Golománék a March Madnessen, Rosco Allenék a NIT-en

Golomán György és a UCLA helyet kapott a March Madnessen, Rosco Allen és a Stanford viszont a NIT-en folytatja az idényt.

Mint ismert, a UCLA 19-12-es alapszakasz után a Pac-12 konferencia tornájának elődöntőjében kapott ki a későbbi győztes Arizonától. Ezzel eldőlt, hogy alanyi jogon nem lesz ott a Bruins a March Madnessen, tegnap este azonban megtartották a Selection Sunday-t, azaz a 68-as főtábla teljes kiválasztását és sorsolását is. Az ítészek több dolgot is figyelembe vettek - mérleg, ellenfelek erőssége, utóbbi időben mutatott forma -, ezek alapján jelölték meg a konferencia tornák győztesei mellett a March Madnessre beválasztott csapatokat.

Golomán György együttese a déli régió 11. kiemelését kapta, így a 6. kiemelt SMU-val (Southern Methodist University) kell megküzdeniük majd a második körben - az első kanyar gyakorlatilag egy selejtező 8 együttes között, a győztesek kerülnek fel a 64-es főtáblára, ahonnan már egyenes kieséses rendszerrel folytatódik a történet.

Az SMU Mustangs az egy héttel ezelőtti Associated Press ranglista 20. helyezettje, és az American Athletic Conference bajnokai lettek idén, nem kisebb nevet megverve a konferencia torna döntőjében, mint a tavalyi NCAA bajnok UConnt - a Huskies egyébként ezzel a vereséggel nem tudta automatikusan kvalifikálni magát az idei NCAA tornára, beválasztani nem választották be őket, miután az alapszakaszt csak 17-13-as mérleggel zárták, így címvédés idén biztosan nem lesz.

Az SMU már tavaly is letette a névjegyét, miután a második számú év végi torna, a NIT (National Invitation Tournament) döntőjében veszítettek csak a Minnesota ellen. Már az alapszakaszt is a konferenciájuk élén zárták egyébként, 24-6-os mérleget tudtak felmutatni összesen, konferenciájukon belül pedig 15-3-at. Első öt meccsükből hármat elvesztettek, de azóta bombaformában vannak, az azóta eltelt 28 összecsapásból ugyanis szintén csak három vereségük van.

A gárda erőssége, hogy tapasztalt játékosok alkotják, tele vannak végzősökkel és harmadévesekkel. A legnagyobb pluszt azonban nem ez, hanem az együttes vezetőedzője, Larry Brown jelenti - az NBA-ből is jól ismert, 2004-ben a Detroit Pistonsszal bajnok, 2001-ben az év edzőjének választott, 1988-ban pedig a Kansas Jayhawksszal egyszer már egyetemi bajnok szakember 2012 óta irányítja a csapatot. Még egy érdekesség van velük kapcsolatban: az idei draft egyik, ha nem a legjobban várt hátvédje, Emmanuel Mudiay náluk játszott volna, már el is kötelezte magát az egyetemre, aztán döntött úgy, hogy neki és a családjának szüksége van pénzre, és aláírt a kínai bajnokságba erre az idényre.

Golománéknak tehát egyértelműen nem lesz egyszerű dolguk - bár azt is hozzá kell tenni, az egyetemi kosárlabdában nagyon sok minden megtörténhet 1-1 meccsen. Az SMU-t jelenleg magasabban jegyzik, kiemelésük is mutatja, hogy ők a mérkőzés esélyesei. A találkozót Kentucky államban, Louisville-ben fogják lejátszani - ahogy a következőt is, ha a UCLA továbbjut. A mérkőzésre magyar idő szerint március 19-én, tehát csütörtök este 20:10-től kerül majd sor.

A teljes March Madness beosztást ezen a linken megtaláljátok!

 

Rosco Allen csapata, a Stanford Cardinal végül nem került be az NCAA tornára, ők az előbb említett NIT-en kaptak helyet a négy ág egyikének második kiemeltjeként - itt csak 32 csapat küzd meg egymással. Ellenfelük az a UC Davis Aggies lesz (University of California, Davis), amely hiába nyerte meg a Big West Konferencia alapszakaszát, a konferencia torna elődöntőjében kikapott a Hawaiitól, 25-6-os összmérlege ellenére pedig nem kapott helyet az NCAA tornán - gyengébb csoportnak számít az övék, az itt elért jó mérleget nem vették olyan fajsúlyosan azok, akik végül a beválasztott csapatokról döntöttek.

A UC Davis azért jóval kevésbé veretes, mint mondjuk az SMU, verhető ellenfélnek tűnnek a Stanford számára mérlegük ellenére is, hiába végzett a Cardinal csak 19-13-mal az idény folyamán. A két gárda ütközetére magyar idő szerint szerda hajnalban 04:00-kor kerül sor.

A NIT torna beosztását ezen a linken megtekinthetitek!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus