Továbbjutásra éhezők viadala

Az Európa Kupában szereplő mindhárom női együttesünk, a Diósgyőr, a PEAC és a PINKK is a továbbjutásért száll harcba a sorozat csoportkörének záró fordulójában.

Az Európa Kupa hét csoportjából 16 együttes juthat tovább, a csoportgyőztesek és a második helyezettek automatikusan továbblépnek, hozzájuk csatlakozik a két legjobb harmadik helyezett. A 16 továbbjutót rangsorolják majd, így alakulnak ki a nyolcaddöntők párharcai.

PINKK-Pécsi 424 (2-3) – MBK Ruzomberok (2-3) szerda, 18 óra

Időrendben haladva elsőként a G-csoportban a PINKK-Pécsi 424 lép pályára. A baranyaiak a Rózsahegyhez és a Walloniához hasonlóan 2 győzelemmel és 3 vereséggel állnak. A Tarbes 4-1-es mérlegének köszönhetően már biztosan továbblépett a legjobb 16 közé. A PINKK hazai pályán fogadja a szlovák Rózsahegyet. Ha azt mondjuk, hogy a két csapat már ismerheti egymást, akkor nem túlzunk sokat, hiszen két hónap leforgása alatt ez lesz a negyedik párharcuk. A Közép-Európai Ligában még október elején Komlón 79-61-re nyert a PINKK, majd alig három nappal ezelőtt Rózsahegyen 71-64-re kapott ki az Iványi nélkül felálló magyar csapat.

Nem véletlenül hagytuk a végére az Európa Kupa „odavágóját”, ahol a PINKK idegenben szerzett értékes, 72-63-as győzelmet. A rózsahegyieknél ekkor még nem lépett pályára az új szerzemény Mandics, aki a hétvégi bajnokin 6 ponttal mutatkozott be. 

A képlet valójában egyszerű a szerdai meccsen: ha a PINKK-Pécs legyőzi a Rózsahegyet és a Wallonia a papírformának megfelelően kikap a Tarbes-tól, akkor továbbjut. Amennyiben utóbbi összecsapáson a belga csapat meglepetést okozna, akkor is marad még esélye a továbbjutásra Roberto Hernandez csapatának, ám vereség esetén biztosan nem. A pécsieknél úgy fest Louella Tomlinson is már egészséges, így teljes kerettel szállhatnak harcba.

PEAC-Pécs (3-2) – Villeneuve d’Ascq (3-2) csütörtök, 18 óra

Csütörtökön 18 órától a PEAC-Pécs hazai környezetben harcolhatja ki a továbbjutást. Az F-csoportban az éllovas Nantes már biztosan továbblépett, míg a győzelem nélküli Namur nem juthat tovább. Ebből adódóan igen egyszerű a helyzet: aki győz a pécsi összecsapáson, az a legjobb 16 között folytatja.

Az esélyek a PEAC mellett szólnak, és nem csupán a hazai pálya miatt. Zseljko Djokics csapata november 20-án igazi erődemonstrációt tartott a Villeneuve otthonában. Lille-ben végig vezetve, kiválóan védekezve 64-49-re nyert akkor a PEAC. A pécsiek az Európa Kupában legutóbb a Namurt verték idegenben, míg a Villeneuve kikapott a Nantes otthonában. A két francia csapat hazájuk pontvadászatában ellentétes formát mutatnak, míg a Nantes szenved (4-7), addig a PEAC csütörtöki riválisa továbbra is szárnyal (10-1). A formára persze a PEAC-nak sem lehet panasza: Nagy-Bujdosóék továbbra is önbizalomtól duzzadva játszanak, a Cegléd elleni sima győzelemkor ráadásul Fűrész, Horváth és Pap is pihenhetett.

A pécsiek persze biztosra nem mehetnek, hiszen a francia együttes a helyezésétől függetlenül erős. Latoya Williams jó játékára továbbra is szüksége lesz a PEAC-nak, miként a kiváló csapatvédekezésre is. A kapott pontok tekintetében ugyanis toronymagasan a legjobb a magyar csapat, 55.8 kapott pontja a legjobb a 28 csapat közül.

TSV 1880 Wasserburg (2-3) – Aluinvent DVTK (3-2) csütörtök, 19:30

Csütörtökön este a Diósgyőr harcolhatja ki harmadikként a továbbjutást a magyar csapatok közül. Az E-csoportban szintén elég egyértelmű a helyzet. A hibátlan Basket Landes már továbbjutott, míg ellenfele a nyeretlen Lotto Young Cats biztosan kiesett. A DVTK így élet-halál meccset vív majd Németországban: a nyertes továbbjut.

A két csapat miskolci összecsapását a DVTK összességében biztosan nyerte 69-53-ra. Az akkor még Peresztegi Nagy Ákos irányította csapatban mind a négy külföldi „hozta magát”, összesen 52 pontot dobtak. Az Európa Kupában legutóbb mindkét csapat teljesítette a papírformát. Ez azt jelentette, hogy a Wasserburg simán kikapott Franciaországban, míg a DVTK könnyedén, 80-61-re nyert Belgiumban. A német bajnokságban listavezető (9-1) Wasserburg hazai pályán egyáltalán nem remekelt eddig. A Landestől kikaptak, míg a Lotto Young ellen meglepetésre csak szenvedve nyertek 5 ponttal.

A Diósgyőrnek minden esélye megvan a továbbjutásra. Még úgy is, hogy a KEL-ben nincsenek kirobbanó formában. A legutóbbi 5 meccséből csak 4-et nyert meg a DVTK, legutóbb Somorján kaptak is 81-76-ra. Talán a klub vezetősége is úgy gondolta, hogy a németországi sikerhez új impulzusra van szükségük, így a Wasserburg ellen már nem Peresztegi Nagy Ákos, hanem Dubeiné Balogh Gabriella irányítja Ravenéket.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus