Szupercserék, All-Starok és a Cavs rekorderének napja

Négy ismert játékos is ma ünnepli a születésnapját, akikben közös, hogy egyikük sem szupersztár, de szép karriert futottak be a ligában.

Clifford Robinson a 90-es években alkotott maradandót, de rá nagyon igaz a megállapítás: ha napjainkban lenne huszonéves, akkor óriási karriert futhatna be: ő volt az első, legalább 6 láb és 10 inch magasságú játékos, aki 1000 triplát dobott be. Szerencsétlenségére 1989-ben jelentkezett a draftra, akkoriban a magasembereknek jól kellett pozíciózniuk, lepattanózniuk, és kifejezetten nehéz sorsa volt a Robinsonhoz hasonló erőcsatár-centereknek, miközben manapság a csapatok kis túlzással ölni tudnának a hozzá hasonló kétposztos, jó kezű, atletikus, kiváló lábmunkájú magasemberekért. 

Robinsont a második körben választotta ki a Portland Trail Blazers, és bár a kezdőötösben nem nagyon tudták használni, gyakorlatilag azonnal a Portland legjobb cserejátékosa lett – a gárda 1990-ben és 1992-ben is a nagydöntőig menetelt, jó csapatban lehetett húzóember. 1997-ig játszott Portlandben, 1993-ban elnyerte a Legjobb Hatodik Ember Díját, 1994-ben pedig All-Star is lett. Karrierje első 461 meccséről nem hiányzott, ez a Vasember-sorozat ma is franchise-rekord, ráadásul minden évben playoffban volt az oregoniakkal. 1997-ben, 31 évesen egy fiatalítás kezdődött, Robinsont elcserélték Phoenixbe, ahol további négy évet játszott, majd 2001-03 között Detroitban, 2003-05 között a Warriorsban, 2005-07 között pedig a Netsnél is megfordult. Érdekesség, hogy ahogyan változott a liga, úgy lett Robinson egyre elismertebb: 34 és 36 évesen is beválasztották az év második legjobb védőötösébe. Uncle Cliffy a marihuánával meglévő hosszú és jól dokumentált kapcsolatáról is ismert, pályafutása alatt többször eltiltották – miután szögre akasztotta cipőit, szószólója lett annak, hogy Oregonban orvosi célokra tegyék legálissá a marihuánát, majd 2016-ban forgalmazóként meg is jelent a legális piacon Uncle Cliffy néven. 

Robinsonhoz hasonlóan Bobby Jackson is megkapta a Legjobb Hatodik Ember Díját, méghozzá 2003-ban, és neki sem indult egyszerűen a karrierje. A Seattle választotta ki 1997-ben a 23. helyen, de még a szezonkezdet előtt elpostázták Minnesotába – ez egyébként neki jól jött, mivel a helyi egyetem sztárjaként jelentkezett a draftra. Az ismerős közegben be is került az év második újoncötösébe, de 2000-ben elcserélték Sacramentóba – itt vált ismert játékossá, a legendás Webber-Bibby-Stojakovic-Divac féle Sacto második sorának vezéreként évekig a liga legszórakoztatóbb kosárlabdáját játszó csapatában villoghatott. Ígéretes pályafutását a 2004-05-ös szezonban összeszedett sérülés törte meg, utána még megfordult a Grizzliesnél, a Hornetsnél (ma Pelicans), a Houstonnál, majd 2009-ben végül Sacramentóba visszatérve vonult vissza 36 évesen. 

Caron Butler is ezen a napon született 1980-ban, a Robinson-Jackson duóhoz hasonlóan kicsit későn, 22 évesen került a ligába. A korábbi U21-es világbajnok profi karrierje is hányattatottan indult, mert biztató, 15.4 pontos első éve után a második szezonjában egyre kevesebb lehetőséget kapott a Miami Heatben, majd 2004-ben a Shaq-cserében a Los Angeles Lakershez került. Mindössze egy évet játszott az átalakuló csapatban, és megint tovább kellett állnia, a Kwame Brown-cserében a Washingtonhoz került. 

Itt fordult meg Butler szerencséje, hiszen összeállt az Arenas-Butler-Jamison trió, a gárda kétszer is elment a rájátszásig, a kiscsatár pedig 2007-ben és 2008-ban is All-Star volt. Egészen 2010-ig erősítette a fővárosiakat, de a végén már örömmel vette, hogy elcserélték Dallasba. Itt aztán szerencséje is volt, meg nem is, hiszen 2011-ben bajnoki címet ünnepelhetett, viszont csak a kispad mögül, mert 2011 januárjában eltört a térdkalácsa. 2011 decemberében, a lockoutot követően csatlakozott a Clippershez, ahol ismét egészségesen kétszer a playoffig segítette Griffinéket. Ezt követően megfordult még Milwaukee-ban, Oklahomában, Detroitban és Sacramentóban, végül a 2015-16-os évad végén ért véget pályafutása – bár hivatalosan csak 2018. február 6-án jelentette be ezt hivatalosan. 

A negyedik ünnepelt bár most éppen sérült, pályafutásának java valószínűleg hátravan: Tristan Thompson ma lett 27 éves. A kanadai erőcsatárt 2011-ben a negyedik helyen draftolta a Cleveland, és egész eddigi profi karrierjét náluk töltötte. Újoncként beválasztották a második legjobb ötösbe, pedig nem volt könnyű dolga, hiszen 2011 decemberéig semmilyen kapcsolatban nem lehetett csapatával a lockout miatt. Megbízható, de a büntetőzése miatt támadható magasemberként volt elkönyvelve, mígnem 2013 nyarán dobókezet váltott (balról jobbra), ez pedig (időszakosan) bevált nála. 2014-ben a visszatérő LeBron James csapattársaként háromszor járt nagydöntőben, egyszeres bajnok 2016-ból, a szerződése 2020-ig szól – egyébként a Cleveland történetében ő játszotta sorozatban a legtöbb meccset hiányzás nélkül. Magánéletében arról ismert, hogy jelenleg ő Khloé Kardashian párja, és a celebtől hamarosan gyermeke is születik majd. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus