Az NCAA döntése, ami átalakíthatja a draftot

Adam Silver, az NBA első embere régóta szeretné felemelni a draft korhatárát 20 évre – ebben kis segítséget kapott az NCAA-től


A 2015-16-os szezonban a Villanova Egyetem döntötte halomba az esélyeket és nyerte meg az NCAA bajnoki címét, és ahogyan ilyen esetekben lenni szokott, náluk is akadt olyan játékos, aki olyan helyzetbe került, hogy nehéz döntést kellett hoznia. Josh Hartnak lehetősége lenne visszamenni az egyetemre még egy évre, ugyanakkor egy bajnoki cím után elképzelhető, hogy ki fogják választani a draft első körében – ami gyakorlatilag garantált profi szerződést, pénzt jelent.

Az NCAA-ben korábban május 8-áig lehetett visszalépni a drafttól, vagyis az ilyen játékosoknak szinte látatlanban kellett dönteniük, hogy mit válasszanak. Aki ezt eddig az időpontig nem tette meg, annak örökre bezárult az egyetemi bajnokság kapuja. A 2016-os évtől kezdve azonban már komoly segítséget kapnak ezek a játékosok azzal, hogy a határidő május 25-éig, illetve az NBA Draft Combine-t követő 10. napig nyitva áll.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Hart és a hozzá hasonló játékosok most már nyugodtan jelentkezhetnek a draftra áprilisban, mivel így összehasonlíthatatlanul több lehetőségük van lemérni, hogy hol tartanak jelenleg az ellenfelekhez képest, illetve az NBA-csapatok is jobban meg tudják határozni, hogy egy-egy tehetség fizikálisan, tudásban, fejben, gondolkodásban mennyire érett a profiligára. A megváltozott szabállyal remélhetőleg jóval kevesebb olyan eset lesz, hogy egy játékos két szék között a pad alá esik: nem mehet vissza az egyetemre, hogy esetleg diplomát tudjon szerezni sportösztöndíjjal, de nem is draftolják (ráadásul egy második körös draftoláshoz nem jár automatikusan a profi szerződés). Eddig jó pár játékos volt, akinek nem maradt sok lehetősége: elmehetett a Nyári Ligába, D-Ligába kevés pénzért és reménykedhetett, hogy egyszer valakinek megakad rajta a szeme - vagy felkerekedhetett Európába, Ázsiába, Dél-Amerikába és nulla profi kosárlabda-tapasztalattal felcsaphatott légiósnak.

Egyelőre megjósolhatatlan, hogy mi fog történni, de jó eséllyel tovább fog erősödni a mostani tendencia: az utóbbi években egyre több olyan játékos maradt az egyetemen, akik elkelhettek volna valahol a draft első körének végén, vagy a második körben, de inkább maradtak még egy évet, hogy aztán a következő draft-osztályban jóval magasabban jegyezzék őket és lottery-pickként, sőt akár Top 5-ös játékosként rangsorolják őket. Idén Buddy Hield, Kris Dunn és Denzel Valentine is jó reklámja a "Maradj még egy évet" opciónak, erre erősített rá az NCAA tavaly meghozott, idén életbe lépő szabálya.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus