Rajtol a női világbajnokság!

Holnap kora délután a Mozambik-Kanada mérkőzéssel elkezdődik Törökországban a női világbajnokság, amelyen 16 nemzet válogatottja vesz részt. A legnagyobb esélyes természetesen az amerikai együttes.

Az induló 16 együttest 4 darab négyes csoportba sorsolták, s a csoportok első két helyezettjei lépnek tovább a legjobb 8 közé, ahol már egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek. 

Nézzük a csoportokat:

A-csoport: Brazília, Csehország, Japán, Spanyolország.

B-csoport: Franciaország, Kanada, Mozambik, Törökország.

C-csoport: Ausztrália, Fehéroroszország, Korea, Kuba. 

D-csoport: Angola, Egyesült Államok, Szerbia, Kína. 

A-csoport:

Ez a négyes igen kiegyensúlyozottnak tűnik, ebben a csoportban szerepel a legutóbbi vb ezüst és bronzérmese. A generációváltáson áteső, négy éve bronzérmet szerző, amúgy Európa-bajnoki címvédő spanyol csapatban az Anna Cruz-Silivia Dominguez-Alba Torrens-Laura Nicholls-Sancho Lyttle tengely elég erősnek tűnik, s bár az ex-győri Cindy Lima, valamint a legendás Amaya Valdemoro már nincs a csapatban, a hispán együttes nélkülük is valamivel jobbnak tűnik riválisainál. A cseheknek és a braziloknak nagyon szép a múltjuk, előbbi Európa, utóbbi világbajnokságot nyert. Persze a brazil elsőség két évtizede, 1994-ben született, a dél-amerikai együttes, '98-ban és 2006-ban pedig 4. lett. Az a generáció azonban már kiöregedett, a jelenlegi játékosai azért messze nem tűnnek annyira versenyképeseknek. Csehországnak remek ómen lehet a törökországi helyszín, hiszen 9 esztendeje a cseh lányok török földön nyertek Eb-t, a legutóbbi világbajnokságon pedig - amelynek ők voltak a házigazdái - a döntőig meneteltek, de ott egy 89-69-re kikaptak az amerikaiaktól. A 4 évvel ezelőtti ezüstérmes csapat tagjainak fele most is ott lesz Csehország válogatottjában, amelyben a rutint elsősorban Jana Veselá, Eva Vitecková, Ilona Burgrová és Petra Kulichová képviseli, de  már Katerina Elhotová és Tereza Pecková is ott volt a hazai rendezésű, s részükről bravúros ezüstéremmel záruló vb-n. Japán ugyan megszorongathatja a csoport többi résztvevőjét, de a továbbjutás minden bizonnyal a brazil-cseh-spanyol trió egymás elleni meccsein dől majd el. 

B-csoport:

Elég egyértelműnek tűnik a hazai török, valamint az Európa-bajnoki ezüstérmes francia csapat továbbjutása. A tavalyi hazai rendezésű Eb döntőjét egyetlen ponttal drámai csatában elveszítő gall együttesből két alapember hiányozni fog a vb-n, Edwige Lawson Wade, valamint Isabelle Yacoubou. Az Eb bronzérmes török csapat gerince régóta együtt játszik, és ugyan honosított játékost váltottak, a pár éve a Győrrel bajnokságot nyert Quanitra Hollingsworth kárára és Lara Sanders javára, Isil Alben, Saziye Ivegin, Nevriye Yilmaz és Birsel Vardarli rengeteg nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, ráadásul a félholdas együttes mögött ott áll majd a közismerten fanatikus török tábor, amely hazai környezetben rengeteget segíthet. Várhatóan a csoportban még olyan nagy szükség nem lesz erre. 

A kanadai csapatban a legnagyobb tapasztalata a Litvániában Euroligában is szereplő Courtney Pilypaitisnak van, kíváncsian várjuk itthon, mire lesz képes a Győr leendő játékosa, Krysten Boogaard. Egy ikerpár is szerepel a juharleveleseknél, a Romániában játszó Katherine és a Franciaországban kosarazó Michelle Plouffe - ha szabad ennyi magánjellegű kitérőt tenni - éppen e sorok írójának 27. születésnapján látta meg a napvilágot. Amúgy vannak játékosaik az amerikai egyetemi, a svéd és a szlovák bajnokságból, tehát ugyan akad jópár nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosuk, de a kanadai játékosok többsége nem az európai top-bajnokságban edződik. 
Mozambik igazi "sötét ló", remek felépítésű, erőteljes játékosokkal - kérdés, technikailag-taktikailag mennyit sajátítottak el az afrikai hölgyek a kosárlabdából. 

C-csoport:

Bár Ausztráliában is generációváltás zajlik, s "lelépőben" van a nemzetközi színtérről a Laureen Jackson nevével fémjelzett korosztály, ebből a csoportból illene továbblépni a legutóbbi olimpia bronzérmesének. Egy nagy klasszis, világsztár azért lesz az ausztrál válogatottban, méghozzá Penny Taylor, aki a londoni olimpiát sérülés miatt kénytelen volt kihagyni. Már nincs Jackson, Suzy Batkovic és Kristy Harrower és Laura Summerton, de nem került be a Péccsel Magyar Kupát nyerő Abbey Bishop sem - ő vélhetően nem a kora miatt... . Neves, tapasztalt játékos még Taylor mellett Brenda Snell és Erin Phillips, és nincs a keretben az új nagy ausztrál center reménység, a mindössze 23 éves Liz Cambage sem, ahogy a korábban Sopronban megforduló, s 2 éve még az olimpián kosarazó Kathleen MacLeod sem. Ismerve azonban az ausztrál képzés színvonalát, nem valószínű, hogy gond lehet az együttes számára a 8 közé jutás. 

Az egyetlen szovjet utódállam, Fehéroroszorazág válogatottja is jó eséllyel pályázik erre. Az országban összejött egy remek generáció, s ennek jeles képviselői az évek során hatalmas nemzetközi tapasztalatra tettek szert. A Trafimava, Anufrienka, Troina, Leucsanka tengely tagjai, ha jó napot fognak ki, bárkinek kellemetlen perceket szerezhet az együttes, amellyel remekül dolgozik a litván Rimantas Grigas. 

Korea nyilván hozza majd a gyors, főleg távoli dobásokra épülő ázsiai stílust. Kérdés, Kuba mire lesz képes. A karibi országban pár évtizede világszínvonalú volt a női kosárlabda, aztán hosszú évekig kikerültek a nemzetközi vérkeringésből a kubaiak. Az, hogy most ott lesznek a vb-n előrelépésre enged következtetni, de kérdés, ez milyen mértékű. 

D-csoport:

Itt szerepel a világbajnokság messze legnagyobb esélyese, az amerikai válogatott. Az Egyesült Államok folytatja azt a hagyományt, hogy a sikert sikerre halmozó csapat gerincét (Su Bird, Diana Taurasi, Angel McCoughtry, Tina Charles) megtartva folyamatosan épít be fiatal tehetségeket, klasszis jelölteket, mint például a fölöttébb fiús jelenségnek tűnő Brittney Griner vagy Nnemkadi Ogwumike. És azért a többiek is neves, a WNBA-ban és az Euroligában edződő játékosok (Lindsay Whalen, Seimione Augustus, Candice Dupree. Nehéz lesz még csak megszorítani is a címvédőt. Akinek a csoportban erre a leginkább esélye lehet az a Krnjics Szara személyeben magyar állampolgársággal és útlevéllel rendelkező játékost is felvonultató szerb csapat. Mint ismeretes, arról már korábban szóltunk, a szerb együttesben Krnjics mellett is több a következő évadban, vagy korábban a magyar NB I-ben játszó játékos is pályára lép majd a vb-n. Szomszédainknak azonban a csoportban nem is annyira az amerikaiakra kell figyelniük, hanem a korábban remek válogatottat kiállítani képes, ám újabban hullámvölgybe kerülő kínai együttesre. Ott is az ázsiai stílus várható, kérdés, a 198 centis Li ting Zsang mennyit tud ehhez hozzátenni. Valamint a Tom Maher, Michelle Timms ausztrál edzőpáros. A csoport negyedik tagja Angola, amely a másik korábbi afrikai portugál gyarmathoz, Mozambikhoz hasonlóan veszíteni való nélkül, az esélytelenek nyugalmával játszhat. Az erőviszonyok alapján úgy tűnik, szerb-kínai versengés lehet majd a továbbjutást jelentő második helyért. 

Miután "végigfutottunk" a csoportokon, jegyezzük meg: egy nagy hiányzó azért lesz a világbajnokságon, méghozzá az orosz válogatott. A nagy előd Szovjetunió nem kevesebb, mint 6 vb-t nyert korábban, és 2006-ban, amikor utoljára nem az amerikaiak nyertek, még ezüstérmesek voltak az oroszok - Ausztrália mögött. Azóta egyeduralkodók az amerikaiak, az orosz női kosárlabdában viszont - legalábbis válogatott szinten - jelentős problémák vannak, azzal, hogy a többek között Abroszimova, Artyesina, Rahmatulina és Sztyepanova nevével fémjelzett, sikert sikerre halmozó generáció tagjainak jó része már nem válogatott, megsínylette a női kosaras "szbornaja", amely csúfosan leszerepelt a legutóbbi Európa-bajnokságon, s csak a szerény 13. helyezést érte el, így nem kvalifikálta magát a vb-re...Bizony, Ilona Korsztyin és Irina Oszipova nem ehhez szokott korábban. 

Szóval, hosszú idő után először az oroszok nélkül zajlik majd a női kosárlabdázás világbajnoksága, amelynek egyértelmű favoritjai ezúttal is az amerikaiak.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus