A Michigan megállította a Loyolát, döbbenetes rekord a Villanovától

A Loyola tündérmeséje az elődöntőben ért véget, a Michigan magabiztosan jutott a nagydöntőbe, ahol a torna legnagyobb esélyese, a Villanova várja.

Michigan Wolverines – Loyola Ramblers 69-57

Egy félidőn keresztül úgy tűnt, hogy az NCAA történetének egyik legnagyobb menetelését végrehajtó chicagói katolikus magánegyetem gárdájának a Michigan sem jelent akadályt: az első 20 percben összesen 22 ponton tartották ellenfelüket, és 29-22-re vezettek. A második félidő elején volt egy olyan pillanat, ahol 10 pont is volt közte, ekkor viszont beindult a túloldalon Moritz Wagner, és a Loyolánál már nem volt újabb extra fokozat – apránként ledolgozta hátrányát a Wolverines és végül biztos győzelmet aratott. A második félidőben 47-28-ra kapott ki a Loyola, összességében 17 labdát adtak el, ez pedig azt jelenti, hogy a korábbi három, 11. kiemeltként a Final Fourba jutó csapathoz hasonlóan az elődöntő jelentette számukra a végállomást. A magasember Cameron Krutwig, illetve a csapat egyik legjobbja, Clayton Custer nagyon igyekezett támadásban, de mellettük nem sok használható célpontjuk volt, 49-47-nél pedig zsinórban három labdát adtak el, ez már nem fért bele a felpörgő Michigan ellen.

A túloldalon a fentebb említett Moritz Wagner vált hőssé, 24 pontját 10/16-os mezőnymutatóval szerezte, leszedett 15 pattanót, szerzett 3 labdát, mellette pedig az irányító Charles Matthews is extrát játszott, így végül a csapat azt is elbírta, hogy Abdur-Rahkman borzasztóan célozzon (2/11 mezőnyből). Amikor fordítani kellett, a korábban már egyszer hőssé váló Jordan Poole is előlépett, fontos pontokat szállított. A harmadik kiemelt Michigan zsinórban 14. győzelmét aratta – egyébként ők az elsők, akik úgy jutottak a döntőbe, hogy az egész torna alatt nem találkoztak 1-5. kiemelésű csapattal. A Michigan 1989 után szerezheti meg ismét a bajnoki címet, Wagner pedig az elmúlt 40 évben mindössze a harmadik olyan kosaras, aki Final Four-meccsen legalább 20 pontot és 15 pattanót hozott össze. A másik kettő „viszonylag” ismert név: Larry Bird (1979, Indiana State) és (az akkor még az Akeem keresztnevet használó) Hakeem Olajuwon (1983, Houston). 

Villanova Wildcats – Kansas Jayhawks 95-79

A Michigan lesz tehát az utolsó ellenfele a torna legesélyesebb csapatának, a Villanovának, akik ismét ellentmondást nem tűrően gázoltak át aktuális ellenfelükön, a jobb sorsra érdemes Kansasen. A kezdőötösben mindenki elérte a 10 pontot, a kispadról is érkezett egy kiemelkedő teljesítmény, és az NCAA-ben kuriózumnak számító, de az NBA-ben trendi 18/40-es triplamutatót hoztak össze. Már az első félidő végére megvolt a 15 pontos differencia, ráadásul extrán kiegyensúlyozott volt a Wildcats, hiszen az első félidőben 47, a másodikban 48 pontot szereztek. Eric Paschall kezében ma minden arannyá változott, 10/11-es mezőnymutatóval zárt, mellette Spellman dupla-duplázott (15 pont, 13 pattanó, 3 blokk), a Brunson-Bridges-Booth alkotta, „Killah Bs” hátvédsor 38 pontot és 14 gólpasszt jegyzett, ebből az AP-nél az Év Játékosának választott Jalen Brunson 18 pontot és 6 gólpasszt, ráadásul a kispadról jött a 15 pontig, 8 pattanóig és 3 asszisztig jutó DiVincenzo is. A 18 beszórt tripla természetesen óriási Final Four-rekord, a korábbi csúcsot a 17. percben (!) beállították, egyúttal a szezonrekordot is megdöntötték, amit eddig a VMU tartotta 441-gyel. 

A Kansas az előző két év csalódása után (mindkétszer kiestek az Elite Eightben) végre eljutott a Final Fourba, ahol viszont sok örömük nem lehetett, ezzel a tűzerővel egész egyszerűen nem tudtak mit kezdeni. Támadásban a 79 pont több, mint dicséretes, DeVonte Graham (23 pont, 3-3 pattanó és assziszt, 2 szerzett labda), illetve Malik Newman (21 pont, 8 pattanó) játékára építve végig küzdöttek, hajtottak, kiharcoltak 20 büntetőt is, hátul viszont Udoka Azubuikét egy idő után le kellett ültetniük. A 213 centi magas nigériai magasember hiába mobilis, a folyamatosan a triplavonal mögött helyezkedő ellenfelére egész egyszerűen nem érhetett ki, így egyik legnagyobb védekezésbeli fegyverét vesztette el a Kansas, hiszen a Wildcats 40 triplakísérletére mindössze 25 kétpontos jutott, Azubuike végig légüres térben mozgott védekezésben. A kansasiek 10 évvel ezelőtt éppen San Antonióban, az Alamodome-ban nyerték utolsó bajnoki címüket, most meg kellett elégedniük a szimpatikus vesztes szerepével.

A Villanova Wildcats – Michigan Wolverines nagydöntőt magyar idő szerint kedd hajnalban 03:20-tól rendezik, ezen a napon nem lesz alapszakasz-meccs az NBA-ben. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus