A legjobb hátsóudvarok 2012/2013

Érdekes változásokat hozott az NCAA 2011/2012-es évada. A megszokottaktól eltérően sokkal több alacsony-szerkezetes megoldást láthattunk, így szép lassan felértékelődik a kisemberek szerepe. Nézzük, mit várhatunk az új évadban…

12. Notre Dame

Amikor a csapat ásza Tim Abromaitis egy sérüléssel a térdében keresztülhúzta a Notre Dame terveit, új támadóstratégia után kellett nyúlni. Bár Jack Cooley nem volt rossz a palánkok alatt, de az igazi tandemet a hátvédpáros Jerian Grant és Eric Atkins parolája alkotta. A két másodéves átlag 24,4 ponttal és 9,1 gólpasszal terhelte az ellenfeleket. Sokat fejlődött az írek periméterjátéka is, amit a kettőjük által szolgáltatott 102 tripla hűen bizonyít is. Mike Brey mesternek lesz mire építenie a 2012/2013-as évadban is.

11. Providence

Hallottál már Vincent Councilról (a képen)? Nem!? De, hisz ő az egész liga egyik legjobb hátvédje, akiről valaha hallhattál. Nos, a Providence ezzel és ehhez hasonló titulusokkal aposztrofálja végzős évére készülő sztárját. Council harmadévesként átlag 15,9 ponttal és 7,5 gólpasszal riogatta ellenfeleit. Ború, hogy a konferencián belül a Fiars így is csak 4-14-es katasztrofálisnak mondható mutatóval zárt. Ősszel megkapja maga mellé azt a Ricardo Ledot, aki a középiskolás rangsorok egyik legjobb dobógépe. Új ellenségtől lesz hangos a Big East?

Providence

10. California

A Golden Bears egy nagyon veszélyes csapat lesz a következő évadban. A liga legdominánsabb hátvédkettőséből egyik sem döntött az NBA mellett, így mind Allen Crabbe mind Justin Cobbs visszatér. Bár a Pac-12 konferencia, nevezzük úgy, hogy nagy nevű csapatai a UCLA illetve az Arizona is új sorral nyit, mégis ez a kettős tűnik a legígéretesebbnek. Crabbe 15,2 ponttal és 5,7 lepattanóval vette ki a meccsekből a részét, míg Cobbs, Jorge Gutierrez mögött osztott ki mérkőzésenként öt zsugát.

9. Michigan State

Egy név: Keith Appling. Igaz statisztikai mutatóit elnézve (11,4 pont 3,9 gólpassz) nem rohanunk a falnak tőle, de leülve és kielemezve egy-két a pályán nyújtott alakítását már kapargathatjuk az álunkat a parkettről. Mellé érkezik az újonc Gary Harris, aki több nagynevű lista szerint is Amerika egyik legígéretesebb bedobója, ráadásul az elmúlt esztendőben Indiana állam szinte valamennyi gimis kosaras által megszerezhető címét bezsebelte. Távolról, már most brutálisan dob, így Applingnek bőven lesz hová játszania.

MSU

8. Michigan

A Wolverines nagy reményekkel indul neki a 2012/2013-as évadnak. Egy egészen elképesztő freshman osztállyal nyitnak, ráadásul marad Trey Burke és Tim Hardaway Jr. is. Burke káprázatos első szezonja -14,8 pont és 4,6 gólpassz- után csak jobb lehet, míg Hardaway gyökerei magukért beszélnek. A papánál kissé jobb fizikumú, így ő inkább a pontszerzésből veszi ki jobban a részét. John Beilen mesternek a támadójátékkal nem igen lesz gondja.

7. Memphis

Ha Will Barton maradt volna, akkor a Memphis Top 5-ös csapat lehetett volna. A sportban azonban nincs „ha” és „de”. A fiatal Josh Pastner az egyik legfeltörekvőbb edzőként bátran építhet a Joe Jackson, Chris Crawford párosra. Kettőjük közül előbbi a jobb, utóbbi ellenben közel 40%-osan szórja a triplákat. A legjobb azonban az, hogy sérüléséből visszatér a nagy szárnyaló Adonis Thomas, így a határ talán a csillagos ég, értsd lesz hová fellöbbőlni a lasztit.

Memphis

6. Indiana

Érdekes lehet az Indiana Hoosiers helyzete. Victor Oladipo az egyik legrobosztusabb hátvéd. 194 centi, csupa izom egy igazi kis fasírtgolyó - átlagai 10,8 pont, 5,3 lepattanó és 1,5 labdaszerzés-. Mellette Jordan Hulls, aki pont az ellentettje, de 49,3 %-al dobja a triplákat. Vélhetően három hátvéddel játszanak majd, hisz irányítóposztra érkezik Kevin „Yogi” Ferrell. A Rivals szerint a középiskolás osztály második legjobb PG-je, kimagasló egy-egy elleni védekezéssel és passzolási megoldásokkal. Mind a csapat, mind Yogi a Big Ten élmezőnyébe vágyik.

5. Cincinnati

Négy hátvédes, sokakat megbotránkoztató felállásukkal a legjobb 16-ig meneteltek. Triplával nem lehet meccset nyerni, szól a mondás a Bearcats mégis elég sokszor jött le győztesként a pályáról, csak erre a diszciplínára alapozva. 155 hármast szórtak magasan a legtöbbet a Big Eastben. A négy kisemberből csak egyet veszítettek. Cashmere Wright a legveszélyesebb, aki mindamellett, hogy irányít, szórja a triplákat, és igazi grundkosarasként bolondítja az ellent. Sean Kilpatrickkal és Jaquan Parkerrel kiegészülve 2013-ban is nagyot alkothatnak.

Cincy

4. Virginia Commonwealth

A frenetikus Shaka Smartnak egy év is elegendő volt, hogy újra nagyhalat varázsoljon övéiből, legalábbis ezzel a tervvel vágnak neki az új évadnak. Akik csak a March Madnesst követik azoknak talán csak Darius Theus neve lehet ismerős, aki a legjobb gólpasszadója a kosoknak, de azóta felfedezték még a triplakirály Troy Danielst, a labdatolvaj Briante Webert és a nagy reményekkel érkező újonc Treveon Graham nevét is. Ez már nem hátsó udvar, ez egy hátsó leszállópálya.

3. North Carolina State

Igen, én magam is aláírom, hogy Lorenzo Brown az NCAA egyik legellentmondásosabb figurája. Vélhetően pont hullámzó mivolta miatt nincs még az NBA-ben, de ez nekünk egyetemi rajongóknak korántsem probléma. 12,7 pont, 6,3 gólpassz, 4,5 lepattanó, 1,3 steal. Ez magáért beszél, mégis úgy csúfolják, hogy ő a tehetségek legrosszabbika. Visszatér CJ Leslie is, és érkezik Rodney Purvis, aki egy igazi dobógép. Veszélyes egyveleg lesz a Wolfpack az ACC-ben.

Ncstate

2. San Diego State

Hasonlóan a VCU-hoz egy esztendő feltöltődés után ők is újra a reflektorfénybe vágynak. A „Firepower”, ahogyan a tengerentúlon becézik őket A Jamaal Franklin, Chase Tapley és Xavier Thames alkotta hátvédtrióra épít. Ők hárman meccsenként átlag 43,5 pontot termelnek, ráadásul Franklin mindemellett az Aztékok legjobb lepattanózója is. Thames osztja a zsugákat, Tapley tüzel, míg Franklin szépen lépeget befelé. Ez egy remek kombináció.

1. Louisville

Sokan úgy vélték, hogy Rick Pitino csapata csak azért nem tudott bajnokságot nyerni, mert a triplavonalon kívülről csak szenvedtek. Peyton Siva meccsdöntő megoldásaival, 5,5 gólpasszával és közel 2 labdaszerzésével fontos láncszem. Mellette Kyle Kuric vélhetően átveszi Russ Smith kezdő pozícióját, de mindenféleképpen alkalmas arra is, hogy ugyanolyan jó, sőt talán még jobb legyen elődjénél. Erősítésként érkezik az újonc Terry Rozier, akitől rengeteget várnak. Bár csak négy csillagos besorolást kapott, mégis sokan előrébb értékelik, mint magasabban jegyzett társait. A Siva, Kuric kettős azonban sokak szerint mindent visz.

Luisville

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus