Németh István beszámolója a Pac12 Tournamentről

A korábbi válogatott játékos, Németh István kint járt a Pac12 (NCAA) tornáján és megszólaltatta Rosco Allent, illetve Golomán Györgyöt is.
 

Az elmúlt hét végén rendezték meg a Las Vegas-i MGM Grand Hotelben az NCAA PAC-12 konferenciájának rájátszását, amelyben két honfitársunk is érintett volt. Az elsőéves Golomán Györgyöt soraiban tudó UCLA Bruins az első játéknapon erőnyerőként nem lépett pályára, nem úgy a harmadéves Rosco Allen vezette Stanford Cardinal.

1.Nap

Az alapszakasz 6. helyén végzett Stanford számított esélyesebbnek a 11. kiemelt University of Washington Huskies ellen, és nem csak az alapszakaszban elért helyezés miatt, hanem mert a Cardinal játékosállománya jóval erősebbnek is tűnt. Ennek ellenére a mérkőzés túlnyomó részében csak tisztes távolból figyelték a Huskies vágtatását, akik ellentmondást nem tűrően játszottak. Sajnos honfitársunk sem remekelt, bár láthatóan idegesítette az állandó rotálás, és így esélye sem volt elkapni a fonalat. Szinte az egész második 20 percet kontrollálta a Washington, és csak azért szinte, mert 2,5 mp-vel a vége előtt az addig gyengélkedő, de jobb napjain a legértékesebb Stanford játékos, Chasson Randle egy 8 méteres trojkával 2 pontos előnyhöz juttatta a 2 perccel előtte még 5 ponttal égő Cardinalt. Az utolsó támadásnál egyébként Rosco Allen vállalta el döntő dobást, és bár labdája kiperdült a gyűrűből, a támadólepattanó után Randle-höz került a bogyó, és ő nem kegyelmezett.

Rosco a mérkőzés után elmondta, hogy sajnos ritmustalan volt ő is és csapata is, és ha nincs a kanadai-szerb Stefan Nastic remeklése, rögtön befejeződik nekik a torna. A magyar-amerikai erőcsatár kezdőként 32 perc alatt 4 pontot (2/7 mezőnyből), 4 lepattanót és 1 blokkot regisztrált.

2.Nap

Az esemény 2. napján bemutatkozott az alapszakaszt 4. helyen befejező UCLA is, akik a selejtezőben meglepetés győzelmet arató városi rivális, 12. kiemelt USC Trojans gárdájával kerültek szembe. Egy héttel a rájátszás előtt pont a két csapat rangadójával ért véget az alapszakasz, a párharc mindkét meccsét relatíve könnyen hozta a Bruins, de egy elég feltüzelt ellenféllel találták szembe magukat, hiszen az egy nappal korábbi győzelem meghozta az önbizalmukat. Olyannyira fel voltak tüzelve, hogy a meccs 8. percében lekönyökölték a UCLA kezdő erőcsatárát, a nyáron valószínűleg NBA-draft top10-es Kevon Looney-t, hogy el kellett hagynia a pályát, és nem is tért vissza. Ez viszont lehetőséghez juttatta a többnyire Looney cseréjeként pályára lépő Golomán Györgyöt, aki nem is habozott, rögtön lepattanókkal és eredményes 3 pontossal csekkolt be a meccsbe, ahol éppen az ő, Norman Powell és azon a napon ellenállhatatlan Isaac Hamilton játékával jószerivel az első félidőben eldöntötték a derbit. Honfitársunk – kicsit visszafogottan bár - a szezon legjobb mérkőzését hozta le, 28 perc alatt 6 pontot (2/3 3pt), 7 lepattanót, 3 gólpasszt szerezve. A meccs utáni interjúban Steve Alford vezetőedző külön kiemelte, hogy Gyuri mennyit segített a csapatnak jó és precíz játékával. A körmendi nevelésű játékos pedig elmondta, hogy jól érezte magát a pályán, és másnap – ha lehet - megpróbálja megismételni ezt a teljesítményt a hatalmas favorit Arizona Wildcats ellen.

Rosco Allen és a Stanford Cardinal sajnos nem végezte ilyen mosolygósan a csütörtöki napot és csomagolhatott is, hiszen sima, 24 pontos vereséget szenvedtek a 3. kiemelt Utah egyetem ellen.

A mérkőzést a Stanford kezdte jobban és sokkal agresszívabban. A félidő közepére 10 pontos előnyt szorgoskodtak össze, amiből 5 meg is maradt a félidőre. A második játékrész aztán teljes katasztrófa volt számukra, összesen 17 pontot szereztek (46 Utah-ival szemben) és teljesen begörcsöltek. Roscónak sem ment a játék, 32 perc alatt 5 pontot (2/7 FG) és 2 lepattanót szerzett. A meccs érdekessége, hogy az elvileg semleges pályán megrendezett találkozón mintegy 300 Stanford szurkolóra úgy 7000 Utah-i jutott.

3.Nap

Golomán György és a UCLA készült az elődöntőben a nagy rivális és favorit Arizona Wildcats ellen. Az MGM Grand Arena csordulásig megtelt, a 15.000 nézőből legalább 10.000 Wildcats-fan izzította a hangulatot, és a vegasi fogadóirodák szerint is az Arizona volt 9 ponttal esélyesebb. Esélyeshez méltóan is kezdték a meccset, de a UCLA zónája nagyon megfogta őket, és a félidőre egálra is hozta a Bruins a meccset. Looney felépült és maszkot viselve játszott, ám amikor Golomán György a pályára került, az ígéretét betartva agresszíven támadta a gyűrűt, igaz mindkét kísérlete kimaradt. A második 20 perc is hatalmas izgalmakat tartogatott, de az „egylabdás meccsen” a Cardinals jókor talált be távolról és jutott a döntőbe. Honfitársunk nem szerzett pontot a 15 perc alatt, de belerakott 2 lepattanót és egy takarót a közösbe.

 

Összegzés:

Hatalmas érdeklődés jellemezte a PAC-12  tournamentjét, magas színvonalú kosárlabda folyt a pályán és a fontosabb meccsek mind az országos csatornákon kerültek adásba. Azért is nagyon fontos ezeken a nagy tornákon (egyáltalán részt venni is) jól szerepelni, mert márciusban túlzás nélkül az egész USA ezt nézi, egy-egy jó teljesítménnyel a media-hype a szárnyai alá kapja a játékosokat, és hatalmas önbizalmat ad, ami ott elengedhetetlen.

A tornát végül az Arizona nyerte, hatalmas verést kiosztva a döntőben egy utolsó másodperces trojkával bejutó Oregon Ducks ellen.

A Stanford sima vereségének „köszönhetően” nem jutott be a March Madnessbe, hanem az onnan „éppen kimaradó” csapatoknak megrendezett NIT-n vesz részt, ahol az első meccsét meg is nyerte. Rosco Allen 28 perc alatt 8 pontot, 4 lepattanót és 2 gólpasszt jegyzett a 77-64-es győzelemből a UC Davis ellen.

A UCLA Bruins pedig (akik a March Madness küszöbén voltak egész évben) a déli konferencia 11. kiemeltjeként részt vehet az országos tornán köszönhetően a nagy USC verésnek és annak, hogy a sokak által a Final4-ba várt Arizonát ennyire megszorongatták. A Bruins csütörtök este az esélyesebb SMU ellen lép pályára.

A találkozóhoz élőképes streamet ezen a linken találtok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus