Meglepetésre Pécsre került a Magyar Kupa!

Izgalmas, fordulatos, nagy iramú meccsen a kritikus pillanatokban kevesebbet hibázó PEAC-Pécs nyerte a női Magyar Kupa döntőjét

Uniqa Euroleasing Sopron - PEAC-Pécs 61-65 (20-23, 15-11, 13-19, 13-12)

Női Magyar Kupa döntő, Székesfehérvár,   1200 néző. V: Cziffra, Papp, Szabó.

Remek hangulatban, de kissé zaklatott előzmények után kezdődött a finálé, a Himnusz második soránál megszólalt a támadóidő lejártát jelző duda...

15 másodperc elteltével Fegyverneky Zsófia szép középtávoli dobással a címvédőnek szerzett vezetést. Simon Zsófia  előbb labdát szerzett Raksányi Krisztinától, majd kosarat dobott, 50 másodperc elteltével 4-0-ra "ment" a címvédő. A pécsiek első pontjait bő egy perc elteltével Raksányi szerezte büntetőkből. Abby Bishop szép középtávoli tempóval egyenlített. Remek játékkal kezdődött a finálé, sűrűn és felváltva estek a kosarak, pedig a védekezésre is ügyelt mindkét együttes. A Sopron járt előrébb, de a PEAC tapadt rá, s a fiatal Szűcs Réka indítás után a negyed közepén újra egyenlített. Aztán letámadásból labdát szereztek a pécsiek s Raksányi ziccerével átvették a vezetést, majd Bishop is villant, miközben soproni oldalon támadásban zóna ellen megállt a tudomány.. A PEAC szerzett egy-két könnyű kosarat, egy 8-1-es rohammal megugrott. Időt is kért Polenek, majd Ciglar egy büntetőt bedobott, ám a lepattanót megszerezte az Uniqa, s a támadás végén Faris triplájával 1-re jött föl.A negyed vége a PEAC csapatáé volt, Fűrész és Kublina kosaraival 5-tel megléptek a pécsiek, Fegyverneky büntetőivel alakult ki az első negyed végeredménye.

Raksányi triplával duplázta meg csapata előnyét a második szakasz elején. Az ezúttal négyes poszton  játszó Tetemondová faragott a Sopron hátrányán, Bishopot megverve egy az egyben. Visszaállt zónára  PEAC s ez ellen Fegyverneky dobott triplát. A soproniak nem nagyon gondolták, de Bishop is beemelt egy hármast. Nagy iramú, küzdelmes játék mellett tartotta 5-7 pontos előnyét a PEAC. A negyed közepén Simon ügyes megoldása után 3-ra jött föl az Uniqa, Dokics időt kért. Zónára állt az Uniqa is, kapitánya, Fegyverneky vállaira vette a címvédőt. Vezérletével egy 8-0-s rohammal fordítottak a  soproniak. A PEAC hosszabb kosárcsendjét Raksányi törte meg. A félidő végén Reid fegyelmezetlenül 10 másodperccel a lefújás előtt kapkodva kosárra dobott. A hátralévő idő pedig Fegyvernekynek éppen elég volt ahhoz, hogy egy szólóval a dudaszóra dobott ziccerrel szünetre a Sopront juttassa előnyhöz.

Idegesen, kapkodva kezdte mindkét csapat a második félidőt, másfél perc elteltével rendezetlen pécsi védelemmel szemben Kelly Faris szerezte az első kosarat szünet után. Krnjics sportszerűtlen hibája után Nevena Jovanovics 1 büntető, a következő labdabirtoklásból viszont Nagy-Bujdosó egy triplát dobott -  újra fordult a kocka. Ez feldobta a PEAC-ot, Jovanovics is beemelt egy hármast egy szép, gyors akció végén. Krnjics emberelte meg magát, két soproni akciót is kosárral fejezett be pozíciójáték után, egyenlő lett az állás. A soproni pad ellen ítéltek technikait a játékvezetők, Bishop büntetett, Fáardni látszottak a csapatok, egymás hibáiból éltek, a pontokat pedig büntetőkből szerezték. Ieva Kublina támadó lepattanó utáni találatával ismét 4 ponttal lépett el a PEAC. Reid egy büntetőt dobott be, majd Ciglar triplájára Fűrész felelt hármassal - a PEAC 5 pont előnnyel várhatta a záró negyedet.

Reid duplájára Fegyverneky duplával, a PEAC amerikai irányítójának hármasára 8 pontos PEAC vezetésnél Ciglar triplával felelt a záró szakasz elején. Próbált szigorítani védekezésén a Sopron, Simon és Krnjics egy-egy duplával 3 pontra hozta föl az Uniqa együttesét. a PEAC-ot a kisebb holtponton Bishop lendítette át.a Raksányitól kapott remek labdát pontokra váltva. Ez megfogta a soproni csapatot,amely több labdát eladott, igaz a PEAC sem tudta eredményesen befejezni támadásait. Hosszabb kosárcsend után Faris hozta föl 3-ra az Uniqa csapatát. A Sopron többször is feljöhetett volna 1-re, de előbb Faris vétett lépéshibát, majd Tetemondová hagyott ki 2 büntetőt, miközben a pécsi dobások után rendre leperdült a labda a gyűrűről, Az utolsó percre fordulva Krnjicsnek sikerült 1-re felhozni a címvédőt. 23 másodperccel a vége előtt Jovanovics 1 büntetőt értékesített, majd a második után Nagy-Bujdosó kaparintotta meg az igen fontos lepattanót. 6 másodperc kellett a Sopronnak a szabálytalankodáshoz. Reid bedobta a büntetőket, a kiélezett helyzetekben fegyelmezettebb, nyugodtabb PEAC megérdemelten nyerte a kupát.

Igor Polenek: - Gratulálok a Pécsnek, most jobb volt, megérdemelten nyert. A második félidőben - a szezon során sajnos nem először egyébként - nem találtuk támadásban a ritmust a zóna ellen. Ezt kell kijavítani, s mielőbb talpra állni. Természetesen a bajnokságot szeretnénk megnyerni.

Dokics Zseljko: - Valami volt a levegőben itt a székesfehérvári csarnokban. éreztem, hogy emberfeletti dolgot hajthatunk végre. Nagyot küzdöttünk, jól nagy önbizalommal játszottunk. Vezetőedzőként ez az első trófeám, amelyet feleségemnek és segítőmnek, Imreh Ajtonynak ajánlok.

A nyolcas döntő MVP-je: Abby Bishop.

Az All Star csapat: Medgyessy Dóra (MTK), Fegyverneky Zsófia (Sopron), Nevena Jovanovics (PEAC), Horváth Zsófia (ZTE), Abby Bishop (PEAC)

Sopron: Ciglar 10/6, Fegyverneky 19/3, Simon 8, Hawkins 2, Krnjics 13. Cs: Faris 7/3, Zsovár, Tetemondová 2.
PEAC: Reid 9/3, Raksányi 11/3, Jovanovics 10/3, Nagy-Bujdosó 5/3, Bishop 19/3. Cs: Szűcs 2, Kublina 4, Fűrész 5/3, Nagy D., Kaposi.

Fotó: peacpecs.hu

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus