Tragédia után, Euroliga előtt

Ha nem élnének még mindig - és fognak is még sokáig - a két hónappal ezelőtti szörnyű győri tragédia emlékei, akár halálcsoportnak is nevezhetnénk az A-jelű hatost. Ebben a győriek mellett  többek között az előző kiírás első négy helyezettje közül 3 ott található. A tragédia után újra csapatot építeni próbáló Győri együttes a címvédő orosz Jekatyerinburgot fogadja a nyitányon. Nézzük az ellenfeleket - itt is abban a sorrendben, ahogy a Hat Agro UNI Győrrel játszanak.

Jekatyerinburg

Az Euroliga címvédője természetesen egyike a három veretlen csapatnak az orosz bajnokságban, amelyből eddig csupán 3 forduló zajlott le, s rangadót még nem játszott a "Jeka". Európai légiósai közül ketten is ott voltak a pályán a nyári Európa-bajnokság döntőjében, s a spanyol irányító, Silvia Dominguez örülhetett, a zseniális francia center, Sandrine Gruda pedig szomorkodhatott a finálé után. Rajtuk kívül még olyan tapasztalt, kiváló európai légiósai vannak az Euroliga címvédőjének, mint a lett bedobó, Anete Jekabosone, vagy a lengyel középjátékos, Ewelina Kobryn. Azért a tengerentúli "részleg" is meglehetősen erős, hiszen Sue Bird a világ egyik, ha nem a legjobb irányítója, Candance Parker pedig négyes poszton van ott a földkerekség legjobbjai között. Nem mellesleg előbbi háromszoros, utóbbi pedig kétszeres olimpiai bajnok - hogy egyéb címeikről ne is beszéljük... mellettük hátvéd honfitársuk, az egyébként hosszú évek óta neves európai csapataiban meghatározó játékosnak számító Deanna Nolan "nevesincs" kosaras. Szinte bármely más Euroliga-csapatban kulcsember lehetne - a Jekatyerinburgban kiegészítő játékos...

Good Angels Kosice

A kassaiak, magyar riválisait is rendre magabiztosan legyőzve, veretlenül vezetik a Közép-európai Ligát. Az előző kiírásban a 4. helyezést megszerző kassai együttes játékosai, köszönhetően a nemzetközi sorozatnak, idehaza is ismertek, szereplésüket folyamatosan nyomon követjük. Maros Kovacik csapatában tavaly sem voltak világsztárok, viszont a rendelkezésére álló, amúgy tapaszalt, neves kosarasokból remek, szervezetten védekező, egységes csapatot rakott össze, amely jó néhány, nála játékosállomány tekintetében sokkal erősebb riválist maga mögé utasítva jutott be az Euroliga legjobb négy csapata közé. Bár akadtak változások a kassai csapatban, a jelek szerint most is ezen az úton halad a szlovák bajnokcsapat, amelyet nem csupán azért érdemes kiemelt figyelemmel kísérnünk, mert élcsapatainkkal szerepel egy bajokságban, hanem azért is, mert női válogatottunk egyik alapembere, az egyik legjobb magyar center, Krivacsevics Tijana is ott játszik.

Famila Schio

Három év alatt Honti Kata harmadszor látogathat aktuális csapatával Győrbe. Az olasz bajnokcsapatban játszanak a legjobb talján kosaras hölgyek (Sottana, Macchi, Masciadri, Nadalin, Ress), azaz ha úgy adódik, egy teljes olasz válogatott ötöst is pályára küldhet az együttes spanyol szakvezetője, Miguel Martinez Mendez. Az együttes 4 forduló után veretlenül vezeti az olasz bajnokságot. Kata mellett a népes légiós kontingenst gyarapítja a francia erőcsatár, Elodie Godin, a már több Euroliga-csapatban is megforduló amerikai "dobógép", Jolene Anderson, és honfitársa, az Európában nem igazán ismert 25 éves, 194 centis center, Amber Harris. Úgy tűnik, ez az alakulat is a kassaihoz hasonló, sztár játékosok nélküli alakulat - kérdés, mennyire áll majd össze csapatként. A Bourges-ban kiharcolt bravúrgyőzelem nyilván jótékony hatással lesz erre.

Tango Bourges

Ahogy a Schio csapatánál az olasz, az Euroliga tavalyi bronzérmesénél a francia mag igen erős. A nyáron Európa-bajnoki ezüstérmet szerző gall nemzeti együttesből nem kevesebb mint négy meghatározó játékos játszik a Bourges együttesében. Ráadásul négy alapemberről, meghatározó játékosról (Dumerc, Tchachouang, Miyem, Ndongue) van szó. Az idegenlégiósok itt sem szupersztárok, az amerikai hátvéd Catherine Joens már tavaly is a Bourges játékosa volt. Új szerzemény az angol válogatott legjobb, legeredményesebb játékosa, a bedobó Johannah Leedham, a nem igazán ismert, 196 centis asztrál center, Marianna Tolo, és van egy holland bedobójuk is, bizonyos Chatilla van Grinsven. Erős, de azért nem Euroliga-bronzérmes erősségű állomány. A Bourges-nak nagy előnye lehet - főleg a sorozat elején - riválisaival szemben, hogy a keret jórészt együtt maradt, tavaly is az együttesben kosarazott. Mindennek tükrében óriási meglepetés a hazai vereség a Schiotól.

Kayseri

Új a török csapat az Euroliga színpadán, de azért két dolog jól jelzi az erejét. Az előző évadban döntőt játszott a második számú európai sorozatban, az Európa-kupában, egy hete pedig bajnoki mérkőzésen nyerni tudott az Euroliga tavalyi döntősének, a  Fenerbahce csapatának az otthonában. LaToya Sanders, a csapat első számú centere immáron török útlevéllel rendelkezik, az előző évadban az Európa-kupában pedig 17,8 pontot és 11,2 pattanót átlagolt. Két amerikai WNBA-kosaras is meghatározó egyénisége a Kayserinek, de egyikük sem számít sztárnak az amerikai profi ligában. A 30 éves hátvéd, Tanisha Wright volt már ugyan tagja a WNBA legjobb védekező ötösének, ám összességében nem az ő nevétől volt hangos az amerikai liga, s nem is a 28 éves erőcsatár, Camille Little-étől - nem összetévesztendő a spanyol center, Sanchio Lyttle-lel. A Little, Wright, Sanders trió mindenesetre 58 pontot dobott a Fenerbahce otthonában a Kayseri által elért 96-ból... A rutint képviseli a belga bedobó, Anke de Mondt, s van egy nem túl neves spanyol irányítója is az együttesnek, bizonyos Nuria Martinez. Azért a helyi erőkre is számíthat Ayhan Avci edző, hiszen a Fener ellen Aysegül Günay 14, Gamze Takmaz pedig 10 ponttal zárt - előbbi irányító, utóbbi bedobó poszton szerepel. Az együttes az Euroligában is leteheti névjegyét.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus