A Golomán akta

Lassan két éve íródik Golomán György amerikai karrierje, mely jobban halad előre, mint előzetesen gondoltuk volna.

2013 nyarán a magyar kosárlabdázás legnagyobb tehetsége elhagyta az öreg kontinenst, hogy megvalósítsa álmát. Tudta, hogy mire vállalkozik, de nem rémült meg a kihívásoktól, sőt, állt eléjük és követelte magának a bizonyítási lehetőséget. Körmendről egészen Floridáig, a Sagemont Lions öltözőjéig repült, ahol nagyon hamar megtalálta a közös hangot a társakkal. Az edzője, Adam Ross szinte kizárólag szuperlatívuszokban beszélt a magyar magasemberről, aki a hivatalos adatok szerint 82 kilogrammos (180 font) súllyal mérlegelt a szezon kezdetén. Alig telt bele pár hónap és 6 (!) kilogramm izmot építettek Golománra, aki rendszeresen különmunkát végzett. Bár kimagasló statisztikákban nem nyilvánult meg Gyuri játéka, de a csapat sikeresen vette az akadályokat mérkőzésről-mérkőzésre, s egészen az állami döntőig menetelt, melyet meg is nyert.

A legfontosabb eseményről még nem ejtettünk szót, mely bármennyire is furcsa, még jóval az előtt következett be, hogy Golomán pályára léphetett volna a Sagemont színeiben. Történt, hogy a UCLA Bruins segédedzője, Ed Schilling azért utazott Floridába, hogy egy edzésen megfigyelje a 2015-ös szezonkezdetre kiszemelt játékost, Prince Alit. A szeme azonban óhatatlanul is megakadt a magyar tehetségen, akinek mozgása, játékinteligenciája, precíz csuklója, passzolási készsége, lábmunkája elgondolkodtatta a szakembert. Nem sokkal később a UCLA vezetőedzője, Steve Alford is ellátogatott a Sagemont edzésére, mely után bemutatkoztak egymásnak Golománnal, de a mester semmi különöset nem mondott. Két órával később viszont már Gyuri előtt hevert egy ösztöndíj ajánlat a UCLA-től, melyet elfogadott. Hangsúlyozni kell, hogy mindezt úgy, hogy mérkőzésszituációban még nem látták játszani.

Mit jelent a UCLA játékosának lenni?

Patonay Ádám játékosügynök magánvéleménye Golomán helyzetéről, aki korábban 9 évig volt a nevelőedzője a körmendi utánpótlásban:

"Gyurika nagyon jó helyen van. Az egyetem múltja magáért beszél, innen jött ki az USA legtöbb olimpiai bajnoka és ők nyerték a legtöbb NCAA bajnokságot, 11-et kosárlabdában. Akadémiailag is nagyon erős az iskola, a Stanforddal – ahova Rosco Allen jár – karöltve ott vannak az Ivy League-es – Harvard, Yale, Brown, stb. elit egyetemek nyakán tanulmányi szint tekintetében, ami fontos, figyelembe véve, hogy Gyuri mindig is jó tanuló volt és intelligens srác.

Tavaly nagyszerű szezont futott a középiskolai csapatával, amiből Prince Ali jövőre követi és újra a csapattársa lesz. Ezzel egy időben a UCLA is extrát repesztett tavaly, hiszen a legjobb 16 között csak a későbbi elődöntős Florida állította meg őket. A csapatból jelenleg négyen játszanak az NBA-ben. A drafton Zach LaVine 1/13-ként kelt el, mint a Minnesota választottja és indulni is fog az All Star Weekend zsákolóversenyén - Szerk.: azóta meg is nyerte LaVine a számot, rég nem látott jó teljesítménnyel -, Jordan Adams-et a Memphis választotta 1/22-ként, személyes kedvencemet, Kyle Andersont pedig a szintén személyes kedvencem, a San Antonio Spurs 1/30-ként. (Hadd jegyezzem meg, hogy azért Celtics szurkoló vagyok mindörökké). Rajtuk kívül a csapat centerét, David Weart pedig a Sacramento igazolta le szabadügynökként októberben. Mindenképpen kiemelkedő, hogy négyen kerülnek be az NBA-be egy évben egy csapatból, különösen, hogy LaVine első éves, Adams és Anderson pedig másodévesként vállalta be a draftot.

Az előbb felsoroltakból adódóan Alford mesternek egy teljesen új csapatot kellett építenie, több újonccal, köztük Golomán Gyurival és a top tehetségnek számító Kevin Looney-val. A csapat vázát a Bryce Alford – edző fia – Hamilton, Powell mezőnysor és a tavalyról hírmondónak maradó Tony Parker képezi. Jelenleg az újonc Looney a csapat legjobb pontdobója, aki pont a négyes poszton szerepel, ahol Gyuri is. Rajta kívül a labdák nagy részét a mezőnyök használják. Az első vizsgaidőszak után a csapat egyik magas posztokon bevethető játékosa, a szintén újonc Wanaah Bail kiesett a rotációból, mert tanulmányilag nem ütötte meg a szintet.

A csapat hazai pályán kimondottan jól teljesít, viszont idegenben és a kiemelt csapatok ellen bukdácsolt és pár nagyobb verésbe is beleszaladt, a Stanford ellen azonban konferencia rangadót nyertek hosszabbításban, míg az ősi rivális USC csapatát is magabiztosan verték a „rivalry game”-en. A csapat centere, Parker sérülés miatt kihagyni kényszerült az Oregon és Oregon State elleni idegenbeli túrát, így Gyurinak több lehetősége nyílt a bizonyításra. Az Oregon elleni meccset megnéztem élőben és dicsérhetem, hogy agresszívan és keményen játszott, pontokat is szerzett, de tudom, hogy ennél is többet tud ő segíteni a csapatának, amit alá támasztja az Oregon State edzőjének véleménye is, aki elismerően nyilatkozott róla és mondta, hogy sok van a srácban, aki kimondottan tetszik neki. Az érdekesség kedvéért az edző, Wayne Tinkle a tavaly Győrben pattogtató Joslyn Tinkle édesapja. Az oregoni túra után hazatérve a Utah csapatát fogadták, akik a 10. kiemeltek az egész bajnokságban és verték meg őket 10 ponttal a Pauley Pavilonban. Úgy gondolom, hogy a csapat egyre jobban áll össze, Gyuri pedig egyre bátrabban kezd vállalni és a jó mezőny munka, sapkái és passzai mellé megérkeznek az Oregonban már megvillantott zsákolások, közép távolik és hármasok is. Innen kívánok neki sok sikert és erőt ehhez az egész volt körmendi junior csapatunk nevében és nagyon büszkék vagyunk rá!"

A 2014/15-ös szezon felkészülési időszakában rengeteg teher nehezedett Golomán vállára. Az iskolai év előtt részt vett egy felkészítő programban, majd jöhetett az éles tanév és a kosaras szezon.

Az előzetes hírekben, szezon előtti beharangozókban arról olvashattunk, hogy Gyuri újoncként – és másodévesként is - talán pár percet kap majd meccsenként, hogy szokja az NCAA légkörét. Ehhez képest már a konferencián kívüli mérkőzésen próbálgatta Alford mester a magyar tehetséget, de amikor jöttek az élesebb találkozók, akkor visszaesett játékideje. Jött azonban 2014 utolsó mérkőzése, melyen a tanulmányi eredményei miatt tiltólistára kerülő Wanaah Bail már nem játszhatott. Ez a találkozó jelentette a fordulópontot Golomán számára. Sorozatban 12 összecsapáson kapott legalább 10 perc játékidőt Steve Alfordtól, kétszer pedig több mint 20 minutumot tölthetett a pályán. Idén januárban a saját teljesítményével kapcsolatban rendre kritikus magasember úgy nyilatkozott, hogy a nagy terhelést állja és örül, hogy elégedettek vele.

A böjti időszak azonban korábban kezdődött a magyar tehetség számára, az elmúlt négy mérkőzésen két alkalommal minimális öt, illetve hat játékpercet kapott, s mindössze egyetlen mezőnydobást vállalt, egy triplát, melyet értékesített. Jelenleg 97,5 kilogramm (215 font) Golomán súlya, mely azt jelenti, hogy kevesebb mint két év leforgása alatt több mint 15 kilót szedett magára. Ami azonban a legfontosabb, hogy sem gyorsaságát, sem dobóhatékonyságát nem befolyásolta ez a súlygyarapodás negatív irányban.

A csütörtök hajnali találkozóval együtt már csak három hazai mérkőzés maradt a UCLA alapszakaszából. A NCAA első divíziójának 50 legerősebb sorsolása között ott van a Bruins alapszakasza is, mely a legkeményebb a PAC-12 Konferenciában. Ennek tükrében örülhet Alford mester és a szurkolók, hogy a konferencia három leggyengébb gárdája ellen fejezik be a reguláris szakaszt. Szerencsés esetben a gárda akar a harmadik helyre is odaérhet, mellyel a Konferencia Torna első fordulójában pihenhetnének.

Az biztos, hogy alakuljon bárhogy is a UCLA márciusa, mi jóval többet kaptunk, mint amit előzetesen vártunk, ugyanis Golomán György bekerült az aktív rotációba, jóval több lehetőséget kapott, mint amire számítani lehetett. Bízzunk benne, hogy a hátralévő mérkőzősekre még tartogat pár látványos jelentet, s akár még a Sweet16-ig is eljuthat a UCLA-vel.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus