Euroliga rajt, két magyar csapattal

Ma elkezdődik kontinensünk legrangosabb női kupasorozata, az Euroliga - két magyar együttessel. A most induló sorozaton 20 csapat vesz részt egy hatos és két hetes csoportban.

A csoportok első 4 helyezetje automatikusan továbbjut a következő körbe, s a két legjobb ötödik is, sőt, amennyiben a nyolcasdöntőt, a Final8-et rendező együttes is csoportjában a legjobb 5 között van, mindhárom 5. továbblép. A rendező automatikus résztvevője a nyolcas döntőnek. A csoportkörből továbblépő együtteseket összesítve rangsorolják, s az így kialakuló helyezések alapján kialakul 7 párharc (1.-15, 2.-14., stb). Ezek győztesei vesznek majd részt a Final8-en.

A két magyar együttes, az előző évadban mind a bajnokságot, mind pedig a Magyar Kupát veretlenül nyerő Uniqa Euroleasing Sopron, s a két hónapja szörnyű tragédia sújtotta Hat Agro UNI Győr. Bár utóbbi szerepel majd az A-csoportban, előbbi pedig a B-ben, mivel a soproniak előbb - ma - kezdik a sorozatot, olvasóinkat, a szurkolókat a sorozatra "hangoló" írásunk első részében Igor Polenek együttesének csoportját, azaz a soproniak riválisait mutatjuk be röviden, az Uniqa ellenfeleinek "érkezési sorrendjében".

B-csoport:

Uniqa Euroleasing Sopron, IMOS Brno (cseh), Fenerbahce (török), Nagyezsda Orenburg (orosz), Wisla Krakkó (lengyel), Lattes Montpellier (francia), Rivsa Ecopolis (spanyol).

 

IMOS Brno

Igen előre tartanak a csehek a bajnokságban, már 13 forduló ment le, s a soproni csapat első ellenfele nem kis meglepetésre csupán a 4. helyen szerénykedik, úgy, hogy már három alkalommal is vesztesen hagyta el a pályát.

Ezt a 3 vereséget az első 6 fordulóban szedte össze a pár évvel ezelőtti szép időkből egyedüliként a csapatnál maradó szakvezető Jan Bobrovsky irányította alakulat. Az együttes 2006-ban megnyerte az Euroligát, két évre rá pedig döntőig menetelt. A 3 V, Veselá, Vecerá, Vitecková nevével fémjelzett generáció tagjai azonban már nem a Brno játékosai, az együttes pedig keresi korábbi önmagát - egyelőre kevés sikerrel. Nem kizárt persze, hogy a nemzetközi szinten jelentősnek mondható visszaesésben az anyagiaknak is jelentős szerepük van, hiszen azért az akkoriban fénykorát élő cseh női szakág legjobb játékosai mellett az akkor 30 körül járó, tehát a legjobb korban lévő kétszeres világ és olimpiai bajnok amerikai klasszis, DeLisha Milton is Brnóban pattogtatott.

A mai brnói együttes egyik legjobbja a svéd-amerikai s a nyári Eb-n a skandináv ország válogatottjában 9,5 pontot, 2 lepattanót és 1 gólpasszt átlagoló Ashley Key - kulcsember. Azért most is tele vannak cseh válogatott játékosokkal, ám ez a cseh generáció azért messze nem olyan "ütős", mint a korábban említett, de azért a Peckvá-Zrustová kettős igen veszélyes. Ahogy a fénykorban a Kovacová-Zirková duó, úgy most is egy bedobó-center páros, Jalcová és Jurcenková, két rutinos kosaras képviseli a cseh csapatban a szlovák kontingenst. Érdekes, és azt gondoljuk, a továbbjutás szempontjából nagyon fontos mérkőzéseket vívhatnak majd velük a soproniak...

Fenerbahce

Nem kezdte jól az évadot az Euroliga tavalyi döntőse, hiszen az első 5 fordulóban kétszer is "kapitulált, azaz kikapott. Ez persze túl azon, hogy jelzi a török bajnokság erejét, azért abból is adódhat, hogy abban a ligában messze nem tudja a teljes arzenálját "bevetni" Roberto Iniguez spanyol edző. Az egy másik Euroliga-együttes, jelesül a Kayseri ellen 96-89-re elvesztett összecsapáson a keret olyan klasszisai nem léptek pályára, mint a lengyel bedobó fenomén, Agnieszka Bibrzycka, a Sopronban is jól ismert szerb Ivana Matovics, vagy a francia középjátékos, Isabelle Yacoubou. Csak csendben jegyezzük meg, hogy közben az egyik legjobb négyes poszton játszó európai kosaras, a fehérorosz Anasztaszja Veremejenka, a Győrrel két éve bajnokságot nyerő, már török útlevéllel is rendelkező amerikai születésű Quantira Hollingsworth, valamint a rövid ideig Sopronban szintén megfordult amerikai szupersztár, Angel McCoughtry és honfitársnője, Cappie Pondexter ezen összecsapáson ott volt a pályán, miként az Eb-bronzérmes török nemzeti együttes két alapembere is, Birsel Vardarli és Esmeral Tuncluer. Félelmetesen erős keret, nem túlzás, ha azt mondjuk, a Fener a végső győzelemre esélyes együttese egyike.

Nagyezsda Orenburg

Három forduló után veretlen az orosz együttes hazája bajnokságában, bár rögtön tegyük hozzá, igazi nagy csapat, Euroliga-rivális ellen még nem játszott. Annyi klasszisa, valamint akkora sztárjai, mint a Fenerbahce együttesének, nincs az orosz alakulatnak, de azért ahogy mondani szokták: nem gyenge együttes. DeWanna Bonner, az amerikai erőcsatár évek óta orosz földön keresi kenyerét, Anna Cruz, a spanyol irányító-hátvéd neve is jól ismert a nemzetközi porondon. A csapat is eléggé nemzetközi, de azért Natalia Zsedik és Marina Kuzina személyében az orosz válogatottak sem hiányoznak az együttesből. Kelli Miller amerikai születésű, de orosz állampolgársággal rendelkező bedobó, Temeka Johnson rutinos, több WNBA-cspapatban is megforduló amerikai irányító. Zoi Dimitraku személyében görög bedobójuk is van, s a 194 centis Kuzina mellett két orosz játékos, Alekszandra Taraszova (194 cm) és Natalia Anojkina (196 cm) egészítik még ki a palánk alatti haderőt. Náluk nagy kérdés, mennyire érnek össze majd csapatként a litván szaktekintély, Algirdas Paulauskas irányítása alatt. 

Wisla Krakkó

Most nem annyira sztárcsapat a krakkói, mint tavaly volt többek között a világ jelenlegi talán legjobb centerével, Tina Charles-szal, de azért sok a tapasztalt, jó kosaras a korábbi magyar szövetségi kapitány, Stevan Svitek együttesében, aki Kassáról "vitte magával" a magyar válogatott bedobót, Quigley Alexandriát. A lengyel bajnokságban 8 forduló után egyedüliként a krakkói együttes veretlen. Az irányítást, úgy tűnik, spanyol (Cristina Ouvina - nem mellesleg Európa-bajnok) és ausztrál (Erin Philips) importból próbálják megoldani, miként a center poszton is külföldiek szerepelnek majd. A Sopronban is jól ismert s méltán népszerű, tapasztalt, lett center, Zane Tamane mellett az amerikai Jantel Lavender, akinek 17,5 pontos átlaga van a lengyel élvonalban. A hazai "magban" Angeieszka Szott neves, válogatott kosaras, Justyna Zurowskának pedig már a tavalyi sorozatban is akadtak remek meccsei. Összességében lehet, játékosállomány tekintetében gyengült a krakkói együttes - Horti Dóra is itt játszott tavaly - de lehet, hogy Svitek alakulata csapatként majd jobban működik. Az előző szezonban mindenesetre óriási csalódás volt a lengyel "elit alakulat" számára, hogy nem sikerült a Final8-ba jutnia...

Lattes Montpellier

Öt győzelem mellett egyetlen vereséggel, az 5. helyen áll a francia együttes a bajnokságban.  Legismertebb játékosuk a korábbi sokszoros lett válogatott bedobó, Gunta Basko. Tapasztalt, évek óta a nemzetközi porondon edződő játékos a gaboni erőcsatár, Geraldine Robert, valamint a szintén afrikai származású és magát legjobban szintén a négyes poszton érző Fatimatou Sacko. Basko mellett a mindössze 19 esztendős szerb irányító, Lidija Turcsinovics, valamint egy tapasztalt, több WNBA-csapatban is megfordult amerikai bedobó, a 31 esztendős Shameka Christon alkotják a francia idegenlégiót Montpellier ezen női alakulatában. Érdekesség, hogy Helena Ciak személyében csak egyetlen 190 centi fölötti játékos található a Montpellier keretében, igaz, ő 7 centivel nőtte túl ezt a határt... Az együttesből egyetlen játékos szerepelt a nyáron odahaza az Európa-bajnokságon ezüstérmet szerző francia válogatottban: a hátvéd, Gaelle Skerla. Ez az együttes is legyőzhetőnek tűnik...

Rivas Ecopolis

Pár éve még klubszinten is meghatározóak voltak a spanyol csapatok az Euroligában - ma már nem olyanok. A Rivas éppen a múlt hét végén vesztette el veretlenségét, a bajnoki csúcsrangadón 73-65-re kapott ki a Salamanca csapatától - odahaza. A csoportbeli riválisok többségével ellentétben a Rivas ezúttal - ennek is anyagi oka lehet - sokkal jobban épít a spanyol játékosokra, mint a légiósokra. Keretükben mindössze 3 külföldi játékos található. Frida Eldebrink a nyári Eb meglepetéscsapatának, a svéd válogatottnak volt a vezéregyénisége, a 36 esztendős Kelly Schumacher pedig "régi motoros", tapasztalt amerikai középjátékos. A harmadik légiós, az amerikai bedobó, Rachel Allison nem WNBA-kosaras, korábban Ausztráliában s kisebb spanyol csapatokban szerepelt. A hazai, azaz a spanyol kontingensben azért csak-csak van 3 friss Európa-bajnok. Laura Nicholls meghatározó játékosa, alapembere volt a Franciaországban diadalmaskodó együttesnek, amelyben cserecenterként druszája Laura Gil is játszott, mezőnyben pedig Queralt Casas erősíti most a csapatot az Európa-bajnokok közül... Erős, de nem verhetetlen rivális a soproniak számára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus