March Madness: A hihetetlen végjátékok napja

Több egészen elképesztő végjátékon vagyunk túl a March Madness második köre után - 12 pont 33 másodperc alatt, buzzer-beaterek.

Tegnapelőtt és tegnap este-éjszaka lejátszották a March Madness második körét, amely nem tartalmazott kevesett izgalmat, mint az első kanyar.

A négy első kiemelt továbbra is áll, de azért jobban megszorongatták már őket - az Oregon például csak egy végletekig kiélezett találkozón győzte le a St. Joseph's-t 69-64-re, de ők is ott vannak a legjobb 16 között, ahogy a North Carolina, a Kansas és a Virginia is. A második kiemeltek közül a Villanova és az Oklahoma továbbment - utóbbi 85-81-gyel, miután az idei drafton Top10-be várt Buddy Hield segítségével hátrányból fordítottak az utolsó 6 és fél percben. Hield egyébként 36 pontot szórt (11/20 mezőny, 6/14 tripla, 8/10 büntető) 7 pattanó mellett - mivel túl sokan a lotteryből nem segítettek magukon a Madness alatt, így neki ez a jó produkció még egy-két helyet akár érhet is a játékosbörzén.

A Syracuse kiütötte a Michigan State-et kiverő Middle Tennesse-t, az nem volt nagy meglepetés, hiába csak 10. kiemelt az Orange, van azonban egy újabb második kiemelt búcsúzó is, a tegnap hajnal egyik óriási végjátékát ugyanis a Xavier (2.) és a tavalyi döntős Wisconsin (7.) produkálta. A Badgers jó kezdése még az első félidőben semmissé vált, a végén pedig 63-60-ra vezetett a Xavier fél perccel a vége előtt, amikor jött Bronson Koenig és hős lett: előbb 12 másodperccel a vége előtt egyenlített, majd jött a legvége...

Koenig egyszerűen azt nyilatkozta a meccs után, hogy előjött belőle a Steph Curry.

A Sweet Sixteen körben a Déli régióban a Kansas ellenfele a Maryland lesz - nem meglepő, hiszen a 13. Hawaii-t verte az 5. kiemelt Terrapins Melo Trimble és a Top20-ba várt Diamond Stone (25 perc, 14 pont, 6/8 mezőny) vezetésével -, a 2. kiemelt Villanova pedig a 3. Miamivel csap majd össze, miután a floridai alakulat jól kezdett, és hiába jött vissza ellenük a Wichita State, valahogy behúzták a végjátékot. Ebben a szegmensben tehát túl sok meglepetés nincs.

Keleten a North Carolina az 5. kiemelt Indianával csap majd össze, akik a negyedik kiemelt Kentuckyt búcsúztatták - a korábban Top5-be, most már csak Top10-be várt Skal Labissiere megint pocsékul játszott (15 perc, 4 pont, 5 pattanó), a DraftExpressnél jelenleg 7. helyre rangsorolt Jamal Murray pedig 18 mezőnykísérlettel ért el 16 pontig, 1/9-es triplamutatóval, 7 pattanóval és 4 gólpasszal, egyikőjük sem volt tehát meggyőző, hogy finoman fogalmazzunk.

Ugyanebben a régióban a Wisconsin győzelme mellett egy másik egészen kiváló végjátékot is láthattunk - a Badgers ellenfele az a 6. kiemelt Notre Dame lesz, amely a torna egyik, ha nem a legjobb meccsén verte a Stephen F. Austint, a Wisconsinhoz hasonlóan majdnem dudaszóra:

Nyugaton az Oregon a 4. kiemelt Duke-kal csap majd össze a Sweet 16 körben, akik 71-64-re verték a Yale-t Grayson Allen és a 25 pontos (7/19 mezőny, 3/7 tripla, 8/10 büntető), mindenki által Top2-be várt Brandon Ingram vezetésével.

A régió másik "elődöntőjét" a már említett Oklahoma azzal a Texas A&M-mel vívja majd, amely a March Madnessek történetének (egyik) legnagyobb fordítását mutatta be a Norhtern Iowa ellen, miután 33 másodperccel a rendes játékidő vége előtt még 12 pontos hátrányban volt:

A vége két hosszabbítás és 92-88-as Texas A&M siker lett.

A Midwest régióban a Virginia a 4. kiemelt Iowa State-tel találkozik majd, ebben semmi meglepő nincs, a 10. kiemelt Syracuse pedig a 11. kiemelt Gonzagával méri össze tudását, miután a Bulldogs 82-59-re verte a Utah-t - ez volt a legnagyobb különbségű diadal, amit egy 10 fölötti kiemelésű csapat egy harmadik kiemelt ellen valaha produkált. A DraftExpressnél jelenleg 6. helyre várt, másodéves center, Jakob Poeltl 24 perc alatt 5 ponttal és 4 pattanóval búcsúzott az idei idénytől.

A küzdelmek március 24-én folytatódnak, péntek hajnalban és szombat hajnalban rendezik a 8 közé jutásért vívott mérkőzéseket.

Érdekességként még azt lehet megemlíteni, hogy a drafton a lotterybe várt játékosok közül összesen hárman vannak már csak versenyben - Ingram és Hield mellett a Notre Dame harmadéves irányítója, Demetrius Jackson, aki csapata egypontos sikerének egyik kulcsa volt (18 pont, 6/8 mezőny, 2/3 tripla, 4/4 büntető) -, az összes többi Top14-be várt játékos kiesett együttesével az első két körben vagy nem is indultak a March Madnessen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus