Edzőjét "elvesztette", de a meccset megnyerte a ZTE

Érdekes mérkőzésen vette el a Győr veretlenségét a ZTE együttese, amelyben két technikai után Gáll Tamásnak el kellett hagynia a játékteret.

Érdekes mérkőzésen vette el a Győr veretlenségét a ZTE együttese. A hazaiak jobban kezdtek, majd átvette a vezetést a Győr, s a harmadik negyed hajrájában két technikai után Gáll Tamásnak, a hazai szakvezetőnek el kellett hagynia a játékteret. Játékosai azonban hősiesen harcolva legyőzték az eddig veretlen győri csapatot

ZTE NKK - CMB Cargo UNI Győr 79-74 (25-15, 14-20, 18-22, 22-16)
Zalaegerszeg, 500 néző. V: Balogh, Jurák, Kulcsár. 

Jó órával a kezdés előtt még kedélyesen beszélgetett a két régi jó barát, a két csapat szakvezetője, Gáll Tamás és az ugyancsak zalai származású Völgyi Péter. Nyilván a zalaiak hétközi, hosszabbítás után Cegléden elszenvedett vereségéről is szó esett, no meg talán nosztalgiázott is kicsit a két edző. Aztán mindketten mentek a maguk dolgára, a maguk csapatához...

Nagy Dóra pár másodperc elteltével "beköszönt" volt csapatának. Nagyon tompán, eladott labdákkal kezdett a Győr, s Zele Dorina kosár plusz büntetős akciója után is volt helyzetük a hazaiknak, ám nem éltek vele. A túloldalon Ambrus Szandra másfél neve perc alatt 3 kis lámpa világított, amely a személyi hibákat mutatta. Samantha MacKay is kosár plusz büntetős akcióval villant, majd közel 2 perc elteltével 8-1-es hazai vezetésnél Vajda Anna révén megszerezte első mezőnykosarát a Győr. Ettől megnyugodtak a vendégek, akik Tamara Radocaj vezérletével egy 8-0-s futást mutattak be, időt is kért a hazaiak mestere. A küzdelem hevességére jellemző, hogy három és fél perc elteltével mindkét oldalon megvolt a 4-4 csapathiba. Nagy törte meg a hosszú, közel 4 perces zalai kosárcsendet. Az utóbbi 2 évben óriásit fejlődő fiatal zalai irányító újabb kosarat szerzett. Győri részről is a pályán lévő fiatal, Horváth Krisztina villant, ügyes támadás végén triplát dobott. A negyed közepén játékra jelentkezett a Győrbe visszatérő szerb hátvéd, Milica Ivanovics. Horváth Krisztina ügyes kosara után közelről tévesztett, s ifjúi hevessége még egy személyi hibát is eredményezett utána. A ZTE rákényszerítette akaratát a szakasz második felében sokat hibázó Győrre, s Velkey Krisztina triplájával 8 pontosra nőtt a zalai előny. Vajda egyszer büntetett, s a negyed végén a csattanó Varga Zsófia középtávoli duplája volt, amelynek köszönhetően egy negyed után 9 pontos hazai vezetést mutatott az eredményjelző.

A második szakasz Ivanovics szép triplájával kezdődött, Varga felelt rá távoli kettessel. Ivanovics annyira meglepődött, mennyire üres folyosó nyílt előtte, hogy kihagyta a ziccert. "Eleredt" a triplaeső, szépen kijátszott hazai támadás végén Nagy talált be távolról, válaszul a túloldalon Vajda is megtette ugyanezt. Nagy és Vajda dobópárbaja folytatódott, tartotta 6-8 pontos előnyét a ZTE. "Lilliputi" ötössel játszott a negyed közepén a ZTE, Zele és Horváth Zsófia is ült, Nagy Dóra pedig a 15. percben már 13 pontnál járt. Harcosabbak, elszántabbak voltak a zalaiak,több lepattanót is visszaszereztek a győri palánk alatt, s a szabad labdákért is határozottabban, keményebben mentek mint riválisuk, ráadásul Horváth Lilla egy rossz dobás után ugyanazt a "csacskaságot" követte el, mint az első negyedben jóval fiatalabb csapattársa, a másik Horváth, Krisztina: szabálytalankodott, s ez neki a 4. volt. A hazaiak előnye 10 pontosra nőtt. A félidő hajrájában Radocaj ügyes betörésekből szerzett kosaraival egy 8-0-s rohammal szorossá tette a meccset a Győr, miközben a hazaiak többször is közelről rontottak, tehát inkább a ZTE játékosainak "ügyetlenségén", mintsem a Győr jó védekezésén múlt a vendégek felzárkózása. A félidő 39-36-os végeredményét MacKay állította be egy jó büntetője révén.  

A második félidő Ambrus ügyes, betörés utáni kosarával kezdődött, majd Zele "talált" kosarat. Szellemes támadás végén Vajda faragott a győri hátrányon. Kollektív kapkodás következett, majd újra Zele villant, az egerszegiek pedig tartották szűk előnyüket. Két Horváth - Kisztina és Zsófia - be egy - Lilla - le, kevergették a kártyáikat az edzők. 45-41-es zalai vezetésnél "befagyott" a tábla. A holtpontról Vajda triplával a Győrt mozdította el, s a Győr ott lihegett a ZTE nyakán, a hazaiaknak nagyon kellett Varga újabb középtávoli találata. Megélénkült a játék, Radocaj villant, majd Vajda újabb triplájával átvette a vezetést a Győr. A hazaiakat ekkor Varga tartotta versenyben, majd az első félidőben sziporkázó Nagy egy kosár plusz büntetős akcióval visszaszerezte a vezetést a hazaiaknak. A negyed hajrájában újra jöttek a hibák, Mansaré ziccerben rontott, Varga lépéshibát vétett. Szélesy Judit tett róla, hogy maradjon minimális előnyük a hazaiaknak, miközben a túloldalon Ivanovics két tiszta triplát hagyott ki. A negyed utolsó percében bár két "homályt" is dibtak triplából a vendégek, jól jöttek ki a támadásból, a második után Horváth Lilla szedte a pattanót, s dobott duplát - a bónusz büntetőt azonban kihagyta. 26 másodperccel a negyed vége előtt Gáll Tamás vitatott egy ítéletet, s 2 technikait adtak neki a bírák egymás után - az egerszegi szakvezetőnek el kellett hagynia a csarnokot. Távoztában Völgyi elfogadta a parolára nyújtott jobbját, előtte az első technikait ítélő Jurák játékvezetőn nem. Felforrósodott a hangulat, a büntetőkkel fordított a Győr. A másodedző, Bukics Zsolt vezette zalaegerszegiek Szélesy 2 büntetőjével 1 pontra jött föl a ZTE. A túloldalon kis híján sikerült 2 másodperc alatt Ivanovicsnak betalálni, de végül labdája leperdült a gyűrűről. 

Ez MacKay triplájával indult, amelyet óriási üdvrivalgás fogadott, visszaszerezte a vezetést a ZTE. Vajda szünet után képtelen volt hibázni, újabb hármast dobott. MacKay azonban a ritmust s a kesztyűt is felvette, újabb hármasa után Varga labdát majd könnyű kosarat szerzett, s 4 ponttal meglépett a szakvezetője nélkül, de extázisban játszó ZTE. Nagy Dóra is megvillant, kétszer, miközben a győriek megzavarodtak. A hazaiak egy 9-0-s futással 8 ponttal megugrottak, a győri kosárcsendnek Takács Kata vetett véget. Megtört a hazai lendület, Horváth Lilla előbb ajtó-ablak helyzetben hibázott, majd egy nehezebb szituációt megoldva 4 pontra hozta föl csapatát. A kisebb holtponton Szélesy rutinja s duplája lendítette át a ZTE-t, Darida Csilla betörése után pedig vélhetően Fortuna keze segítette a labdát a győri kosárba, ismét 8 ponttal vezetett a hazai csapat. Sőt, Zele szép center kosara után 10 pontra nőtt a veretlen Győr hátránya. 3 perccel a befejezés előtt Ivanovics triplával adott jelt a vendégeknek. Utána azonban kétszer is eladták a labdát a vendégek. 82 másodperccel a vége előtt Zele egy büntetőt bedobott. Nem egészen 1 perccel a vége előtt, amikor Radocaj a földre esve elvesztette a labdát, Völgyi Péter kapott technikait. Sem a büntetőt nem dobta be, sem a támadásból nem szerzett pontot a ZTE, a túloldalon Takács bedobta mindkét büntetőjét, a túloldalon viszont Darida mindkétszer rontott. 22 másodperccel a vége előtt Zele állhatott a vonalra. Neki nem remegett meg a keze. Radocaj betörésből betalált, jött a gyors győri személyi, ezúttal Vargával szemben. Egy büntetőt dobott be a válogatott játékos, a túloldalon Darida blokkolta Ivanovics dobását, így hatalmas csatában a hősiesen küzdő ZTE "elkapta" a veretlen Győrt.

Gáll Tamás: - Először is szeretnék elnézést kérni a játékosaimtól, egy edző nem hagyhatja cserben csapatát. Egyben szeretnék gratulálni nekik és segítőmnek, Bukics Zsoltnak azért a határtalan lelkesedésért és akarásért, amelynek köszönhetően megnyerték a meccset - ez az ő győzelmük volt.

Völgyi Péter: - Rosszul reagáltunk a mérkőzés történéseire és ezt ellenfelünk jól kihasználva megérdemelten nyert.

ZTE: Nagy D. 22/3, MacKay 10/6, Ambrus 4, Szélesy 10, Zele 15. Cs: Varga Zs. 13, Velkey 3/3, Horváth Zs., Darida 2.

Győr: Radocaj 19, Horváth K. 3/3, Takács K. 9, Horváth L. 6, Vajda 24/12. Cs: Ivanovics 13/6, Mansaré, Török, Czirják.

Fotó: ztenkk.hu

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus