Euroliga-rájátszást ér a Sopron franciaországi bravúrja

Győzött a francia Montpellier otthonában, s ezzel bejutott az Euroliga rájátszásba az Uniqa Euroleasing Sopron. A magyar bajnok a második negyedtől kezdve szinte végig irányította a játékot. A negyedik negyed első felében talán megijedtek a nagy lehetőségtől a lányok, s ekkor a Montpellier ledolgozta a harmadik negyed utáni 9 pontos hátrányát. A hajrában azonban újítani tudott az Uniqa, Fegyverneky biztos kézzel értékesítette a büntetőket, így sikerült a bravúr, az újabb idegenbeli győzelem, és ez rájátszást ér a Sopronnak az Euroligában

Lattes Montpellier - Uniqa Euroleasing Sopron 61-65  (15-14, 16-21, 15-20, 15-10)

Brémont kosarára Hawkins felelt, Tanqueray triplájára pedig Faris hármassal válaszolt, azaz a nagy tét ellenére a meccs elején sűrűn potyogtak a kosarak. Jobbára a hazaiak vezettek, de a Sopron tapadt ellenfelére. A hazaiaknál jobban megoszlottak a terhek, az Uniqa együttesében egyértelműen Hawkins volt a vezér. A negyed hajrájában visszaesett a színvonal, mindkét csapat sokat rontott, az utolsó másfél percben nem is esett kosár. 

A második negyed Simon kosarával kezdődött, ezzel a mérkőzés során először vezetett az Uniqa, sőt Sztankovics büntetőivel 3 pontra távolodott riválisától a magyar bajnok. Sajnos ez a kellemes állapot nem tartott sokáig, Ciak egy kosár plusz büntetős játékkal egyenlített. Ciglar triplájával ismét 3-mal "ment" a Sopron.  A negyed közepén "leült" a magyar csapat támadójátéka, közel 4 percig nem szerzett kosarat, Robert villanásaival visszaszerezte a vezetést a francia együttes. Fegyverneky azonban triplával törte meg a soproni kosárcsendet, újra a soproniaknál volt az előny, sőt amikor egy dupla erejéig Krnjics is hozzászólt a játékhoz, 4-gyel vezetett a Sopron. A túloldalon Robert, majd a másik center, Sacko is betalált, de egálnál Ciglar triplával ismét a Sopront juttatta vezetéshez. A félidő végén sűrűn estek a kosarak, az Uniqából Faris, Hawkins és Krnjics is betalált, így szünetben 4 ponttal az Uniqa vezetett. 

Tanqueray triplájával kezdődött a második félidő, de Faris és Fegyverneky gondoskodott róla, hogy ne forduljon a kocka. Sőt, Hawkins majd Krnjics találatai után már 7 ponttal vezetett az Uniqa. 

Robert 3 és fél perces francia kosárcsendet tört meg - Ciglar azonban hármassal felelt. A negyed hajrája a hazai csapaté volt, amely Sacko és Basko találataival egy 6-1-es részhajrával 3 pontra jött föl a Montpellier. Ezt az előnyt sikerült megdupláznia Hawkins kosár plusz büntetős játékával a Sopronnak. Ez az akció egy 8-2-es Uniqa roham kezdetét jelentette - Simon triplát, Ciglar pedig suplát dobott a negyed végén -  így a záró 10 perc előtt 9 ponttal vezetett a magyar bajnok. 

Ciak faragott a hazaiak hátrányán, de a negyedik negyed első kosarára közel 2 percet kellett várni. Újabb másfél perc elteltével Robert 5 pontra hozta fel a Montpellier együttesét, úgy tűnt kicsit megijedt a nagy lehetőségtől az Uniqa. A 35. percben Tanqueray hárompontosával 2 pontra zsugorodott a negyed első 4 percében pont nélkül maradó soproni csapat előnye. Az időkérés sem segített, Robert kiegyenlített. 5 perc 49 másodperc Fegyverneky büntetőkből szerezte a negyed első soproni pontjait, amelyek újra a magyar csapat vezetését jelentették.Krnjics duplája pedig 3 és fél perccel a befejezés előtt 4 pontos soproni vezetést jelentett. Roppant ideges, feszült volt a hajrá, Fegyverneky újabb kosara kézzelfoghatóvá tette a sikert a Sopronnak, amely bő 2 perccel a befejezés előtt 6 ponttal vezetett, úgy tűnt, a Montpellier játékosaiból nagyon sokat kivett a hátrány ledolgozása a negyed első felében.

Turcinovic törte meg a Montpellier - amelyből  a jelek szerint sokat kivett a negyed első felében a hátrány ledolgozása - közel 4 perces kosárcsendjét, majd büntetőivel 2 pontra zárkózott fel a hazai csapat. A végjátékban Fegyverneky biztos kézzel értékesített 4 büntetőt, így véghezvitte a bravúrt, győzni tudott idegenben, s ezzel a csoportkör jövő heti záró fordulójának eredményeitől függetlenül bejutott az Euroliga rájátszásába. 

Az Uniqa a Brno csapatánál jobb az egymás elleni összevetésben, a Montpellier együttesét pedig oda-vissza legyőzte. A záró fordulóban e két rivális ha utol is éri a győzelmek száma tekintetében a Sopront, ha hármas kör lesz, abban a Sopron a legjobb, s mind a két riválisánál jobb az egymás elleni összevetésben, tehát e két társaságot mindenképpen megelőzi, így ott van az Euroliga rájátszásában a sorozat és a kontinens legjobb 16 csapata között.  

Montpellier: Tanqueray 12/12, Brémont 2, Basko 8, Robert 16, Sacko 10. Cs: Ciak 9, Turcinovic 4, Devillers.

Sopron: Fegyverneky 13/3, Faris 7/3, Zsovár, Hawkins 13, Krnjics 11. Cs: Ciglar 14/9, Sztankovics 2, Simon 5/3, Tetemondová.

Fotó: Tóth Zsombor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus