Madness: kialakult a Final Four mezőnye

Tegnap és ma hajnalban lejátszottak az Elite 8 meccseit az idei Madnessen, így kialakult a legjobb 4, azaz a Final Four mezőnye. A két életben maradó első kiemeltből a Florida túlélte ezt a kört, az Arizona azonban egy drámai, hosszabbításos meccsen bukott. A másik két konferenciában, a Kentucky az utolsó másodpercekben nyert, míg Shabazz Napier továbblőtte a UConnt a legjobb 4 közé, magát pedig talán a draft első körébe. Lássuk a négy találkozó rövid összefoglalóját!

South

#11 Dayton - #1  Florida   52-62 (24-38, 28-24)

A negyeddöntők legsimább meccsét hozta ez az összecsapás. 13 percig nagyon jól tartotta magát a Dayton Devin Oliver (12 pont, 6 pattanó) tripláinak és Dyshawn Pierre-nek (18 pont, 5 gólpassz, 2 blokk) köszönhetően, ám az első félidőb utolsó 7 percében a Gators volt az úr. Scott Wilbekin (23 pont, 3 gólpassz, 3 steal) és Michael Frazier II (10 pont) vezetésével 19-3-ra nyerték ezt a szakaszt, és gyakorlatilag a meccset is. A fordulás után nem történt már nagyobb változás. A Dayton egyszer-egyszer még feljött 8 pontnyi távolságra, de ennél közelebb nem értek ellenfelükhöz, így a Florida jutott a Final Fourba, viszonylag könnyedén.

 

West

#2 Wisconsin - #1 Arizona   64-63 hosszabbítás után (25-28, 29-26, 10-9)

Jobban kezdett a Wildcats, hiszen a teljes első félidőben náluk volt az előny - hol kisebb, hol nagyobb fórban kosárlabdáztak, 5-8 pont között változott leginkább a távolság. A Wisconsin legjobbja már ekkor is Frank Kaminsky (28 pont, 11 pattanó) volt, Traevon Jackson (10 pont, 5 gólpassz, 3 pattanó) is be-betalált, de csak futott az eredmény után a Badgers. A túloldalon Kaleb Tarczewski (12 pont) szerezte ekkor a  legtöbb pontot. A fordulást követően sem változott sokat a játék összeképe, nagyon kevés pont esett. Négy és fél perc kellett Kaminskynak, hogy gyakorlatilag egymaga fordítson, ezt követően azonban Nick Johnson (16 pont, 4 pattanó, 3 gólpassz), Rondae Hollis-Jefferson (10 pont) és az egyébként kifejezetten rosszul játszó TJ McConnell (9 pont) kosaraival visszavette a vezetést az Arizona. Kaminsky 5 perccel a vége előtt villant újra, így átkerült a kezdeményezés a Wiscosinhoz, Johnson viszont fél perccel a vége előtt egyenlíteni tudott, jöhetett a ráadás. A hosszabbításban is végig a Badgersnél volt a fór, természetesen Kaminsky vitte megint a hátán csapatát. Az öt perces plusz elején Aaron Gordon (8 pont, 18 pattanó, 2  blokk) egyedül tartotta a lépést az ellenféllel, utána azonban hátrányban játszott végig az első kiemelt. Az utolsó percre 1 pontos Wisconsin vezetéssel fordultak a csapatok, ám az Arizona nem tudta megszerezni a győzelmet, mivel előbb McConnell hibázott dobást, majd Johnson támadóhibát követett el, így jutott tovább a Badgers.

 

East

#7 Connecticut - #4 Michigan State   60-54 (21-25, 39-29)

Az elején úgy tűnt, hogy a UConn állva hagyja ellenfelét, hiszen Ryan Boatright (11 pont), DeAndre Daniels (12 pont, 8 pattanó) és Shabazz Napier (25 pont, 6 pattanó, 4 gólpassz) vezetésével 12-2-vel nyitották az első 5 percet. A Spartans majdnem 8 percig egyetlen duplára volt képes, az első félidő hátralévő részében azonban alig kaptak pontot, Gary Harris (22 pont) vezetésével pedig elindultak felfelé ellenfelükre, sőt, meg is fordították az állást a nagyszünetre - Adreian Payne (13 pont, 9 pattanó) is inkább volt dicsérhető. Fordulás után Payne és Harris pontjaival már 9 pontra is elhúzott a Michigan State, ekkor indult be azonban Napier - kosaraival szinte egymaga elintézte az egyenlítést, hat és fél perccel a vége előtt pedig az újra életjeleket mutató Daniels - Boatright páros segítségével már 10 ponttal a Huskies állt jobban (49-39). Innen még volt visszaút Tom Izzoék számára, hiszen két és fél perccel a vége előtt mindössze kettővel voltak lemaradva (51-49), ám Napier a végjátékot is elintézte, győzött és a legjobb négy között van a UConn.

 

Midwest

#8 Kentucky - #2 Michigan   75-72 (37-37, 38-35)

Folyamatosan előnyben játszott a Nik Stauskas (24 pont) vezette Michigan - eleinte 8 pontos előnyt építettek ki, aztán ezt Marcus Lee (10 pont, 8 pattanó) szinte eltüntette a Kentucky, hogy megint meglépjen 7 pontra a Wolverines, és aztán Julius Randle (16 pont, 11 pattanó) négy pontjával a félidő vége előtt egyenlítsen a Wildcats. A Kentucky jóval több lábon állt, hiszen Andrew Harrison (8 pont, 6 gólpassz, 3 pattanó) is inkább ebben a szakaszban szerezte a pontjait, és James Youngnak (13 pont) is voltak jó periódusai. A második félidőben Randle állt az élre, át is vette a vezetést csapata, míg a másik oldalt Chris LeVert (9 pont, 5 gólpasz, 3 pattanó) próbálta meg tartani a lépést. Dakari Johnson (8 pont) és Aaron Harrison (12 pont) is egyre jobban játszottak, míg a Michigannél Stauskas segítségére Glenn Robinson III (14 pont) és Jordan Morgan (11 pont) siettek a végjátékra. Kellett is, hiszen hátrányban volt már ekkorra a második kiemelt, Morgan viszont fél perccel a vége előtt egyenlített. Alig több mint két másodperc volt hátra azonban, amikor jött Aaron Harrison és megnyerte a meccset.

 

Most majdnem egy hét szünet következik. A két elődöntőt vasárnap hajnalban, a döntőt pedig kedd hajnalban játsszák majd.

A vasárnap hajnali program a következő lesz:

#7 Connecticut - #1 Florida   (00:09)
#8 Kentucky - #2 Wiconsin (02:49)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus