UCLA: hátvédet kerestek, Golománt találtak!

Korábban elsőként számoltunk be arról, hogy Golomán György a nagy múltú UCLA játékosa lesz, majd a játékos mesélt döntésének hátteréről naplójában. Ma pedig az utóbbi idő, magyar kosárlabdát érintő egyik legpozitívabb történetének újabb részletét tudhatjuk meg.

A dél-floridai kötődésű Sun Sentinel internetes kiadása a Sagemont Középiskola vezetőedzőjével, Adam Ross-szal készített interjút, melyből többek között azt is megtudhatjuk, hogy a UCLA miként talált Golomán Györgyre.
 
Adam Ross mester azzal kezdte, hogy: „Azt hiszem kezdi megérteni, hogy milyen nagy dolog a UCLA-vel kötött megállapodás. A döntésben sokat számított az ottani látogatás.” Az edző hozzátette, hogy honfitársunk amellett, hogy a szeretne főiskolán kosarazni, a tanulást is előtérbe helyezi. Golomán és édesanyja olyan középiskolát kerestek, ahol kiemelt szerepet kap a sport mellett az oktatás is. A Sagemontra esett a választásuk, a magasember aláírt, s egy befogadó családhoz költözött. – nyilatkozott  Ross.

Ezt követően meglepő részletet tárt fel az olvasóknak. Golomán beiratkozott, majd egy edzésen akadt rá a UCLA szakmai stábja. „Az egyetem vezetőedzője, Steve Alford és csapata Sagemont játékosokat toboroztak, amikor Új-Mexikóban jártak. Prince Alit, a középiskolában utolsó előtti évét taposó hátvédet figyelték meg, ám az edzésen megpillantották Golománt. Prince miatt jöttek, de azonnal megtetszett nekik Golomán.” – mondta a Sagemont edzője.
 
Ahogy naplójában Gyuri mesélt róla, édesanyjával együtt látogatta meg a UCLA-t, majd miután visszaérkezett, edzőjével beszélgetett a látottakról, tapasztalatokról. A mester elmondta neki, hogy a UCLA-ben játszani az egyetemi kosárlabdázás csúcspontja. Az ő kosárlabda programjuk eredménye 12 NCAA döntő, 11 végső győzelem, 18 Final Four, és sorozatban 54 pozitív mérleggel zárt szezon mítoszba illővé teszi az iskolát. Ezután a játékos megértette, hogy miért is nagy üzlet a UCLA hívása. „Amikor először beszélgettünk nem tudta mi a különbség a UCLA és az UC-Irvine között. Nem volt összehasonlítási alapja, így az egyetem történelmével, az onnan kikerülő NBA játékosok megismerésével kezdtünk. Ahogy egyre mélyebbre ástuk magunkat, úgy értette meg, hogy különleges hely, lehetőség vár rá.  – mesélte Ross.
 
Golománnak három kérője akadt, a New Mexico, a Portland és a Davidson. Nem úgy, mint a hátvéd Alinak, neki 14 ajánlat sorakozott az asztalán, mielőtt a UCLA is bejelentkezett. Ezért volt különleges, hogy szemet vetettek a magyar tehetségre. Ross szerint Golomán azért maradt észrevétlen a megfigyelők számára, mivel egyetlen AAU (Amateur Athletic Union) táborban sem látták, ám megszokott, hogy az edzők rátalálnak a tehetségekre. Gyuri nem is tudott volna megjelenni az említett rendezvényeken, hisz a nyár folyamán az U18-as válogatottban teljesített szolgálatot, szerepelt a B-divíziós Európa-bajnokságon.
 
„Nagyon képzett, magas, hosszú karokkal rendelkező játékos. Messze a legjobban passzoló játékosunk, pedig sok jó kosaras játszik nálunk. Ki tud lépni a palánk közeléből, jó kezének köszönhetően veszélyes középtávolról, ami egyedülálló egy 206 centiméter magas játékostól.” – méltatta az edző honfitársunkat. Majd hozzátette: „Nagyon jól fut, remek a keze, lábmunkája, egy kis izmot kell magára szednie. Ha ezt megteszi, akkor sokkal hatékonyabb lesz a pozíciós játékban, illetve a palánknak háttal.”
 
Zárásként Ross mester beszélt a középiskolai csapat idénybeli lehetőségeiről. Úgy gondolja, hogy a Golomán – Ali páros a dél-floridai körzet egyik legerősebb, legdominánsabb duója lehet a szezon során. „Nálunk játszott a brazil Fab Melo, aki a Syracuse-ra ment. De említhetném Will Sheehy-t, aki az Indianában pattogtat, s tucatnyi játékost adtuk, hogy az NCAA első vonalában mentek játszani. Nem csak a Sagemont-ra, hanem Dél-Florida középiskoláira jellemző, hogy nemzetközi a játékoskeretük.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus