Cserejátékos parádéjával harmadszor bajnok a Villanova

A mérkőzés elején a Michigan szétszedte a Nova periméter-játékát, de a padról érkező Donte DiVincenzóra nem voltak felkészülve. 

Villanova Wildcats – Michigan Wolverines 79-62 (37-28)

Donte DiVincenzo a hős. A philadelphiai egyetem gárdája három éven belül második bajnoki címét szerezte meg, de az eleje nagyon nem volt egyszerű, a kezdőötös teljesen beragadt támadásban, az Év Játékosának választott irányító, Jalen Brunson csak szenvedett, így nem a megszokott módon folyt a labda, nem jöttek az üres kinti dobások. Mielőtt azonban a Michigan elhitte volna, hogy lehet keresnivalója, érkezett a padról Donte DiVincenzo, és a Kyle Korver-hasonmás hátvéd-kiscsatár vezetésével félidőre már kilenc ponttal tartottak előrébb. A DiVincenzo-show a második félidőben is folytatódott, volt például egy 9-0-s futás, ahol csak ő szerzett kosarat, végül 31 ponttal (10/15 mezőnyből), 5 pattanóval, 3 gólpasszal és 2 blokkal zárt – kérdés nélkül kapta meg a Final Four legjobbjának járó MOP-t (Most Outstanding Player). 

Rekord rekord hátán. Soha ennyi pontot cserejátékos még nem szerzett NCAA-döntőben, ráadásul a „Big Ragu” becenévre hallgató DiVincenzo mellett összesen két olyan kosaras akad, aki 30 pontot hozott össze 66%-os mezőnymutató felett egy Final Four-meccsen: Lew Alcindor (Kareem Abdul-Jabbar) és Bill Walton. A Villanova a főtáblán mind a hat meccsét kétszámjegyű különbséggel nyerte meg, ezt összesen három csapat tudta eddig megcsinálni (Michigan State 2000, Duke 2001, North Carolina 2009), illetve eddig mindössze egy csapat volt, amely a Final Fourban mindkét meccsét legalább 16 ponttal nyerte: a UCLA 1968-ban. A Villanova 1985 és 2016 után harmadik bajnoki címét ünnepelheti.

A Michigan mindent megtett. Kiválóan felkészült ellenfele támadójátékából a Wolverines, Brunsont remekül limitálták, a két magasembert, Spellmant és Paschallt szinte kivették a játékból, de DiVincenzo ihletett napjára nem lehetett rákészülni. Az elődöntőben gyengén játszó Abdur-Rahkman szép dolgokat csinált támadásban, Moritz Wagner (16 pont, 7 pattanó) hozta magát mindkét oldalon, azt viszont már nem bírták el, hogy Charles Matthews gyengén játsszon, mivel a padjukról gyakorlatilag semmilyen segítség nem érkezett. Támadásban fokozatosan fogytak el, a 3/23-as triplamutató reménytelenül kevés a Villanova ellen, lepattanózásban is alulmaradtak, összességében ők is csak időszakosan tudták feltartóztatni a hengert, így továbbra is üldözik második bajnoki címüket. 

A Villanova legjobb dobói: DiVincenzo 31/15, Bridges 19/9, Brunson 9/3.
A Michigan legjobb dobói: Abdur-Rahkman 23/6, Wagner 16/3, Simpson 10.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus