Pasaréten kezdődik az élvonalbeli évad

Nézzük röviden, hogyan alakultak át a csapatok, s mi várható az előttünk álló szezonban a női élvonalban - ma este rajt!

Ma este Pasaréten a Vasas-Diósgyőr női mérkőzéssel kezdetét veszi a 2015-16-os élvonalbeli szezon. Nézzük röviden, hogyan alakultak át a csapatok, s mi várható az előttünk álló szezonban a női élvonalban

A légiósállománya némiképp átalalult a bajnok Uniqa Sopronnak, amely hazai szinten két olyan játékost szerződtetett Határ Bernadett, valamint Dubei Debóra személyében, akik felnőtt szinten most még inkább a (közel)jövő, mintsem a jelen emberei. Az új szabály miatt Ciglar Iva légiósnak számít, a nyáron szerb színekben Európa-bajnoki címet szerző Krnjics Szara viszont továbbra is a magyar kontingest erősítheti. A Fegyverneky, Simon, Zsovár, Krnjics, Határ, Dubei, Weninger, Böröndy Dominika magyar mag hazai szinten igen erősnek tűnik. Ciglar mellett a roppant fiatal Crvendakics, s némi "egészségügyi centerkeringőt" követően a svéd Halvarsson alkotja a soproni légiót, amely még egy játékossal kiegészülhet...

"Beleerősített" az előző kiírás döntőjének másik résztvevője, a Diósgyőr. Horti Dóra megszerzésével jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező, hazai szinten mindenképpen kiemelkedő tudású középjátékossal bővítette eddig sem gyenge magyar állományát. Mikael Lopez adott eseben légiósok nélkül egy igen "ütős", válogatott magyar ötöst is pályára küldhet, amely így néz ki: Czank, Rasheed, Bálint, Szécsi, Horti. A miskolci együttes az Eb-t is megjárt fehérorosz Liktarovics, valamint a tavaly a PEAC-ban kosarazó Tina Jovanovics mellé új, idehaza nem túl ismert légiósokat szerződtetett. D'shara Strange Európában újonc, s az ameriai hátvéd az egyik egyetemi konferenciában a legjobb védő volt - nem rossz ajánlólevél a közel 17 pontos és 3 gólpasszos átlag mellé. Alyssa Brewer igencsak jó ajánlólevele pedig a lengyel élvonal pontkirálynői címe, 20.6-os átlaggal, amely mellé 10 lepattanót is szerzett meccsenként átlagban. Érdekes, hogy fehérorosz játékosuk tavaly is volt a miskolciaknak, de Liktarovics szerződtetésénél minden bizonnyal nem a pár hónap után az előző szezon közben távozó Sznyicina volt a "referencia"... A spanyol szakvezetőnek lényegében új csapatot kell építenie. A keret erősnek tűnik, kérdés, mennyire tudnak majd együtt "muzsikálni", csapatként működni a diósgyőri játékosok. Ha egy hullámhosszra kerülnek, idén is szép szezonjuk lehet.

Az előző évadban nem kis bravúrral bronzérmet szerző Győrtől távozott az egyik pillér, Vajda Anna, valamint az előző évadban talán várakozáson felül teljesítő Milica Ivanovics. Völgyi Péter együttesénél talán a legnagyobb fogás nem is egy új kosaras szerződtetése, hanem a csapat motorjának, a nyáron Európa-bajnokságot nyert szerb válogatott irányítójának, Tamara Radocajnak a megtartása. Kérdés, a G&G litván-amerikai center kettős - (Grigalauskayte-Goree) -, valamint a Zalaegerszegről igazolt, korábbi válogatott Varga Zsófia hogyan illeszkedik majd Völgyi rendszerébe, avagy talál-e a szakvezető olyan szisztémát, amely igazán fekszik a némileg átalakult állománynak, amelynek Laklóth Anna továbbra is vezéregyénisége lehet.  

A PEAC-nál is erősödött a magyar mag, méghozzá válogatott szintű kosarasokkal: egy év kihagyás után visszatért Fűrész Dia, és a két válogatott magas ember, Bozóki Bettina és Zele Dorina is nagy erősítés lehet. Talán még nagyobb az a Roberto Hernandez, aki a 2013-14-es évadban már megmutatta, tudja, hogyan kell Magyarországon női bajnokságot nyerni... A Sopronból nem midennnapi előzmények után Pécsre kerülő, igen fiatal s tehetséges szerb center, Dragana Sztankovics, valamint a montenegrói Sznezsena Alekszics alkotta délvidéki duó mellett az amerikai pontgyáros, Robyn Parks jól egészítheti ki a magyar állományt, amelyben azért az, hogy Raksányi Krisztina a közelmúltban operáció miatt hosszabb időt khagyott, valamint Kiss Virágnak a mentális fáradtsága miatti - reméljük csupán ideiglenes - kiválása azért nehézséget okoz. 

Úgy tűnik, egyértelműen a légiósokra épít a szakmailag a voksát az olasz vonal mellett letévő PINKK. Sandro Orlando a talján tréner. Jelentős szerep vár majd a montenegrói válogatott Vucseticsre és a brit nemzeti csapat tagjára, a nevéből következtetve nyilván "jókezű" Handyre. Hogy a svéd vonal nem "halt el" teljesen a PINKK-nél, azt jól mutatja a válogatott bedobó, Binta Drameh szerződtetése, aki a 2013-14-es szezonban igen figyelemre méltó, több mint 16 pontos és 6 lepattanós átlagot hozott az Európa-kupában - valami hasonlót remélnek tőle. A légiós kontingenst egy amerikai center, Jewel Tunstull teszi teljessé, aki az előző szezonban Olaszoroszágban közel 12 pontot és 6 pattanót átlagolt. Érzékeny veszteség lehet a baranyaiaknál Őri Györgyi Szekszárdra történt távozása, viszont a Szekszárdról igazolt Kovalcsik Emese révén a palánk alatt erősödött a csapat. 

Zalaegerszegen is volt némi jövés-menés. Nagy érvágás lehet a ZTE NKK együttesének, hogy a remek előző szezonja alapján az Európa-bajnoki csapatba is bekerülő Zele Dorina a PEAC-hoz távozott. Varga Zsófia, tehát egy korábbi válogatott is eligazolt Zalaegerszegről - ő a győri együttest erősíti. Fontos, hogy Nagy Dórát sikerült megtartaniuk az egerszegieknek, s a szülés után visszatérő Gáspár-Szalay Virág személyében minőségi segítsége lehet a csapat "gardírozásában". Zele pótlására érkezett az évek óta Sopronban a fontos periódusokban többnyire kispados Licskai Zsófia, akinek a felkészülés során akadt több figyelemre méltó produkciója, volt csapata kosarát egy ízben például 23 ponttal terhelte meg - Zalaegerszegen kiteljesedhet játéka.  A stílus valószínűleg nem változik, továbbra is egy roppant harcos, agresszíven kosarazó, az ellenfelek számára fölöttébb kellemetlen egerszegi együttest láthatunk majd a pályán, amely egyébként két játékossal erősített az élvonaltól búcsúzó MTK-ból Orsó Viktória és Böröndy Vivien személyében, Ambrus Szandra pedig éppen a fővárosi ké-fehérekhez került. 

Az Atomerőmű KSC Szekszárd mind magyar, mind légiós fronton erősödni látszik. Amellett, hogy a mag együtt maradt - Kovalcsik Emese távozott a PINKK-hez -,  a PINKK-től érkező Őri Györgyi jelentős erősítést jelenthet. A center posztra érkező amerikai Jade Barber a maga 191 centijével klasszikus ötös centerként meghatározó játékos lehet. Az előző évadban Portugáliban kosarazott, s ott figyelemre méltó 16,6 pontos, 15 lepattanós átlagot produkált. Igazán nemzetközi lehet a szekszárdi légió, hiszen az amerikai center és a maradó szerb irányító, Scsekics mellett a 3-as és 4-es poszton bevethető ukrán Katyerina Rimarenko - a lengyel élvonalban több mint 14 pontot és 7 lepattanót átlagolt -, valamint  a rutinos bosnyák bedobó, Emina Demirovic alkotja ezt a részleget. Magyar Gergely együttese nyilván szeretne előrelépni, és erre a jó képességű légiósok mellett az is reményt adhat, hogy a hosszú évek óta Szekszárdon kosarazó fiatal magyar játékosok a legjobbak között edződve folyamatosan fejlődnek. 

A Ceglédnek is hasonló célja van. Cziczás László csapatánál az Aradra távozó szerb játékmester, Brankica Hadzsovics pótlására az MTK-ból visszavitték Medgyessy Dórát. A PEAC-hoz szerződő Bozóki Bettinát is próbálják pótolni, aki mellett Gorjanácz is Pécsre igazolt. Center posztra az előző évadban Temesváron kosarazó szerb Jelena Makszimovics a kiszemelt, és érkezett még Katona Szidóna, aki a PINKK-ben szerepelt az előző évadban. Még egy mezőnyjátékost keresnek a Somorján nem kis bravúrral, többek között a neves Brno előtt tornát nyerő csapathoz, amelynek ismét a szerb Maja Skorics lehet a vezére. 

A bentmaradást nagy bravúrral kiharcoló Vasasnál a szakvezetői poszton is történt vált(oz)ás, Halmai Gábor lett az első számú edző, Krivacsevics segíti munkáját. Kérdés, center poszton hogyan tudja majd pótolni az élvonalba visszatérő, korábbról Győrből még Euroliga-tapsztatalattal is rendelkező Dobos Ágnes a Sopronba szerződő Határ Bernadettet a palánkok alatt, ahol az MTK-tól érkező Zsilinszky Lilla lehet segítségére. Dr. Bagi Melinda viszont az újonc BEAC csapatához távozott. A Cymmer, Aho, Adamecz, Bajnóczi tengely együtt maradt Pasaréten. 

A dolgok jelen állása szerint az élvonalba 3 év - részben önkéntes - távollét után visszakerülő BEAC lesz a Zalaegerszeg mellett a másik "színmagyar", légiósok nélküli együttes. Center poszton már a másodosztályban is érezhető volt: ha feljut a társaság, jelentős erősítés kell az élvonalra, s meg is érkezett a Vasasnál már említett dr. Bagi Melinda mellett az MTK-tól megszerzett Barnai Judit személyében. Amúgy a feljutást kivívó gárda magja, gerince együtt maradt, de hosszabb távra tervezve több 16-20 év közötti fiatal került még a korábbi zseniális kosaras, Balogh Judit kezei alá: lehet kitől tanulni!

fotó: Jóna István

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus