Győzelmet ért Hawkins parádéja

Hatalmas küzdelemben, elsősorban egy káprázatos egyéni teljesítmény révén legyőzte az Uniqa Euroleasing Sopron a francia Montpellier csapatát az Euroligában. 

Az élet némiképp átírta Igor Polenek, a Sopron edzőjének eredeti elképézelését, miszerint csak rövid ideig szerepelteti csapata új játékosát, a napokban igazolt horvát irányítót, Iva Ciglart. Történt ugyanis, hogy az Uniqa egyik meghatározó mezőnybeli játékosa, az amerikai hátvéd, Kelly Farris megbetegedett, a mérkőzés alatt is kórházban volt...

A franciak igen mutatós (al)testhez simuló, amolyan biciklis nadrágban léptek pályára, és minden bizonnyal nem egy férfi néző - leginkább, akik párjuk nélkül nézték a mérkőzést - szeme időzött el a ruhadarabokon, s azoknak helyenként fölöttébb formás tartalmán.

Idegesen kezdtek a csapatok. közel másfél perc elteltével Krnjics a francia palánk alatt szedett lepattanó után a hazaiaknak szerzett vezetést. Nagy volt az iram, de sok a hiba, az eladott labda - főleg a Sopronnál. Ciak vezérletével a negyed közepén 10-4-re ellépett a Montpellier. Ekkor jött Ciglar, aki egy nem éppen rá jellemző kosárral mutatkozott be új csapatában: Sztankovics rossz dobása után pöckölte vissza a lepattanót. Az ő és a Ciak-ot hatékonyan őrző Sztankovics pályára lépésével egy 11-2-es rohammal átvette a vezetést a Sopron. A negyed végén azonban Bremont villanásaival visszaszerezte az előnyt a Montpellier. 

Sacko kosarával kezdődött a második 10 perc, ismét 3-mal elléptek a vendégek, sőt a különbség Christon triplája után megduplázódott, időt kért a Sopron edzője. Krnjics  ügyes kosárral tért vissza pihenőjéből, ám a támadójáték továbbra is akadozott, nem tudtak kibontakozni a hazaiak a francia csapat lábmunkával remekül "alátámasztott", szervezett védekezésével, a soproni "elhárításban" pedig a nagy akarásban időnként olyankor is próbáltak segíteni egymásnak a lányok, amikor nem feltétlenül kellett volna. A francia csapat játékosai pedig szépen megtalálták a szabadon hagyott, s a gyűrű alá jó ütemben belép társaikat, így tovább nőtt a különbség. 

Polenek érthető, rövid időn belüli második időkérése után Tetemondová dobott triplát, majd Krnjics blokkolta szépen Basko dobását. A negyed közepén megvoltak a helyzetek soproni részről, de nem ment a dobás a hazaiaknak. Igaz a vendégeknek sem, így a 18. percben Hawkins kosár plusz büntetős játéka, majd Simon távoli duplája után döntetlent, 29-29-et mutatott az eredményjelző, s a Montpellier edzője kért időt. A félidő végén felváltva estek a kosarak, soproni részről Simon Zsófia hosszú "homálya" minősült át gólpasszá Hawkins szemfülességének köszönhetően. Döntetlennel fordultak a csapatok. 

Szünet után mindkét csapat triplákkal próbált operálni - sikertelenül. Közel másfél perc elteltével a Sopronnak sikerült Hawkins-t megjátszani a palánk alatt, meg is szerezte a vezetést az Uniqa. Euroligához képest kifejezetten alacsony színvonalú volt a játék, rengeteg a hiba, a rossz dobás. Szünet után az első 4 percet 4-2-re "nyerte" az Uniqa, ezt tartva küzdelmes, kemény játék mellett 2-4 ponttal járt ellenfele előtt a hazai csapat. Mindkét gárda igen sok lepattanót szerzett vissza ellenfele palánkja alatt. A negyed második részében statikussá vált az Unqa támadójátéka, nemegyszer abból állt az akció, hogy egy játékos "pumpálta" vagy 15 másodpercig a labdát, így a negyed utolsó percében Robert büntetőivel egyenlített a Montpellier.  A negyed utolsó fél percében aztán Hawkins kétszer is villant, előbb középtávolról talált be, majd a vendégek rossz dobása után a lepattanót megszerző Simon indítását váltotta pontokra, így a záró negyed előtt 4-gyel ment a Sopron. 

Ennek elején újra Robert "büntetett", majd Simon kipontozódott, Basko révén pedig egyenlített a Montpellier. Basko révén át is vették a vezetést a vendégek, Fegyverneky büntetőkkel egyenlített.  Hawkins-nak "sült" a keze, kosaraival a negyed közepén 4 ponttal megugrott az Uniqa. Az amerikai emberfelettit játszott, s a többiek is érezték, őt kell "dobatni", triplája után 7-re nőtt a hazai előny, a vendégeket Robert próbálta versenyben tartani, s kosaraival a 38. perc végén feljöttek 3 pontra. Bő 1 perccel a vége előtt Fegyvernekynek is beesett egy duplája, ismét 7 pontra nőtt a hazai előny. A végjátékban a franciák több büntetőt elhibáztak,  így nem volt már lehetőségük a fordításra. Egy nagyon kemény, küzdelmes mérkőzésen Hawkins extra egyéni teljesítményére alapozva megnyerte ezt a nagyon fontos meccset az Uniqa. 

Igor Polenek: - Kelly Faris betegsége miatt a csapattal eddig összesen kétszer tréningező új játékosunk, Iva Ciglar vállára sokkal nagyobb teher került, mint szerettük volna. Az Euroligában minden győzelem nagyon fontos és értékes, örülök a sikernek. Hawkins remek dobóformája és a lepattanóharc megnyerése nagyon kellett a sikerhez. Ez utóbbi elsősorban azért, mert távolról nagyon gyengén dobtunk.

Valéry Demory: - Végig szoros, kiegyenlített mérkőzésen a Sopron jobban szedte a lepattanókat, ami ránk nézve szégyen, ellenfelünknek viszont győzelmet ért.

Uniqa Euroleasing Sopron-Basket Landes Montpellier 61-54 (15-16, 18-17, 12-8, 16-13)

Sopron: Fegyverneky 8, Simon 4, Zsovár, Hawkins 27/3, Krnjics 9. Cs: Tetemondová 5/3, Ciglar 2, Sztankovics 5. 
Montpellier: Bremont 8, Skrela, Basko 8, Robert 16, Ciak 12. Cs: Tanquerray, Christon 4/3, Sacko 6.

Fotó: Tóth Zsombor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus