A legjobb 25 csapat – Első rész

Szezonfelvezető sorozatunk első csapatmustráján a Tennessee, a Georgetown, a Baylor, a VCU és a Uconn kerül a középpontba..

21. Connecticut Huskies

Fontos visszatérők: Shabazz Napier, Ryan Boatright, Omar Calhoun, Deandre Daniels, Tyler Olander és Niels Giffey

Fontos érkezők: Kentan Facey, Terrence Samuel és Amida Brimah

Kilátások: Shabazz Napier, Ryan Boatright és Omar Calhoun triója a liga egyik legjobb hátsóudvarát alkotja. A vérfrissítés, ami a tábla alatti keretet illeti jócskán megemeli a csapat esélyeit. Ezen felül Deandre Daniels remek ütemben fejlődik, hisz az elmúlt idény utolsó hét mérkőzésén nyújtott átlag 17 pontos és 7,2 lepattanós mutatója már önmagában dicséretért kiállt. Tyler Olandert a napokban felmentették az ittas vezetés vádja alól, így a két zöldfülű – Kentan Facey illetve a 211 centis Amidah Brimah – társaságában egy remek tábla alatti rotációt alkothatnak, segítve ezzel az elmúlt szezon botrányos lepattanózásának javítását. A 2012/2013-as évadban bár sokan leírták Kevin Ollie alakulatát a 20-10-es győzelem-vereség mutatójuk azért sokak állát a padlóra irányította. Úgy néz ki, hogy a tavalyi évben megkezdett munka idén jócskán beérhet. Előfordulhat, hogy a hátsóudvar hasonlatosan az elmúlt évhez nem találja majd meg az összhangot a tábla alatti magasemberekkel. A fentebb már említett Daniels is kettős képet festett, hisz a szezon első felében éppenséggel a kispadon is rostokolhatott volna, míg az év hátralevő részében már mint NBA prospektáns vitézkedett. Vajon melyik arcát húzza elő az idei évadban? Olander sokszor kesze-kusza, az újonc Brimah pedig még túlságosan is nyers. Kérdéses lehet, hogyha az ellenfél azt a taktikát alkalmazza, hogy benyomják őket a festékbe és szedik előlük a lepattanókat, akkor tudnak-e az új idényben tenni ez ellen valamit? Összességében, ha Napier, Boatright és Calhoun hármasa elegendőnek bizonyul a magasak nélkül is egy az AAC minimum negyedik helyéhez, akkor egyenes útjuk lehet a March Madnessbe, máskülönben…  

22. Virginia Commonwealth Rams

Fontos visszatérők: Rob Brandenberg, Treveon Graham, Jarred Guest, Melvin Johnson, Juvonte Reddic és Briante Weber

Fontos érkezők:Terrance Shannon, Jordan Burgess, Mo Alie-Cox és JeQuan Lewis

Kilátások: Az elmúlt idényben a VCU gyakran szenvedett harmatos védekezésétől illetve gyenge lepattanózásától, amelyben a Florida State-ről érkező Terrance Shannon idén rengeteget segíthet. A 203 centis atletikus ugrógép valamint a center Juvonte Redic kettősének egyszerűen muszáj felgyorsítania a Rams játéktempóját. Sok szakértő úgy véli, hogyha Shaka Smart mester megtalálja a kellő külső-belső játékot, akkor az idei VCU talán még a néhány évvel ezelőtti Final Four résztvevő társaságnál is komolyabb képet mutathat. Mindenesetre keményen kezdik az idényt, hisz a Puerto Rico Tip-Off alkalmával már a szezon korai szakaszában összefutnak a Michigan és a Saint Louis gárdáival is. Smart azonban van annyira intelligens edző, hogy ne tévedjenek el az úton. A rengeteg eladott labda, a harmatos védekezés és a félpályás védelem hiánya mind mind fájó pontként szolgáltak az előző évadban. Rob Brandenbergnek és a hárompontos király Troy Danielsnek is meg kell tanulnia minimális szinten védekeznie. Ráadásul Darius Theus végzett, így Briante Weber most már csak egyszemélyben a csapat esze. Weber felelt a legtöbb elszórt labdákért, így ha nem tud kellőképpen megkomolyodni, akkor akár még gondot is okozhat az övéinek. Shaka Smart már többször bebizonyította, hogy az egyik legígéretesebb fiatal edző, így az erős konferenciák csapatai az év végén lejáró szerződése gyanánt vélhetően már most sorban állnak érte. Még mindig csak egy lutri program, amely akár nagyot is szólhat. Pozitív, de negatív értelemben is.    

23. Baylor Bears

Fontos visszatérők: Isaiah Austin, Cory Jefferson, Gary Franklin, Brady Heslip és Rico Gathers

Fontos érkezők: Kenny Chery, Royce O'Neale, Al Freeman, Ish Wainright és Johnathan Motley

Kilátások: Scott Drew vezetőedző kezei alatt a Baylor egy stabil March Madness részvevővé avanzsált, azonban az elmúlt idényben csak az NIT maradt nekik, amit azért megnyertek, ha már ott voltak. Természetesen a macik 2014-ben szeretnének visszakerülni a legjobb 64 közzé. A tábla alatti renoméjuk messze az egyik legtehetségesebb az országban, habár kérdéses, hogy az egyik legjobbjuk Isaiah Austin hogyan tér majd vissza nyári vállműtétjét követően. Rico Gathers lehet majd a pozitív előrelépő, akinek vélhetően több idő jut majd. A hátsóudvarban továbbra is ott molyól az elnyűhetetlen triplavető Brady Heslip, akihez ezúttal a döntésképtelen Kenny Chery csatlakozik majd. Az NBA-be távozó Pierre Jackson hatalmas veszteség, azonban Chery-nek ha tetszik, ha nem meg kell majd oldania a pótlását. Nagyon sok az újonc, így vélhetően időbe telik majd a csapat összeszoktatása. Pierre Jackson és AJ Walton kettőse végzett, így ténylegesen is hatalmas felelősség hárul majd a junior collegeből érkező Kenny Chery-re az irányítói poszton. Kissé csalódást keltő hullámvölgyet eredményezett az elsőző idény, hisz képesek voltak kikapni többek között a College of Charlestontól, ellenben játszi könnyedséggel alázták a Kentuckyt. Kemény lesz a Big 12 idén, így nagyot kellesz küzdeni azért a March Madness kvótáért, pláne úgy, hogy Austin NBA prospektáns, míg Cory Jefferson végzős. Így mikor mutassa meg a csapat, ha nem most.     

24. Georgetown Hoyas

Fontos visszatérők: Jabril Trawick, Markel Starks, D'Vauntes Smith-Rivera, Nate Lubick, Mikael Hopkins, Stephen Domingo és Moses Ayegba

Fontos érkezők: Reggie Cameron és Josh Smith

Kilátások: Otto Porter NBA-be való távozása illetve Greg Whittington fájó ACL sérülése teljes mértékben hazavágta a Hoyas tábla alatti játékát, s habár Nate Lubick a szurkolók egyik nagy kedvence, ő csak amolyan epizód szereplő lehet, míg Mikael Hopkins védekezése egy csiga gyorsításához hasonlítható. Mentőmellény lehet a UCLA-ről érkező Josh Smith, aki azonban a szabályok értelmében csak decembertől játszhat és az is sokat sejtet, ha egy játékost diétára kell fogni. A dinamikus hátsóudvar ellenben a kitörésre vár, hisz Markel Starks, Jabril Trawick és D'Vauntes Smith-Rivera egy igazi nukleáris töltet robbanásával kíván harcba szállni. A gyors lerohanásos kosárlabda ellenpélda lehet, azonban a John Thompson-i éra játékai sohasem erről voltak híresek. Védekezés, védekezés hátán. A szurkolók már letették petíciójukat. Lubick képzetlen, Hopkins pedig a lepattanózás és a védekezés helyett rendre azt nézi, hogy mikor futhat. Smith december közepi visszatérése azonban egyfajta megváltó szerepkört ruház reá. Tény, hogy sokan egy új Shaq O’Neal-t látják benne, Kaliforniában ellenben csak egy elhízott disznóhoz hasonlították, amely dolog nagyon csúnyán is visszaüthet. Nagy testsúlya miatt eddigi egyetemi karrierje során 15 percnél többet egy alkalommal sem tudott a pályán tölteni, egyszerűen légszomja lett, a teste nem bírta a gyűrődést. A Gtown erőnléti edzőinek így az elkövetkezendő hetekben bőven lesz dolga. Az sem bíztató, hogy magas kiemeléssel az elmúlt években rendre rögtön kihullottak a táncból, így, ha netán el is verekszik magukat odáig, mire számítsunk, egy újabb kipottyanásra?

25. Tennessee Volunteers

Fontos visszatérők: Josh Richardson, Jordan McRae, Quinton Chievous, Jeronne Maymon, Jarnell Stokes és Derek Reese

Fontos érkezők: Antonio Barton, Robert Hubbs és Darius Thompson

Kilátások: Jeronne Maymon és Jarnell Stokes kettőse az SEC konferencia egyik legjobb tábla alatti párosát adja. Jordan McRae és a nagyon magasra taksált freshman Robert Hubbs III a széleken alkothat nagyot. Végre valahára az irányító poszt tátongó űrjét is sikerült betölteni a Memphis-ről érkező Antonio Barton személyében. Bár, tegyük gyorsan hozzá, hogy ennél csapatnál illene leszoknia a labdapumpáló támadásairól. Barton nagy lutri mivel nem az a vérbeli irányító, így az sem kizárt, hogy vele csak többen lesznek, így az irányítói szerepkör fekete lyukát fenntartva. Utolsó Memphis-i idényében összesen 29 gólpassza volt. Könnyedén előfordulhat, hogy az újonc Darius Thompson találhatja majd magát ebben a szerepkörben, de Ő még bizonyosan tapasztalatlan ahhoz, hogy egy ilyen erős konferenciában sikereket érhessen el. Soha ne mond, hogy soha. Nem jó előjel az sem, hogy az elmúlt három esztendőben rendre lemaradtak a March Madnessről, amelynek hatására a szurkolók elkezdték skandálna a „Bruce Pearl-t akarjuk vissza!” rigmusokat. A Tennessee nem a Kentucky szintje, de talán a Floridával felvehetik a kesztyűt.  

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus