Adreian Payne fájdalmas búcsúja

A Michigan State Spartans végzős erőcsatára, Adreian Payne nehéz napokon van túl - és ennek kevésbé oka az, hogy a múlt héten nem jutott be csapatával az NCAA Final Fourjába utolsó egyetemi évében. Egy nyolc éves, fehérbőrű kislány ritkán játszik szerepet egy afro-amerikai kosaras életében, Lacey Holsworth távozása azonban jelenleg nagyobb fájdalom lehet Payne számára, mint akármilyen meccs elvesztése.

Lacey 2011-ben került kórházba a rák egy jelenleg gyógyíthatatlan fajtájával - futball labda nagyságú daganat volt a veséje körül, és még egy kisebb a gerince körül, így járni sem tudott egy darabig. Ő és Payne két évvel ezelőtt találkoztak először, amikor az egyetem szervezett egy kórházlátogatást a csapat számára. A két ember egymásra talált: Payne folyamatosan bejárt a kislányhoz a kórházba, és egyre gyakrabban beszélgettek telefonon, interneten keresztül is.

Az erőcsatár külön története is érdekes, hiszen figyelemhiányos betegsége miatt gyenge tanulónak minősült az egyetem előtt. A betegséget elsős korában diagnosztizálták, Payne pedig most arra készül, hogy májustól ő legyen a családjában az első, aki lediplomázik - szociológus végzettsége lesz.

Hogy pontosan hogyan is alakult ki kettejük között ez a szoros barátság, azt senki nem tudja, de a Holsworth család már családtagként tekint Payne-re, aki elmondása szerint húgaként szerette a csak Lacey Hercegnőként ismert kislányt. A játékos azt mondta, sokat tanult a 8 éves lánytól arról, hogyan kell küzdeni a legnehezebb időkben is, és hogyan kell mosolyogni akkor is, amikor éppen semmi oka nincs rá az embernek.

Lacey tegnap reggel elhunyt, így Payne legnagyobb szurkolója ökökre távozott - de nem nyomtalanul. A Spartans vezetőedzője, a manapság több NBA csapattal is hírbe hozott Tom Izzo azt nyilatkozta, hogy örökké emlékezetes pillanatokat köszönhetnek Lacey-nek, azt pedig ő és a kislány családja is elmondta, Payne szépítette meg Lacey utolsó éveit.

Izzo azt is elmondta: minden korábbi, általa edzett kosarast is figyelembe véve az erőcsatár az, aki a legtöbbet fejlődte játékosként és emberileg is, így amellett, hogy természetesen szomorú, hogy Payne elhagyja a Spartanst, nem lehetne büszkébb arra, amit a kosárpályán és azon kívül is tesz (volt) játékosa.

A kiváló négyest egyébként az idei draft első körének második felébe várja a legtöbb szakértő, úgyhogy egy jó csapat nemcsak egy jó játékossal, de egy Amerika-szerte tisztelt emberrel is gazdagodik - erre mi sem jobb bizonyíték, mint hogy Dick Vitale (ESPN) éves gáláján 1.7 millió dollárt tudott összeszedni adományokból a rákbetegség gyerekkori kivizsgálásának fejlesztésére. A show-t Vitale elmondása szerint Lacey és Payne vitték, nekik köszönhetően volt ilyen nagy sikerük.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus