Tim Duncan és a Spurs nagy napja

Június 25-e leginkább a San Antonio Spurs számára emlékezetes, hiszen Tim Duncant pontosan 17 évvel ezelőtt draftolták, két esztendővel később pedig ezen a napon nyerték első bajnoki címüket, ezekre tekintünk most vissza.

A Spurs 1995/96-ban még 59-23-at futott az alapszakaszban, majd a nyugati elődöntőben kaptak ki a Utah Jazztől. Egy évvel később aztán borzalmas idényük volt, David Robinson összesen 6 meccsen játszott - előbb hátsérülése, majd lábtörése volt -, míg Sean Elliott csak 39-en, így a San Antonio története leggyengébb idényét produkálta, mindössze 20-62-t teljesítettek a reguláris szakaszban. A lotteryn aztán mázlijuk volt, a harmadik leggyengébb mérleggel is övék lett az 1/1, 1997. június 25-én pedig kiválasztották vele Tim Duncant. Ehhez az idényhez tartozik, hogy Gregg Popovich GM-ként idény közben kinevezte magát vezetőedzőnek, tehát az utóbbi 17 év két legendáját is a pocsék 96/97-es szereplésnek köszönheti a SAS.

Duncan azonnal berobbant, 21.1 pont, 11.9 pattanó és 2.5 blokk voltak az átlagai, megnyerte az Év Újonca díjat, All-Star lett, az All-NBA első és az All-Defensive második csapatba választották. Az alapszakaszt 56-26-tal zárta a gárda, a Jazztől viszont a két évvel korábbiakhoz hasonlóan a nyugati elődöntőben kaptak ki. Egy évvel később fordult a kocka, igaz, nem túl gyorsan, hiszem az 1998/99-es szezont lockout sújtotta. A Spurs 37-13-mal az alapszakasz legjobb mérlegével produkálta, majd nyugaton átgázoltak: 3-1-re verték a Minnesotát, majd kisöpörték a Lakerst és a Blazerst is. A döntőben az NBA történetének első olyan csapatával találkoztak, amely 8. kiemeltként jutott be a fináléba, a New York Knicksszel kellett farkasszemet nézniük.

A Knicksnek nem volt ellenszere Duncanékre, 4-1-gyel húzta be a Spurs a bajnokságot, ezzel az első ex-ABA csapat lett a San Antonio, amelynek sikerült NBA bajnoki címet nyernie - és ők voltak az elsők, akik egyáltalán a döntőbe is be tudtak jutni. Tim Duncan lett a döntő MVP-je, így gyakorlatilag két év alatt mennybe ment, a csapatnál és a drukkerek közül pedig már senki nem emlékezett a két évvel korábbi pocsék idényre. Érdekesség, hogy Duncan draftolása óta nem hagyott ki rájátszást a Spurs, és csak az 1998/99-es idényben nem értek el 50 győzelmet, akkor is csak azért nem, mert összesen 50 meccs volt az alapszakasz.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus