March Madness, 1. nap: Tovább él a Northwestern álma

A First Four után tegnap hivatalosan is megkezdődött a March Madness az első kör első felével - az első számú év végi tornára fennállása során most először eljutó Northwestern nagy éve tovább tart, most a Vanderbilten léptek át, győzött a címvédő Villanova is, és összesen két alacsonyabb kiemelésű csapat borította csak a papírformát.

A First Fourt kedden és szerdán játszották, ahol eldőlt, mely négy együttes csatlakozhat a további 60-hoz a főtáblán.

A Déli csoport 11. kiemelését a Kansas State érte el, miután minimális előnyüket az utolsó 5 percre 10 pont környékére növelték a Wake Forest ellen, és az idei draft második körének közepére jósolt Wesley Iwundu (24 pont, 7 gólpassz, 6 pattanó) vezetésével le is győzték ellenfelüket - a túloldalon az első kör közepére várt John Collins parádézott, de hiába (26 pont, 9 pattanó). A Keleti csoport 16. helyére a Mt. St. Mary's került, miután a második félidőben szinte végig vezetett a New Orleans ellen, az utolsó másfél percben pedig Junior Robinson (23 pont) révén fordítani tudott egypontos hátrányból.

A UC Davis a második félidő elején egy 9-0-s szakasszal vette át vezetés a North Carolina Central ellen, onnantól pedig nem adták már át a kezdeményezést egyszer sem ellenfelüknek, így ők kerültek a Midwest régió 16. kiemelteknek lefoglalt helyére. A USC óriási fordítást mutatott be, 17 pontos hátrányból kezdtek el felzárkózni a második félidőben Bennie Boatwright (24 pont, 7 pattanó) vezetésével. 52-59 után futottak egy 11-1-es szakaszt, amivel átvették a vezetést a Providence ellen, és onnan már végig ők voltak nyeregben, így a Keleti régió 11. kiemelését ők kapták - abszolút ellentétes képet mutatott a két félidő.

First Four eredmények

Wake Forest (11.) - Kansas State (11.)  88-95
New Orleans (16.) - Mt. St. Mary's (11.)  66-67
UC Davis (16.) - N.C. Central (16.)  67-63
USC (11.) - Providence (11.)  75-71


Kelet

Keleten négy mérkőzést lejátszottak az első napon. A címvédő és első kiemelt Villanova könnyedén verte összességében a Mt. St. Mary's-t, pedig a félidőben még csak 1 ponttal vezettek - a végére egy 20-ast raktak közé, pedig a második kör elejére várt Josh Hart nem is volt kiemelkedő (11 pont, 5 pattanó). A 8. kiemelt Wisconsin szinte végig vezetett a Virginia Tech elleni második félidőben, de két perccel a vége előtt sikerült csak ellépniük ellenfelüktől - Bronson Koenig (28 pont) mellett a második kör közepére várt Nigel Hayes (16 pont, 10 pattanó, 3 gólpassz) volt a győztes legjobbja.

Az 5. kiemelt Virginiának csak az utolsó két percben volt izgulnivalója - kétszer is lejött két pontra a UNC Wilmington, de végül a London Perrantes (24 pont) és Marial Shayok (23 pont) vezette Virginia jött ki győztesen a mérkőzésből. A 4. kiemelt Florida pedig a második félidőben bedarálta az East Tennessee State-et - félidőben még ők is csak egy ponttal álltak jobban, ahogy a Villanova, de a végén 15 ponttal győztek a második kör közepére várt Devin Robinson (24 pont, 7 pattanó) vezetésével.

Eredmények a Keleti régió első köréből

Villanova (1.) - Mt. St. Mary's (16.)  76-56
Wisconsin (8.) - Virginia Tech (9.)  84-74
Virginia (5.) - UNC Wilmington (12.)  76-71
Florida (4.) - East Tennessee State (13.)  80-65


Midwest

A Midwest régióban csak két találkozót bonyolítottak le. Az 5. kiemelt Iowa State 13 pontos előnyt szerzett az első félidőben a Nevada ellen, és bár onnan még visszajött a Wolfpack 4-5 pontra többször is, annál közelebb már nem jutottak. A győztesnél a második kör közepére várt Monte Morris ponterős és sokoldalú volt (19 pont, 8 pattanó, 8 gólpassz), így a szintén a második kör közepére várt Cameron Oliver jó meccse (22 pont, 7 pattanó, 4 blokk) nem sokat ért. A 4. kiemelt Purdue a második félidő közepén meglépett a Vermonttól, és viszonylag simán győzött is 10 ponttal - a győztesnél az első kör végére várt Caleb Swanigen nagyon hasznos volt (16 pont, 14 pattanó, 4 gólpassz, 3 blokk).

Eredmények a Midwest régió első köréből

Iowa State (5.) - Nevada (12.)  84-73
Purdue (4.) - Vermont (13.)  80-70


South

A Déli régióban is két mérkőzést játszottak. Az egyiken az 5. kiemelt Butler az első félidőben 14 pontos előnyt szerzett a Winthrop ellen, onnan pedig mindössze 7 egységre tudott visszakapaszkodni ellenfelük, könnyedén győzött a Bulldogs. A másik összecsapás azonban az egyik meglepetés volt a kettő közül a tegnap este/ma hajnal folyamán, bár azt is hozzá kell tenni, hogy a Middle Tennessee úgy kapott 12. kiemelést, hogy 30-4-es alapszakaszt futottak. A Minnesota elleni mérkőzésen az első félidőben 6 pontos előnybe kerültek, fórjuk pedig 17 pontra nőtt a második 20 perc során. Innen még visszajött 4 pontra a Minnesota, de a végjátékban megint meglépett Reggie Upshaw (19 pont, 9 pattanó) vezetésével a Blue Raiders, egész könnyedén győztek végül.

Golomán Györgyék magyar idő szerint holnap hajnalban lépnek pályára a Kent State ellen.

Eredmények a Déli régió első köréből

Minnesota (5.) - Middle Tennessee (12.)  72-81
Butler (4.) - Winthrop (13.)  76-64


Nyugat

A Keleti régió befejezte az első kört, miután mind a 8 mérkőzést megrendezték az első napon. Az 1. kiemelt Gonzaga a második félidőben bedarálta a South Dakotát, 20 ponttal verték meg ellenfelüket egy kifejezetten kevéspontos meccsen (66-46). Ellenfelük a 8. kiemelt Northwestern lesz, amely először jutott el az NCAA első számú év végi tornájára, és azonnal meccset is nyertek, de nem akármilyen körülmények között. A Vanderbilt elleni találkozó végjátékában fej-fej mellett haladtak a felek, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett. 66-65-re még a Vanderbilt állt jobban, de teljesen érthetetlen módon direkt odaütöttek a Northwesternnek, akik 14.6 másodperccel a vége előtt két büntetővel visszavették a vezetést és végül nyertek is. A második kör végére várt Luke Kornet nem volt túl hatékony a vesztesnél (14 pont, 5 pattanó, 3 blokk, 4/12 mezőny).

A Princeton hiába került 6 pontos hátrányba az 5. kiemelt Notre Dame ellen az első félidőben, és hiába játszották hátrányban szinte a teljes második félidőt, az utolsó fél percen belül volt egy lehetőségük átvenni a vezetést - a tripla kimaradt, így végül 2 ponttal a Fighting Irish diadalmaskodott. A győztesnél a második kör végére jósolt VJ Beachem nem dobott jól egyáltalán (2 pont, 6 pattanó, 3 gólpassz, 1/9 mezőny). A 4. kiemelt West Virginia 9 pontos előnybe került az első 20 perc során a Bucknell-lel szemben, és bár a második félidő elején 3 pontra visszajött ellenfelük, a végjátékban nem volt esélye fordítani a Bucknellnek.

A 11. kiemelt Xavier a második félidőben bedarálta a Marylandet, 47-50 után csináltak egy 14-0-s szakaszt, azzal döntötték el a meccset - ez volt a másik találkozó a Middle Tennessee sikere mellett, ahol az alacsonyabban rangsorol csapat jutott tovább az első napon. A 3. kiemelt Florida State az FGCU ellen aratott győzelmet - a 6 pontos különbség ellenére nem forgott veszélyben a sikerük, amelyből a lotterybe várt Jonatah Isaac sokoldalú játékkal (17 pont, 10 pattanó, 5 gólpassz, 2 szerzett labda, 3 blokk), a második kör közepére várt Dwayne Bacon pedig vezérként (25 pont, 9 pattanó) vette ki a részét.

A 2. kiemelt Arizona a nap legjobb támadójátékát mutatta be, 16 pontos előnyt szerzett az első félidőben, és végül 100 pontig jutva győzött a North Dakota ellen - a Top5 környékére jósolt Lauri Markkanen volt a Wildcats egyik vezére (20 pont, 6 pattanó), a második kör közepére várt Kobe Simmons azonban nem volt ennyire meghatározó (4 pont). A hetedik kiemelt St. Mary's 15 pontos különbséggel vezetett a félidőben a VCU ellen, ami a második félidő felére ugyan 2 pontra lecsökkent, de a végjátékban nem volt kérdés a Gaels sikere.

Eredmények a Nyugati régió első köréből

Gonzaga (1.) - South Dakota State (16.)  66-46
Northwestern (8.) - Vanderbilt (9.)  68-66
Notre Dame (5.) - Princeton (12.)  60-58
West Virginia (4.) - Bucknell (13.)  86-80
Maryland (6.) - Xavier (11.)  65-76
Florida State (3.) - FGCU (14.)  86-80
St. Mary's (Cal.) (7.) - VCU (10.)  85-77
Arizona (2.) - North Dakota (15.)  100-82

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus