Ez itt nem Spárta! Indul a Madness

Hivatalosan március 20-án, csütörtökön indul az NCAA szezon legjobban várt eseménye, a March Madness, két-két "selejtezőt" azonban már ma és holnap is lejátszanak, hogy kialakulhasson a 64-es főtábla. Lássuk a felépítést, a párosításokat, illetve azt, kikre érdemes odafigyelni, leginkább NBA-szempontból!

A 31 konferenciából 30-ban konferenciatornákat rendeztek az elmúlt héten, ezek győztesei, illetve az ilyen összevetést nem rendező Ivy League alapszakasz-elsője automatikusan helyet kapott a 68-as mezőnyben. Az NCAA bizottsága emellett 37 másik együttest nevezett meg, akik szerintük a nem bejutó csapatok közül a legjobbak voltak idén - nem feltétlenül mérleg alapján, sok mindent figyelembe vesznek ilyenkor, például a február-márciusban mutatott formát, az ellenfelek erősségét is, és egyéb más tényezőket is.

A négy leggyengébb konferenciatorna-győztes, illetve a négy leggyengébb "beszavazott" ütközik meg a First Four nevű "0. körben" ma és holnap, ahonnan a négy továbbjutó megy a főtáblára, így alakul ki a 64-es mezőny.

A beosztást már előre, vasárnap elkészítették, ez alapján négy része van a táblának: Dél, Kelet, Nyugat és Közép-Nyugat. Mindegyik részen 16 csapat küzd azért, hogy megnyerje saját "részét", így bejusson a Final Fourba. Mind a négy konferenciában 1-től 16-ig terjednek a kiemelések, és a már megszokott rendszerben játszanak a csapatok: az 1. a 16-kal, a 2. a 15-kel, és így tovább. Egy mérkőzés dönt mindegyik párosításban.

A beosztást ezen a linken megtaláljátok.

Általában igaz az, hogy a konferenciák kiemelései nagyjából tükrözik a valós erőviszonyokat, az első négy kiemeltek a legesélyesebbek arra, hogy megnyerjék saját részüket, ez azonban soha nem szokott megakadályozni kisebb csapatokat, hogy hatalmas meglepetéseket okozzanak - ez a torna sajátosságából, az egy meccses párharcokból nyilvánvalóan adódik -, úgyhogy kis túlzással bármilyen nagynevű csapat bármikor elhasalhat.

A draft szempontjából a Kansast érdemes talán a leginkább figyelni. Ők Délen a Florida mögött második kiemeltek. Andrew Wiggins az utóbbi időben kezdi összeszedni magát, a DraftExpress (később csak DX) listáján visszakerült az első helyre csapattársa, Joel Embiid sérülésével. A center az első két kört egészen biztosan kihagyja, utána visszatérhet - ha még versenyben lesz a Jayhawks. Wiggins és Embiid mellett az első körbe várják a dobóhátvéd Wayne Seldent is.

Ugyanebben a konferenciában van a harmadik kiemelt Syracuse, ahol a két nappal ezelőtti DX mock 14. helyezettje, Tyler Ennis az irányító, és a kiscsatár Jerami Grantet is az első kör közepére várják. A negyedik helyre Golomán György jövő évi csapatát, a UCLA-t rangsorolták, ahol a Kyle Anderson - Zach LaVine swingmanpáros kerülhet fókuszba, őket az első kör második felére várja a DX jelen állapot szerint.

Nyugaton az Arizona kapta az első kiemelést, ahol Aaron Gordon az igazi gyémát, de ott van a második kör legelejére várt dobóhátvéd, Nick Johnson is. Ők a második körben már találkozhatnak is a Gonzagával kezdő, 9. kiemelt Oklahoma State-tel, ahol Marcus Smartra kell figyelni. A kifejezetten jó felépítésű irányító tavaly visszalépett a játékosbörzétől, idei éve viszont csalódást keltő volt - most biztos, hogy dupla bizonyítási vágy van benne, hiszen tavaly korán elhasaltak.

Ugyanebben a konferenciában egy egészen jó meccsel indul a kör, ugyanis a 3. helyezett Creighton a 14. kiemelt Louisiana-Lafayette-tel csap össze. Előbbiben ott van az idei egyetemi bajnokság pontkirálya, a 27 pontot átlagoló, top10-be várt Doug McDermott, utóbbiban pedig egy kiváló harmadéves irányító, Elfrid Payton, akit még éppen csak az első kör végébe vár a DX szakértői gárdája, de év elején még nem is nagyon jegyezték sehol sem.

Kelet lesz talán a legcsendesebb a draft szempontjából, itt leginkább a Michigan State-t lesz érdemes figyelni. Náluk a dobóhátvéd Gary Harris mellett a végzős erőcsatár, Adreian Payne az, akinek júniusban előkerülhet a neve akár a draft első körében is.

A Midwest régió elég brutálisra sikeredett tehetségek szempontjából. A második kiemelt Michigannél a dobóhátvéd Nik Stauskast az első kör közepére, míg a kiscsatár Glenn Robinson III-t a második kör elejére várják a DX-nél. A második kör elejére jósolt Mitch McGaryvel valószínűleg nem találkozunk, hátműtétje volt januárban, és egyelőre még csak rehabon van. A harmadik kiemelt Duke-nál ott van Embiid és Wiggins kihívója az 1/1-ért, Jabari Parker, de mellette simán elkelhet az első körben a szintén kiscsatár Rodney Hood (DX 16.) is.

A negyedik kiemelt helyén ott van a címvédő Louisville, ezúttal azért kisebb esélyekkel a végső győzelemre, viszont az erőcsatár Montrezl Harrell (DX 20.) miatt így is érdemes lesz őket nézni. Csak a 8. az a Kentucky, ahol a Top5-be várt erőcsatár, Julius Randle, és a legutóbb a DX szerint 12. helyre rangsorolt center, Willie Cauley-Stein alkotja a palánk alatti duót.

A mai program:

Mt. St. Mary's - Albany   (23:40)
Xavier - NC State   (02:10)

Ezen a linken találtok élőképes streamet a meccsekhez!

Előbbi a déli konferencia 16. kiemeléséért megy, utóbbi viszont a Midwest 12. pozíciójáért. Az NC State miatt érdemes fennmaradni hajnalban, másodéves csatárukat, TJ Warrent ugyanis az első kör 18. helyére várják jelenleg.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus