Rosco Allenék megnyerték a második számú év végi tornát

Rosco Allen és csapata, a Stanford Cardinal hosszabbítás után legyőzte a Miamit a NIT döntőjében, ezzel tornagyőztesként zárták a szezont.

Jó előjelekkel készülhetett a Madison Square Gardenben rendezett NIT döntőre a Stanford, miután a Miamiből hiányzott az első számú irányító, a gárda második legjobb pontszerzője, Angel Rodriguez, illetve a csapat legjobb lepattanózója, Tonye Jekiri. Jobban is kezdett a Stanford, négy perc után 8-2-re vezettek, de 6 perc játék után már egál volt az állás (8-8). Egészen a 15. percig fej-fej mellett haladt a két fél (18-18), ekkor azonban az ezúttal is kitűnően játszó Chasson Randle (25 pont, 8/16 mezőny, 3/8 tripla, 6/7 büntető) vezetésével csinált egy 10-0-s szakaszt a Cardinal, itt megszerzett előnyüket pedig tartották a szünetig (32-21).

A fordulást követően Davon Reed és Sheldon McClellan vezetésével megpróbált felzárkózni a Hurricanes, jó ideig azonban tartotta fórját a Stanford 7-10 pont között. A félidő közepén megint McClellan vezetésével indult meg a Miami, ezúttal pedig az ekkor a kosárba betalálni nem tudó Cardinallal szemben egyenlítettek is három és fél perccel a rendes játékidő vége előtt (53-53). Stefan Nastic tartotta ebben a szakaszban a lelket a Stanfordban, és hiába lépett fel a végjátékra megint Randle, McClellannek mindenre volt válasza a túloldalon - 16 másodperccel a vége előtt sokadjára egyenlített, Marcus Allen kihagyta a triplát, így jött a hosszabbítás (59-59).

A ráadásban Randle két büntetőjére Reed és McClellan 5 ponttal válaszoltak, 1 perccel a vége előtt a Miaminek állt a zászló (61-64). Randle azonban megállíthatatlan volt, 38 másodperccel és 3 másodperccel a vége előtt is faultolták, mind a négy egypontosát értékesítette, így visszavette a vezetést a Stanford (65-64). Reed eladta a labdát, Anthony Brown egy büntetőt bedobott, a legvégén pedig McClellan kihagyta a potenciális meccsnyerő triplát, így 66-64-re nyert a Stanford - négy éven belül másodjára nyerték meg ezzel a NIT-et.

A végzős és kétszeres NIT-győztes Randle-t leszámítva szinte egytől-egyig pocsékul dobott mindenki, a Stanford 36.4%-os mezőny-, illetve 68.4%-os büntetőmutatóval is nyerni tudott - a Miami 36.2%-os volt mezőnyből, büntetőkből pedig nem voltak annyival jobbak, hogy ez győzelmet érjen. A gyenge dobószázalék Rosco Allennél is jelen volt, ő mind a hét dobáskísérletét kihagyta, amiből 5 tripla volt, így 26 percnyi játékidő alatt 2/2-es büntetőzéssel végül 2 ponttal zárt 1 blokk, 1 gólpassz és 1 eladott labda mellett.

A gyengébb számok ellenére a győzelemhez és a sikeres évzáráshoz gratulálunk, hiszen a NIT megnyerésével a Stanford lett a legjobb csapat idén, amelyet nem hívtak meg az NCAA tornára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus