Az Euroliga négyes döntőjébe jutott a magyar bajnok

A második félidőben hengerelt a magyar bajnok, a soproniak Coates nélkül is végrehajtották a bravúrt és bejutottak az Euroliga Final Fourba.

Soproni csoda a tragédia árnyékában

A Final Fourba jutásról döntő összecsapás reggelén érkezett a sokkoló hír: az isztambuli összecsapást 13 ponttal és 8 lepattanóval záró Alaina Coatest családi tragédia érte az Egyesült Államokban. Ilyen előzmények után - természetesen Coates nélkül - fogadta a Sopron a Fenerbahce együttesét, és a magyar bajnok Turner parádés játékára és egészen magas szintű csapatvédekezésére építve, a záró etapban írd és mondd 3 ponton tartva neves ellenfelét végül igen sima, 21 pontos győzelmet aratva bejutott a Final Fourba.

Sopron Basket - Fenerbahce 67-46 (17-21, 16-10, 19-12, 15-3)

Sopron, női Euroliga-negyeddöntő, 3. mérkőzés. V.: Hrusa (cseh), Zapolski (lengyel), Vladic (horvát)

Sopron: Fegyverneky 4, TURNER 29/6, CRVENDAKICS 7, Milovanovics 9/3, Jovanovics. Cs.: PAGE 12/6, Salvadores 4, Dubei. 

A Fenerbahce legjobb dobói: Vaughn 13, Plum 8/6

Igazi aréna-hangulatban, remek atmoszférában zsúfolásig telt lelátók előtt kezdődött a "negyeddöntő döntője", s a hangulatot csak fokozta, hogy közel 1 perc elteltével Crvendakics egy ügyes belépés utáni, majd egy tiszta középtávoli duplájával 4-0-lal indított a magyar bajnok. Vaughn szép  center kosarával szépített, majd Sottana révén egalizált a Fener. Turner és Vaughn dobópárbajának jegyében telt a negyed közepe, majd Sottana és Milovanovics villant, váltott vezetéssel haladtak a felek. A szakasz hajrájában Plum, majd Dabovics egy-egy hármasával 5 ponttal elléptek a vendégek, azonnal jött a soproni időkérés. A roppant koncentráltan játszó Turner 1 pontra visszahozta a Sopront, de Plum is nagyon "éles" volt, a szakasz hajrájában a második tripláját dobta, így 4 pontos Fener vezetéssel zárult a szakasz. 

Page triplájával, tehát jól indult a második negyed, de Kizer azonnal felelt rá. Page újra villant, majd kiment egészpályás letámadásra a Sopron, amitől megzavarodott a Fener: két labdát is eladtak a vendégek, Turner majd Salvadores szerezte meg tőlük a játékszert, s a szakaszt 8-2-vel kezdő magyar bajnok fordítani tudott. Török időkérés után Veramejenka villant triplával, majd a szakasz közepén ismét váltott vezetéssel haladtak a csapatok. Milovanovics ügyes betörése után ugyan rontott, ám Jovanovics a lepattanót megszerezve betalált - kár, hogy a bónusz büntető kimaradt. A következő török akciónál három alkalommal is szabálytalankodtak a soproniak. 31-29-es soproni vezetésnél a féldő hajrájában "befagyott" az eredményjelző, remekül védekezett mindkét csapat. Gigászi küzdelemben Vaughn négyből 2 jó büntetőjével egyenlített a Fener, de a félidő végén az utolsó szó Turner jóvoltából a Soproné volt, 2 pontos előnnyel térhettek pihenőre a hazaiak.

Ügyes támadás végén Page kosarával indult a második félidő, majd a szerb válogatottal Eb-t is nyerő honosított amerikai hármast is dobott. Villant Vaughn, majd Milovanovics triplájával 8 pontosra nőtt a második félidőt 8-2-vel kezdő soproni csapat előnye. A szakasz közepén újra megpróbált zárkózni a Fener, visszajött 4 pontra, ám ekkor Turner dobott "gyilkos" hármast. Fegyverneky ugyan megkapta a 4. személyijét, de Turner 2, majd Crvendakics 1 jó büntetője után 10 pontosra nőtt a csapatként rendkívül szervezetten védekező Sopron előnye. Salvadores fegyelmezetlensége, lépés-, majd sportszerűtlen hibája fokozta az izgalmakat a negyed hajrájában, de igazán közel nem tidott kerülni a Fener a Sopronhoz, 9 pontos előnnyel várhatták a hazaiak a záró etapot. 

A Sopron itt rögtön rá tudott tenni még egy lapáttal, Milovanovics triplája és Turner duplája után 14-re nőtt a zöld-sárga együttes előnye. A Fener továbbra sem tudta feltörni a soproni védekezést, a hazaiak egyre magabiztosabbak lettek, a törökök pedig kapkodtak, pontatlanul játszottak - a Sopron védekezésével "lenullázta" a török sztárcsapatot. Letámadásra ment ki a Fener, amivel hátul stabilizálták a játékukat, de támadásban pontok kellettek volna, de a soproni védekezés teljesen "megfojtotta" a játékukat. A végjátékban aztán soproni részről Salvadores, a triplát szerző Turner és Fegyverneky is még egyszer villant, 20 pont fölé nőtt a zöld-sárga előny, és innen már nem volt visszaút. A Sopron védekezésének hatékonyságát jól mutatta, hogy a Fener első pontját a 4. negyedben közel 6 és fél perc elteltével dobta, Veramejenka volt eredményes büntetőből. Az utolsó percekben a soproni közönség már felállva ünnepelte a 9 év után ismét Európa legjobb 4 csapata közé jutó kedvenceit. 

Roberto Iniguez vezetőedző (Sopron Basket Facebook-oldala): Nagyon boldog vagyok a játékosaim miatt, de szomorú is vagyok amiatt a csapás miatt, ami reggel érte Alainát. Ha majd mindenki megtudja, hogy mi is volt ez, azt fogják gondolni, "hogy lehetett képes erre ez a csapat ilyen körülmények között?" . Úgy érzem, hogy ma érte is játszottunk. Furcsa érzés, mert apa vagyok, családom van, ezért ez nem könnyű most nekem sem. Most viszont következik a Magyar Kupa, ahol meccsről meccsre kell haladnunk. Alázatos csapat vagyunk, Nem gondoljuk, hogy bárhol is favoritok lennénk. A játékosok alázatosak, és dolgoznak, nem dolgoztunk ma keményebben, mint két nappal ezelőtt edzésen. Most viszont pihennem kell. Nem pihentem augusztus 15-e óta, ezért most hazamegyek, és pihenek. Büszke vagyok a játékosaimra! Én ötödször fogok FINAL4-t játszani, öt különböző kerettel, négy különböző csapattal, de előtte pihennem kell.

A mérkőzés teljes felvétele:

fotó: Sopron Basket Facebook-oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus