Sweet 16: újabb két esélyes bukott, tovább íródik a Loyola meséje

Ma hajnalban négy csapat váltotta meg a jegyét az Elite Eightbe, köztük a Loyola – kiesett a Kentucky és a Gonzaga is, a Michigan viszont menetel.

South – Déli régió

Tovább folytatódik a Loyola-Chicago parádéja: a kevés pénzből gazdálkodó katolikus magánegyetemi csapat az első körben két ponttal verte a Miamit, a másodikban egyetlen egységgel a Tennessee-t, ehhez képest a legjobb 16 között már-már magabiztosan győztek a Nevada ellen – bár 69-68 lett a vége, a Loyola 69-65-re vezetett hat másodperccel a vége előtt. Ezúttal Marques Townes volt a hős, aki az előző két meccsen összesen dobott 15 pontot, ma viszont 18 pontját 6/10-es mezőnymutatóval hozta össze, lekapott 5 pattanót, kiosztott 4 gólpasszt, és 66-65-nél ő verte be a mindent eldöntő triplát – de remekelt az előző meccs hőse, Clayton Custer (7/9 mezőnyből) és Aundre Jackson is (6/11 mezőnyből). A Nevada az előző körben a torna történetének második legnagyobb fordítását vitte véghez, most is kiegyenlítettek 57-47-ről, de végül hiába szórt be öt hármast Caleb Martin, közte egyet az utolsó pillanatokban, egy hajszálnyi hiányzott az újabb bravúrhoz. 

A torna történetében először nem volt 1-4. kiemelt egy régióban a legjobb 16 között, így az ötödik helyen rangsorolt Kentucky esélyesként várhatta a Kansas State elleni összecsapást, de idén délen nincs olyan, hogy esélyes csapat. John Calipari gárdája végig szenvedett, 58-58-nál pedig egyrészt érkezett egy óriási kosár az addig elég rosszul célzó Barry Browntól, másrészt a végjátékban két dobásuk is volt, de előbb Quade Green dobott homályt, majd Shai Gilgeous-Alexander nem tudott élni az eséllyel, amit egy kimaradó kansasi büntető adott. 

Sok olyan történt már ebben a régióban, ami korábban soha, itt a legújabb: a torna történetében először játszik egy 9. és egy 11. kiemelt a Final Four-részvételért – magyar idő szerint szombat éjszaka 11:09-től. 

Az Elite Eightben: Kansas State (9.) – Loyola (11.)

West – Nyugati régió

A nyugati régióban is dőltek rendesen a dominók, hiszen az első és második kiemelt Xavier és North Carolina már a második körben kizúgott. A Xavier legyőzője, a Florida State folytatta is a menetelést, ezúttal a tavalyi nagydöntő vesztesét, a Gonzagát ejtették ki nagyon simán. Már a félidőben kilenc pont volt közte, a 18 pontot termelő Terance Mann mellett ugyan senki nem ért el 10 pontot, de tizenegyen szereztek kosarat, igazi örömjátékba fulladt a tétmeccsnek induló összecsapás. A Gonzagát az előző körben is vezető Norwell-Hachimura páros dobott ugyan 30 pontot, de gyenge hatékonysággal, más pedig nem tudott előlépni. A Florida State 1993 óta nem volt a legjobb nyolcban, és 1972 után harcolhatja ki az újabb Final Fourt. 

Oda a Michigan testén keresztül vezethet az út, de a címvédő North Carolinát simán kiejtő Texas A&M elleni meccsüket látva lehet aggódni valója a floridaiaknak, a Wolverines ugyanis feltörölte a padlót a texasiakkal, 99-72-re győzött. A center Tyler Davis 24 pontja a szépségtapaszra volt elég, a Michigan három remek teljesítmény (Moritz Wagner, Muhammad Ali Abdur-Rakhman, Charles Matthews) révén fokozatosan növelte a különbséget, és a többiek is felnőttek a feladathoz, összesen 14 triplát szórtak be, így borzasztó könnyen abszolválták a harmadik kört. Zsinórban 12. győzelmüket aratták, de óvatosnak kell lenniük, mert a Florida State idén már megszakított egy 16-os szériát, és hasonlóra készülnek vasárnap hajnalban, 1:49-től. 

Az Elite Eightben: Michigan (3.) – Florida State (9). 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus