Wade mennybemenetele és a Heat utolsó bajnoki címe

9 évvel ezelőtt ezen a napon lett először bajnok a Miami Heat, 2 éve pedig utoljára nyertek aranygyűrűt Dwyane Wade-ék. 

A Miami Heat 2004 nyarán kezdett nagy átalakulásba, amikor a fiatal csapatot szétszedték, és többek között Lamar Odomért, Brian Grantért és Caron Butlerért megszerezték Shaquille O'Nealt. A center a feltörekvő szupersztárhoz, Dwyane Wade-hez csatlakozott, első évükben pedig rögtön a keleti döntőig meneteltek, ahol a címvédő Detroit Pistons csak 4-3-ra tudta őket megverni.

2005 nyarán főleg a periméteren alakultak át, hiszen egy ötcsapatos csere keretein belül érkezett hozzájuk a nagyon hasznos James Posey, valamint Jason Williams és Antoine Walker, majd szeptemberben a veterán Gary Payton is. A gárda 52-30-cal nyerte saját divízióját, de a 64-18-as Detroit mögött csak másodikak voltak keleten. A Chicago Bullst aztán 4-2-re, a New Jersey Netset 4-1-re verték a rájátszásban és pályahátrányból is képesek voltak legyőzni a Pistonst 4-2-re.

A fináléban az első két meccset elvesztették a 60-22-t futó, így pályaelőnnyel rendelkező Dallas Mavericks ellen, de ezt követően lépett szintet Wade, aki ha nem is egymaga húzta be a döntőt zsinórban megnyert 4 találkozóval, de sokáig emlékezetes teljesítményt nyújtott a harmadik mérkőzés második felétől kezdve. 2006. június 20-án került sor az utolsó, 95-92-es eredménnyel végződő összecsapásra, amellyel a Heat franchise megnyerte első bajnoki címét.

A bajnoki évről készült DVD többi részét ezen a linken megnézhetitek!

 

2013-ban teljesen más volt a helyzet, hiszen 2011-ben visszavágott a Dallas a döntőben az újonnan összeállt LeBron James, Wade, Chris Bosh nagy hármas fémjelezte Heatnek, 2012-ben azonban LeBron vezetésével bajnok lett az együttes, így címvédőként vágtak neki a 2012/13-as idénynek, méghozzá a legnagyobb esélyesként. Már az alapszakaszban jelezték erejüket, hiszen 66-16-tal a liga történetének egyik legjobb alapszakaszát hozták - ebben benne volt egy 27 meccses győzelmi sorozat is, amely a második leghosszabb ilyen jellegű streak a liga történetében, csak az 1971/72-es Lakers tudott ennél jobbat (33).

A rájátszásban söpörték a Milwaukee Bucksot, 4-1-gyel mentek túl a Chicago Bullson is, viszont az Indiana Pacersszel már nagyon megszenvedtek, 4-3-ra győzték csak le Paul George-ékat. A döntőben rögtön az első mérkőzésen elvesztették pályaelőnyüket a San Antonio Spurs ellen, de a negyediken visszaszerezték azt. Ennek a finálénak a hatodik meccse vonul be a liga aranyoldalaira a végjáték és Ray Allen emlékezetes egyenlítő triplája miatt - a Heat-drukkerek egy része már hazaindult, hiba volt ezt tenniük, mivel hosszabbítás után a Miami nyert. 2013. június 20-án rendezték a hetedik mérkőzést, amelyet aztán 95-88-ra nyertek meg, harmadik és idáig utolsó bajnoki címüket szerezve.

 

Michael Jordannek és a Chicago Bullsnak is nagy nap ez a mai, hiszen 1993-ban ezen a napon nyerték meg a Phoenix Suns elleni nagydöntőt. Kétszeres címvédőként érkeztek a szezonba, de keleten csak a második helyre futottak be 57-25-tel a New York Knicks mögött. Sok akadályt azonban nem jelentett számukra a PO így sem - előbb az Atlanta Hawkst (3-0), majd a Cleveland Cavaliers (4-0) söpörték ki, a pályahátrány ellenére pedig 4-2-re verték a New York Knickset is - úgy ráadásul, hogy 0-2-ről fordítottak.

A döntőben szintén nem náluk volt a pályaelőny, de mindkét meccset elhozták Phoenixből. Ezt követően 3-ból kettőt ugyan elbuktak hazai parketten, de a hatodik meccsen, 1993. június 20-án megint nem hibáztak, John Paxson emlékezetes hármasával, majd Horace Grant blokkjával 99-98-ra győzték le a Sunst. A Bulls ezzel a harmadik franchise lett a Celtics és a Lakers mögött, amely triplázni tudott egyhuzamban, ráadásul a Bulls az egész PO-ban összesen két mérkőzést veszített idegenben.

Michael Jordant zsinórban harmadjára jelölték a döntő MVP-jének, ami új csúcs volt, rajta kívül csak Magic Johnsonnak volt akkor 3 döntő MVP címe - azóta is csak Tim Duncan és Shaquille O'Neal nyertek ennyit. Jordan egyébként ezután a döntő után vonult vissza másfél évre, de ugyanezt a bravúrt (zsinórban három finálé MVP elismerés) megcsinálta később, 1996 és 1998 között is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus