Rosco Allenék a NIT győzelemért szállnak harcba

Hajnalban Rosco Allen és a Stanford Cardinal a szezon utolsó meccsét játssza - a NIT-et nyerhetik meg az egyetem fennállása során harmadjára.

Mint ismert, a Stanford nagyon jól kezdte az idényt, hiszen 15-5-tel is álltak az alapszakaszban, amely magában foglalt egy 6-2-es konferencián belüli mérleget. A szezon végét aztán elrontotta Johnny Dawkins együttese, 9-9-es konferencián belüli mérleggel és összességében 18-12-vel zártak a Pac-12 ötödik helyén. Azt sejteni lehetett, hogy az NCAA tornára való meghíváshoz nagyon jó konferencia tornára van szükségük, ám a második körben a Utah kiütötte őket, így már az elődöntőbe sem jutottak be.

Ezt követően nem volt meglepetés, hogy a March Madnessről lemaradtak, tehát a legjobb 68 együttes közé nem válogatták be őket. A második számú év végi torna, a NIT 32-es mezőnyébe azonban meghívást kapott a Cardinal, méghozzá a négy ág közül az egyik második kiemeltjeként, itt pedig bizonyították, hogy a kimaradó gárdák közül az egyik, hanem a legjobb csapat ők. Könnyebbségük is volt az elején, hiszen első három ellenfelüket, a UC Davist (7.), a Rhode Islandet (3.) és a Vanderbiltet (5.) is hazai pályán fogadhatták, de mindhárom együttest legyőzték, így bejutottak a Madison Square Gardenben rendezett Final Fourba.

New Yorkban is bizonyítottak már szerda hajnalban, hiszen még két napja sincs, hogy az egyik első kiemeltet, az Old Dominiont is megverték Chasson Randle, Stefan Nastic és Anthony Brown vezetésével, ezzel bekerültek a finélába.
 

Ma esti - magyar idő szerint hajnali - ellenfelük a Miami Hurricanes gárdája lesz, és papíron messze a legnehezebb akadály előtt állnak. A floridai együttes az ACC konferencia hatodik helyén végzett, de összességében 20-11-es mérleget mentek az alapszakaszban, ami jobb, mint a Stanfordé volt, másrészt 10-8-as konferencián belüli mutatójuk is veri a Cardinalét. Ennél is többet mond, hogy a Miamit megelőző Virginia, Duke, Notre Dame, Louisville és North Carolina mind Top16-os csapat volt ebben az idényben - a Duke első, a Virginia második, a Notre Dame harmadik, a North Carolina és a Louisville pedig negyedik kiemeltek voltak az NCAA tornán.

A Duke ráadásul még versenyben van a legjobb négy között a March Madnessen, a North Carolina a Final Fourba jutó Wisconsintól kapott ki a legjobb 16 között, a Virginia a Final Fourba jutó Michigan State-től kapott ki a legjobb 32 között, a Louisville-nek is a Michigan State jelentette a végállomást, de a legjobb 8 között, és a legjobb négy közé jutás küszöbén bukott el a Notre Dame is, de a toronymagas esélyes Kentucky alig verte őket, valami brutálisan kemény csoportban lett tehát a hatodik a Hurricanes. Olyan egyetemek végeztek mögöttük az ACC-ben, mint a Wake Forest vagy a Syracuse.

(Az egyetemi kosárlabda szépsége, hogy a csoportban csak hetedik, tehát a Miami mögött végző, az ACC konferenciatornán a Hurricaneshez hasonlóan csak egy kört túlélő NC State viszont meghívást kapott az NCAA tornára, mentek is két kört, mielőtt csoportriválisuk, a Louisville verte volna őket a legjobb 16 között.)

Ők is második kiemeltként kezdték a NIT-et, és egy elég szoros meccsel nyitottak a hetedik kiemelt North Carolina Central ellen (75-71). Valamivel magabiztosabban verték a hatodik kiemelt Alabamát (73-66). Ezt követően pedig két egylabdás meccset játszottak, de két első kiemelt csapatot búcsúztattak - előbb a Richmondot (63-61), aztán pedig a Temple-t (60-57) verték, előbbit ráadásul idegenben, utóbbit pedig már a Final Fourban a Madison Square Gardenben - egy nagyon kemény idény lezárásaként tehát szintén nem egy egyszerű sorozatot kaptak, de eddig megoldották a dolgokat.

Leginkább harmadéves hátvédjükre, Sheldon McClellanre kell figyelni, aki 14.4-es meccsenkénti átlagát nagyon jó százalékokkal hozza (49.1% mezőnyből, 36.3% tripla, 82.2% büntető). A második legjobb pontszerző és a csapat első számú irányítója a szintén harmadéves Angel Rodriguez (11.9 pont, 3.9 gólpassz). Utánuk a pontok szépen eloszlanak, de mindenképpen ki kell emelni még a szintén harmadéves, 7 láb magas Tonye Jekirit, akivel lesz gondja Nasticéknek bőven a palánkok alatt (8.6 pont, 9.9 pattanó, 1.4 blokk). Ők a kulcsemberek a Miaminél, akiket minél inkább limitálni kellene, de a Stanfordnak jó ideje ez lesz a legnehezebb feladata.
 

A New Yorkban, a Madison Square Gardenben rendezendő NIT fináléra hajnali 03:00-tól kerül sor. Amennyiben a Stanford nyer, úgy harmadjára hódítja el a torna trófeáját - 1991 után 2012-ben már Johnny Dawkins, a jelenlegi vezetőedző irányításával nyert a Cardinal.

Az összecsapáshoz élőképes streamet ezen a linken találtok majd!

Hajrá Rosco, hajrá Stanford!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus