Kezdődik a női finálé

Ellentétes utakon s bizonyos fokig ellentétes koncepciót képviselve jutott el a bajnoki döntőig az Uniqa Euroleasing Sopron és az Aluinvent DVTK Miskolc. A közelmúltban a Magyar Kupa fináléjában találkozó két együttes három győzelemig tartó párharca ma este kezdődik.

A soproni együttes sokáig remekül menetelt, mind a bajnokságban, mind pedig a nemzetközi porondon. Kayla McBride kiesése, kiválása azonban a jelek szerint a vártnál is jóval nagyobb zavart okozott a zöld-sárga alakulatnál, amely rövid időn belül súlyos hazai vereséggel esett ki az Európa-kupából, s a bajnokságban is otthon botlott a PEAC ellen, ráadásul úgy, hogy menet közben a Kassáról hazatérő Krivacsevics Tijana is csatlakozott a soproniakhoz. A vezetőség edzőváltás mellett döntött: Igor Poleneket a tapasztalt Sterbenz László váltotta. McBride helyén pedig egy talán nem olyan virtuóz, ám tapasztalt és igen megbízható csapatemberrel, a kanadai válogatottal több világversenyt megjáró Anne Gaucher-rel bővültek a régi-új soproni edző variációs lehetőségei. És Sterbenz-cel még veretlen a Sopron, ami eddig a vezetőség elképzelésének jogosságát látszik alátámasztani.

A nyáron magyar állományában jelentősen megerősített Diósgyőr egészen más utat járt be. Az alapszakaszban bukdácsolt a társaság, hazai vereségek is be-becsúsztak, mind hazai, mind pedig nemzetközi porondon. A "mélypont" a Cegléd elleni hazai vereség volt. Míg Sopronban egy rövid hullámvölgy elég volt az edzőcseréhez, a diósgyőri vezetőség a bukdácsolás ellenére kitartott a spanyol szakvezető, Mikael Lopez mellett. A játékosállomány viszont folyamatosan változott, némi túlzással a légiósok szinte egymásnak adták a diósgyőri öltöző kilincsét, s Rasheed Rita személyében újabb magyar válogatott játékossal is erősödött a miskolci gárda. Lucas Italee adminisztrációs problémák miatt nem is játszhatott, a WNBA bajnokcsapatában epizodista Tiffany Bias nem igazán tudta "elvinni" a csapatot, nem tudott vezér lenni, a neves fehérorosz Sznyicina pedig nem találta igazán a helyét a csapatban - vagy talán az ő helyét sem találták meg.

Rachel Allison és az átigazolási időszak vége felé Abby Bishop megszerzése viszont óriási fogás volt Miskolcon. Szinte varázsütésre összeállt a DVTK játéka, s ehhez az is kellett, hogy a három új játékos, Rasheed, Allison és Bishop elég intelligens legyen ahhoz, hogy magyar szinten kiemelkedő egyéni képességeiket, tapasztalatukat a csapat szolgálatába állítsák. Ehhez jött még, hogy Czank Tímea élete formájában játszik. A Diósgyőr előbb a Magyar Kupa, majd  idegenben, Pécsett a PEAC fölé kerekedve a bajnoki fináléba is beverekedte magát. És az idő rövidsége miatt ott még bőven van idő, s lehetőség ahhoz, hogy csapatként még inkább előre lépjen az együttes, akár a finálén belül is meccsről meccsre. És a döntőbe jutással minden bizonnyal minden lelki tehertől megszabadulva játszhat a döntőben az oda közel 2 évtized után bejutó Diósgyőr.

Mindent egybevetve tehát igen érdekesnek, s emellett színvonalasnak is ígérkezik a ma este kezdődő finálé. Bízunk benne, jó játékkal örvendeztetik meg a sportág barátait a kosaras hölgyek, s reméljük, a közelgő hazai és román rendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott keretének tagjai is kitesznek majd magukért.

Foto, Slide - boon.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus