Jön a Pac-12 konferencia tornája

Szerdán elkezdődnek a Pac-12 konferencia tornájának küzdelmei - a tét az automatikus kvalifikáció a March Madnessre.

A március 17-én az első (selejtező) körrel kezdődő March Madness előtt a konferencia tornákat rendezik a héten. A tét nem kicsi, hiszen sokan megragadhatják egyetlen esélyüket arra, hogy felkerüljenek az NCAA nagy tornájának 68-as táblájára: a konferenciatornák győztesei automatikusan kerülnek fel a főtáblára. A Pac-12 konferenciában játszik mindkét NCAA I-ben játszó magyar tehetségünk, a Stanford Cardinal játékosa, Rosco Allen, illetve a UCLA Bruins magasembere, Golomán György is, így azt nézzük most meg, ebben a csoportban, illetve a tornán kire lesz érdemes figyelni.

A legnagyobb esélyes egyértelműen az Arizona Wildcats, őket érdemes nyomon követni. Nemcsak azért, mert ők az első kiemeltek 28-3-as össz-, valamint 16-2-es konferencián belüli mérlegüknek köszönhetően, vagy mert a mai állapotok alapján a 7. helyen rangsorolják őket a teljes mezőnyben, de azért is, mert komoly tehetségek vannak náluk. 12 győzelemmel nyitották az idényt, de jól is fejezték be, zsinórban 8 sikernél járnak jelenleg, egy-egy meglepő vereségük volt csak

Több komoly lehetőséggel bíró játékosuk is van, például az újonc kiscsatár, Stanley Johnson, vagy a másodéves swingman, Rondae Hollis-Jefferson - előbbit a draft 5. helyére várja a DraftExpress és az NBADraft.net is, míg utóbbit az első kör harmadik harmadába mindkét oldal (DX 22., NBADraft 30.). Érdekes lehet még a harmadéves Kaleb Tarczewski is, de a center mindössze 56. a DX-nél, könnyen lehet, hogy ő marad az egyetemen végzős évére is.

A második helyen az Oregon Ducks, a harmadikon pedig a Utah Utes lett kiemelve - hiába végeztek ugyanolyan konferencián belüli mérleggel (13-5), és hiába volt az összmutatója jobb a Utah-nak (23-8 és 23-7), az egymás elleni meccset az Oregon nyerte, így övék a jobb kiemelés. Az Oregon jóval jobb formában van, miután az utolsó 10 meccséből 9-et megnyert - csak a UCLA-től kaptak ki -, míg a Utah az utolsó 5 mérkőzéséből 3-at elbukott - ebből egy volt a február 22-ei, egymás elleni találkozó -, ennek ellenére a Utes az országos lista 15. helyén található, míg a Ducks a 29.

(Az Oregonnál érdemes megjegyezni, hogy a Pac-12 év játékosát idén ők adják, végzős hátvédjük, Joseph Young személyében.)

A draft szempontjából a Utah végzős hátvédjét, Delon Wrightot érdemes figyelni, őt a DX a 31. helyre várja, míg az NBADraft.net szerint már a 23. helyen elviszik - mindkét oldalnál a Boston Celticshez jelölik. A Utah-nak van egy érdekes, 19 éves, osztrák centere is, Jakob Poeltl - a legmérvadóbb oldalnak tartott DX a 19. helyen jelöli az elsőéves középjátékost, míg az NBADraft.net nem is jelzi az első 60-ban.

A negyedik kiemelt és ezzel utolsó erőnyerő lesz a konferencia torna első körében a UCLA Bruins. Golomán György együttesének elég jól sikerült a konferencián belüli alapszakasz - itt 11-7-tel végeztek, összességében pedig 19-12-vel, és 52. helyen vannak az országos listán -, de óriási hullámvasút volt a teljes szezonjuk, hosszabb és rövidebb győzelmi és vereségsorozatok váltották egymást. Hetekig, ne adj Isten hónapokig kiegyensúlyozott eredményeket képtelenek voltak hozni. A csapat az előtte állókkal szemben nem vallott szégyent - 1-1-re végzett az Oregon és a Utah ellen is, az Arizonától pedig egyszer kikapott.

A magyar tehetség elég sok játéklehetőséget kapott, és bár az alapszakasz végén kicsit kevesebbet került már pályára, az aktív rotáció állandó tagja így is. Két komolyabb nevük van draftszempontból. Az egyik a végzős hátvéd, Norman Powell, aki egy elég alulméretezett kettes - az NBADraft.net ettől függetlenül a 29. helyre várja, a DX-nél csak az 50. A másik viszont az a Kevon Looney, akit mindkét oldal a lotterybe jelöl (DX 13., NBADraft.net 9.) - az újonc erőcsatár a Bruins játékosmegfigyelők által leginkább figyelt kosarasa.

Az ötödik helyen végző Arizona State Sun Devilsnek és a hatodik helyezett Stanford Cardinalnek - utóbbiban játszik Rosco Allen - gyakorlatilag ugyanolyan mérlege volt. 9-9-cel végeztek mindketten a konferencián belüli meccseket nézve (előbbi 17-14-es, utóbbi 18-12-es összmutatóval), egymás ellen egyszer-egyszer nyertek, így az számított, hogy az Arizona State egyszer megverte az első helyezett Arizonát, míg a Stanford kétszer kikapott tőle. Az Arizona State legnagyobb győzelme egyértelműen ez az Arizona elleni volt február elején, azóta megbízható, kiegyensúlyozott játékot hoznak talán a Colorado elleni vereséget leszámítva - a Utah agyonverte őket, de a Utes jobb csapat. A Stanford jóval kevésbé kedvező előjelekkel várja a folytatást három vereség után - igaz, az Oregontól, az Arizonától és éppen az Arizona State-től kaptak ki ebben a három körben.

Az Arizona State-ből senkit nem várnak a draftra egyik oldalnál sem, a Stanfordtól pedig kétséges, hogy végül elkel-e bárki is. A végzős kombóhátvédet, Chasson Randle-t az 54. helyre rakja az NBADraft.net, a DX viszont nem várja a második körbe sem, míg a szintén végzős kiscsatárt, Anthony Brownt a 40. helyre várja a DraftExpress, őt viszont az NBADraft.net nem jelöli.

Az Arizona State a csoportutolsóként végző, 12. kiemelt USC Trojansszel (3-15, 11-19) kezd, és valószínűleg könnyedén húzza majd be a továbbjutást - a Southern California Egyetemnek idén nem sok sikerélmény jutott, nincs túl sok esély rá, hogy ez a konferencia tornán fog megváltozni. A Stanford a 11., utolsó előtti helyen végző, ennek megfelelő helyen kezdő Washington Huskies-zal néz majd farkasszemet. A Seattle-i együttes érdekes szezont futott: jól válogatták meg konferencián kívüli ellenfeleiket, 11-0-lal kezdték az idényt, de a konferencián belüli meccseken nem sok babér termett számukra. Egy-egy kiugró teljesítményre azért képesek, és ez óvatosságra intheti a Stanfordot még akkor is, ha mindkét idei meccsüket a Cardinal nyerte - a Huskies verte meg az Oregont és a Utah-t is idén, utóbbit ráadásul két napja.

A Washingtonnál van olyan játékos is, akit az idei draft miatt is érdemes figyelni - másodéves centerük, Robert Upshaw az NBADraft.net szerint csak a 49. helyen fog elkelni, a DX viszont a 31. helyen, tehát rögtön a második kör legelején hozza.

A "középmezőnyben" az Oregon State Beavers a Colorado Buffaloes-zal mérkőzik majd meg a 7. és a 10. kiemelt csatájában. Túl nagy különbség nincs a két fél között, hiszen az Oregon State 8-10-zel (17-13), míg a Colorado 7-11-gyel (14-16) végzett az idényben, ráadásul előbbi gyenge formában várja a tornát, utóbbi hét meccsükből hatot elbuktak, egyet többek között a USC ellen is. Az is igaz viszont, hogy egyetlen győzelmük ebben a periódusban, február 21-én éppen a Colorado ellen volt. A Buffaloes sincs kirobbanó formában, de március 1-jén verték az Arizona State-t, abból meríthetnek egy kis erőt a Beavers elleni találkozóra.

A 8. és 9. kiemelt ütközetét pedig a California Golden Bears és a Washington State Cougars vívja majd. Mindkét együttes 7-11-es konferencián belüli mutatót hozott össze, de a Californa 2-1-gyel végzett a Colorado és a Washington State ellen, míg a Cougars csak 2-2-t tudott felmutatni ez ellen a két együttes ellen - túl sok jelentősége nincs a kiemelésnek, hiszen nem hazai pályán játszik majd egyik együttes sem, bárki jut tovább, ugyanarra az ágra kerül. A két gárda egymás ellen 1-1-et hozott össze, egyik se fejezte be túl jól a szezont - utolsó 6 meccséből a California 5-t vesztett, a Washington State pedig 4-et -, de mindkettőnek elég nehéz meccsei voltak.

Az előbb említett négy együttesből leginkább a California 196 centi magas, harmadéves irányítóját, Tyrone Wallace-t kell figyelni, akit mindkét drafttal foglalkozó oldal a második kör elejére vár.

A Pac-12 konferencia tornája március 11-én, tehát két nap múlva, szerdán indul, és Nevadában, az MGM Grand Arenában rendezik meg. Rosco Allen és a Stanford csütörtök hajnalban, fél5-kor lép majd pályára, míg a UCLA szintén csütörtökön, de csak a második körben kezdi meg szereplését - este 22:30-kor vagy az Arizona State vagy a USC ellen.

Részleteket a torna hivatalos honlapján, ezen a linken találtok!

A meccsekhez élőképes linkek itt lesznek!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus