Francia portyákkal kezdik csapataink az Európa-kupát

Régen "járt" ennyi magyar csapat a második számú női sorozatban, az Európa-kupában, mint idén, amikor nem kevesebb mint 3 együttesünk próbál szerencsét.

A sorozat E-csoportjában a Diósgyőr a francia Basket Landes otthonában kezdi meg a szereplést. A Diósgyőr mai vendéglátója 4 győzelem mellett 2 vereséggel a 6. a gall női bajnokságban. Az együttesnek Valeriane Ayayi személyében van egy olyan kosarasa, aki tagja volt a nyáron Eb-ezüstérmet szerző francia válogatottnak, s egy ismerős is játszik a Landes együttesében, méghozzá az amerikai center, Danielle Page, aki pár éve még Zalaegerszegen kosarazott - többek között a diósgyőri "csékával", Bukovszki Mónikával együtt. A francia játékosok mellett van egy amerikai irányítójuk, Carmen Guzman és egy cseh centerük, Kamila Stepanová, aki "csak" 193 centi magas, ellentétben a 2 méteres orosz névrokonával, a veterán világklasszis Marina Sztyepanovával. 

Szintén francia földön, a Nantes otthonában kezdi meg az Európa-kupa szereplést a PEAC-Pécs. A Nantes "beragadt" a bajnoki rajtnál, 1 győzelem melleett 5 vereséggel az alsóhában tanyázik, a 14 csapatos mezőnyben a 11. helyet foglalja el. A csapatnak nincs igazán neves francia játékosa, ám ismerve a francia képzés színvonalát, jó kosarasok alkothatják az együttest. Center poszton erőseknek tűnnek, a 191 centis, a brit válogatott tagjaként az idei Eb-n s a tavalyi olimpián is pályára lépő Chantelle Handy is a Nantes együttesét erősíti, s van egy ugyancsak 26 éves és 191 centis amerikai, de nem WNBA-center is, Shamela Hampton. Julia Andrejeva személyében egy, a 4-es poszton szereplő ukrán hölgy teszi teljessé a légiós kontingenst. 

A változatosság kedvéért szintén Franciaországban, egy nagy múltú együttesnek, a nem is olyan régen még az Euroligában szerepelt Tarbes otthonában kezd a PINKK Pécsi 424. A bajnokságban 2-4-gyel a 9. helyen álló riválisnak szerb válogatottja, Eb 4. helyezett bedobója van Jovanna Rad személyében. Két amerikai WNBA-hátvédje is van a csapatnak, Katelan Redmon és a nála nevesebb Alexandria Montgomery, akinek ugyanígy a Tarbes csapatában két éve az Euroligában közel 13 pontos átlaga volt. Ő nem tévesztendő össze a Győrben csupán rövid időt töltő, s jogi úton a klubtól rengeteg pénzt elperelő irányító, Renée Montgomeryvel. A francia játékosok közül Sylvie Grusczynski irányító és Sabrina Reghaissia center rendelkezik jelentős Euroliga tapasztalattal. Egy bolgár válogatott center is erősíti a Tarbes sorait, Hrisztina Tyutyundzsieva.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus