Egy kínos és egy papírforma vereség szlovák földön

A tartalékos Cegléd és a bajnok Sopron is simán kikapott szlovák földön a Közép-Európa Liga mai fordulójában. Amíg az, hogy a tartalékos ceglédiek kikapnak Iglón nagyjából várható volt, addig a soproniak súlyos somorjai veresége fölöttébb váratlan, és kínos.

SBK Samorin - Uniqa Euroleasing Sopron 90-62  (24-10, 22-20, 19-13, 25-19)

A soproni csapatban ezúttal sem játszhatott még a sérült amerikai irányító, Kelly Faris, azonban a legutóbbi fordulóban remekül teljesítő Simon és Hawkins egyaránt ott volt a kezdő ötösben. Közel másfél percet kellett várni az első kosárra - azt Sujová révén a hazaiak szerezték. Fegyverneky egyenlített két értékesített büntetővel. Utána azonban Vynuchalová vezetésével egy 7-0-s rohamot bemutatva megugrott a Somorja. Jött Polenek időkérése, s rendezte sorait a magyar bajnok. Igaz az első mezőnykosarát csak a 6. percben szerezte Krnjics révén a Sopron, de ezt követően egy 8-2-es futással 1 pontra feljött. A negyed végén hibát hibára halmoztak a magyar bajnokcsapat játékosai, rossz dobások, eladott labdák követték egymást. A Somorja ezt könyörtelenül kihasználva egy 13-0-s rohammal - amelyben volt egy Bozóki-kosár is - szinte állva hagyta a Sopront.

Lendületben maradt a Somorja, Sujová triplája után már 17-tel vezetett. Alacsony szerkezetre váltott Polenek, Hawkins mellett négy mezőnyembert hagyott a pályán. A húzás bejött, a Sopron egy 11-2-es futással 10 ponton belülre került, időt kért a hazai edző. Nem sokkal később Hawkins beütötte 3. hibáját, és ettől megtört a lendület, így a félidő vége kísértetiesen emlékeztetett az első negyedére: szétesett a soproniak játéka. A Somorja Vynuchalová, Sujová  és az ex-pécsi Jaeschke vezérletével közel 20 pontosra növelte előnyét.

Agresszív védekezéssel, összeszedett játékkal s 6-0-s etappal kezdte a második félidőt az Uniqa, s 10 pontra feljött. Jaeschke törte meg a hazai kosárcsendet, Vynuchalová pedig összeszedte a 4. személyi hibáját. Állandósult a 10 és 15 pont közötti somorjai vezetés, Hawkins és Fegyverneky próbálta versenyben tartani a  magyar bajnokot, Bozóki viszont büntetőkkel tett róla, hogy tízen belülre ne kerüljön. És ahogy az előző kettő, a harmadik negyed vége is rémálomszerű volt: egy 3 és fél perces jó időszakkal megduplázva előnyét, így 22 pontos vezetéssel fordult a záró szakaszra a Somorja.

A záró szakaszt úgy kezdte, ahogy az előzőt befejezte a Sopron - szétesően. 8 somorjai ponttal kezdődött a negyed, kerek 30 (!) pontra nőtt a magyar bajnok hátránya. A rosszul védekező s gyengén játszó Sopron kínos, nagy verésbe szaladt bele Somorján, ahol az egyetlen elégedett magyar a meccsen hasznosan játszó, az összecsapást 8 ponttal, 4 lepattanóval, 2 gólpasszal és 3 szerzett labdával záró Bozóki Bettina lehetett...

Sopron: Fegyverneky 21/3, Simon 7/3, Tetemondová, Hawkins 22, Sztankovics. Cs: Krnjics 8, Zsovár 2, Licskai, Weninger 2.
A Somorja legjobb dobói: Sujová 20/9, Vynuchalová 19, Jaeschke 18.

Rücon Spisska Nová Ves - Ceglédi EKK (20-19, 25-14, 18-11, 17-8)

A ceglédi csapattal nem utazott el Vilipics és az amerikai center, Frieson. Bátran, jól kezdett a magyar csapat, Kobolák 2 büntetőjével s Gorjanácz kosarával nem egészen 1 perc eltetével 4-0-ra vezetett. A 3. percben, Mányoky triplájával pedig 9-2-re, időt is kért az iglóiak edzője, amellyel meg is törte a ceglédi csapat lendületét, s egy 5-0-s futással szorossá tette a meccset.  A negyed végén váltott vezetéssel haladtak a csapatok, Skobel és Gorjanácz próbálta versenyben tartani a ceglédieket. A negyed 1 pontos hazai vezetéssel zárult.

A második negyed elején a Cegléd tartotta a lépést ellenfelével. A szakasz közepén azonban  Whitcomb remek megmozdulásaival egy 7-0-s rohammal megugrott az Igló. Ez sem zavarta meg a ceglédieket, akik a negyed közepén Serbán kosaraival  feljöttek 3 pontra. A félidő végén a maradék kevés ceglédi magas játékos egyike, Kobolák kipontozódott. Amellett, hogy ez kényszerű szerkezeti változást eredményezett, fáradni is kezdett a csapat. A félidőt egy 11-2-es rohanással fejezte be, s megnyugtató előnyt szerzett az Igló.

Szünet után érződött: a hazaiak szeretnék gyorsan döntésre vinni a dolgot, a pár éve Pécsett is megforduló Palusná vezetésével egy 10-2-es rohammal kezdett az Igló, s 20-ra nőtt előnye. A hazai rohanást Mányoky próbálta megállítani két triplával. Ez részben sikerült is, mivel a negyed végére 20-on belül maradt a Cegléd. A záró játékrészre elkészült erejével a magyar együttes, s bár Kobolák korai kipontozódásáigv- főleg a pályára lépő keretének erejéhez képest - kifejezetten jól tartotta magát, de végül simán kikapott.

Cegléd: Mányoky 9/9, Skobel 11, Gorjanácz 10, Serbán 14, Kobolák 4. Cs: Filipwicz D. 2, Filipowicz V., Füle 2.
Az Igló legjobb dobói: Benusková 15/9, Palusná 15, Ho,lmquist 13, Whitcomb 12/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus