Golden State Warriors tartott ünnepséget - minden idők egyik legjobb kiscsatára, Rick Barry 24-es meze került visszavonultatásra, akinek a pályafutásáról korábban írtunk bővebben. Érdekesség, hogy napra pontosan három évvel később vonultatta vissza a Philadelphia Sixers minden idők egyik legjobbja, Wilt Chamberlain 13-asát. Mivel a Los Angeles Lakers és a Golden State is megtette ugyanezt, Wilt lett az NBA történetének első kosarasa, akinek a mezét három csapat is felhúzta a csarnoka plafonjára.

Volt két nagy mérföldkő ezen a napon. Négy éve, 2019. március 18-án Dirk Nowitzki épp Chamberlaint előzte meg az örökranglista hatodik helyén - csak Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, LeBron James, Kobe Bryant és Michael Jordan vannak előtte a dobott pontok tekintetében. Másrészt 22 éve, 2001. március 18-án Reggie Miller bedobta 2000. tripláját is, amit elsőként tett meg az NBA történetében.

Természetesen komolyabb meccsek is voltak ezen a napon. Elsőnek kívánkozik ide az NBA történetének legalacsonyabb Hall of Famere, a Calvin Murphy 57 pontos karriercsúcsa, amit 1978. március 18-án dobott a New Jersey Nets ellen egy 106-104-es vereség alkalmával - majdnem a születésnapján. A Clippers színeiben Norm Nixon 21 gólpasszt osztott ki 38 éve, Baron Davis 20-ig jutott 14 esztendővel ezelőtt.

Az elmúlt 35 év két meghatározó alakja, Michael Jordan és Kobe Bryant is kedveskedtek egy-egy 50 pontos mérkőzéssel - ezekről felvétel is van. Jordan 35 éve a Boston Celticset szórta meg egy 113-103-as siker alkalmával, míg Bryant a Minnesota Timberwolves ellen jutott el félszáz pontig 16 éve, amikor a Lakers 109-102-re győzött a vezetésével. Utóbbinak ez volt zsinórban a második 50 pontos mérkőzése - még kettő következett a sorban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus