Női amatőr: nyugaton a helyzet - változott

A keleti csoportban minden mérkőzésen érvényesült a papírforma, nyugaton viszont a Baja nagy meglepetésre nyerni tudott Tatabányán.

Múlt hét végén a keleti csoportban minden mérkőzésen érvényesült a papírforma, nyugaton viszont a Baja talán az egész évad legnagyobb meglepetését szolgáltatva a Női Amatőr Nemzeti Bajnokságban nyerni tudott Tatabányán.

Keleti csoport

Kecskeméti KC - DEAC 56-75 (18-15, 17-20, 5-20, 16-20)

Ezúttal a Gereben nővérekkel felálló fiatal kecskeméti csapat az első félidőben partiban volt a debreceni lányokkal, sőt az első negyedben szinte végig vezetett, A másodikban végig fej-fej mellett haladt a két csapat. Semmi nem utalt arra, hogy térfélcsere után a cívis városiak szinte átrohannak a hírös város csapatán - mégis ez történt. 7-0-lal indított szünet után a DEAC, s hiába talált be hazai időkérés után Gereben Dorka, erre újabb 9 debreceni pont érkezett válasz nélkül, s ez a 16-2-es "DEAC-dübörgés" el is döntötte a meccset.

Vasas Akadémia - Szeged KE 74-70 (19-19, 15-20, 17-16, 23-15)

A vártánál jóval nehezebben kerekedtek felül a Vasas jórészt már az élvonalban pallérozódó fiataljai. Az első negyedben jórészt a vendégek vezettek, a szakasz végén Kulcsár Bianka triplájával egalizált a Vasas. A második első felét 9-3-ra nyerte a Tóth Cecília és Földi Alexandra vezette Szeged, s ennek köszönhetően 5 pontos előnnyel vonult szünetre, a Vasast Zsilinszky Lilla tartotta versenyben. A második félidő elején Kecskés Fanny villanásaival 9-cel ellépett a Szeged, majd Markó Dorina vezetésével egy 14-2-es "száguldással" fordított a Vasas. Az újabb fordulatot Földi sziporkázása hozta a 3. negyed végén, szinte egymaga mutatott be egy 8-0-s szegedi rohamot, a játékrész végén 4-gyel a vendégek vezettek, úgy, hogy Markó hármasával a Vasas zárkózott fel. És ez lendületet adott a hazaiaknak, akik Markó és Szalay révén 8-0-lal indítva a befejező 10 percet fordítottak. Bár a hajrában a Szeged "tapadt" a hazai együttesre, a Vasas fiataljainak mindenre volt válaszuk, visszaverék a Szeged összes felzárkózási kísérletét, s megnyerték a küzdelmes, fordulatos mérkőzést. 

Nyíregyházi Kosársuli - Szolnoki MÁV SE 94-56 (18-8, 29-19, 21-11, 26-18)

A nyíregyházi élcsapat és az alsóházba tartozó, legjobbját, Kányási Veronikát nélkülöző Szolnok összecsapásán a hazaiak két legeredményesebb játékosa, Farkasinszki Orsolya és Papp Kaludia csupán bő egy félidőt töltött a pályán, így is fölényesen nyert a Nyíregyháza. Előbbi 14 pontos, 10 lepattanós dupla-duplával zárta a meccset, utóbbi 15 pontig jutott s 7 labdát szerzett. Ezúttal mások is felnőttek melléjük, Popenko Karolina 18 pontig és 9 lepattanóig jutott, Páll Vivien 10 ponttal, 13 lepattanóval és 6 gólpasszal zárt - szintén dupla-dupla. Sándor Ivett is 10 fölé jutott, 12 pontjával, s mellé volt 4 gólpassza .Három negyeden át szép "sorminta" szerint haladt a meccs, minden negyedet 10 ponttal nyertek a hazaiak, s ez a kosarakban igen gazdag záró szakaszban is majdnem így történt. 

Kiss Lenke KS - MTK-Budapest 60-122 (18-33, 12-33, 15-32, 15-24)

Egy olyan mérkőzésen aratott a papírformának megfelelően nagy különbségű, fölényes győzelmet a veretlen MTK az egy győzelemmel álló Kiss Lenke Kosásuli ellen, amelyen - finoman fogalmazva - nem a védekezés dominált. 8-0-lal indtott az esélyes MTK, majd felbátorodott, s kiegyenlítetté tette a játékot a KLKS, ám 12-8-as vendég vezetést követően egy 9-0-s MTK roham után lényegében eldőlt a meccs. Minden pályára lépő játékos szerzett pontot, Suppán Anna az MTK bedobója 19 pontos, 13 lepattanós dupla-duplával zárta a találkozót. 

Nyugati csoport

MAFC-BKG DSE 65-69 (22-18, 7-9, 13-24, 23-18)

6-3-as vendég vezetés után Tillmann Dóra és Rozsics Lilla triplája egy 10-2-es MAFC-rohamnak "ágyazott meg", s ezt követően a MAFC végig vezetett az első negyedben. A másodikban a küzdelem dominált, 6-0-lal indítva Katona Biaka vezérletével fordított a BKG. Közel 5 perc elteltével szerezte első pontjait Fülep Csilla révén a MAFC, majd Tillmann újabb hármasával ismét a hazaiak vezettek. Az amúgy is kosárszegény negyed utolsó 2 percében nem találtak be a felek. Szünet után Horváth Enikő két triplájával újra ellépett a MAFC, ám a harmadik negyed második felében "leblokkoltak" a hazaiak. 40-36-os MAFC vezetést követően egy a Lantos Adrien, Shirian Fatime,Katona Bianka trió vezette 15-2-vel fordított és el is húzott a Szigetszentmiklós. A befejező negyed elején még rátett erre 4 pontot, 13-ra nőtt előnye. A MAFC nem adt fel, de csak szorossá tudta tenni a meccset - fordítania nem sikerült. A MAFC ezúttal igen jól "triplázott" (10/22, 45,45%), de bentről hiányoztak Abaházy Anna pontjai, a vendégeknél Shirian  16 pontos, 13 lepattanós dupla-duplával vette ki részét a sikerből. 

Kanizsai Vadmacskák-ELTE-BEAC Újbuda U23 54-55 (13-9, 17-9, 12-19, 12-18)

Az első félidőben egyértelműen a hazai csapat akarata érvényesült a BEAC támadásban pontatlan, sokat hibázó fiataljaival szemben. Szünet után a Pusztai Petra-Barnai Judit kettős jóvoltából egy 14-0-lal egalizált a BEAC, de a negyed végén, s a záró szaasz elején Fuisz Viktória vezetésével ismét ellépett a Kanizsa. A záró etap közepén azonban egy 12-0-lal ezt a hátrányt is ledoglozt a BEAC, s az izgalmas végjátékban Pusztai pontjaival a maga javára fordította a talákozót, amelyen Barnai Judit igen mutatós, 17 pontos, 23 (!) lepattanós dupla-duplát ért el. 

Szombathelyi Egyetem - TFSE 68-77 (20-19, 11-19, 17-16, 20-23)

Remek első negyedet produkálva 10 perc után vezettek a Czinder Adrien "húzta" hazaiak. A második 10 percben a egységes csapatjátékot nyújtva TF tartani tudta a szintet, a hazaiak viszont visszaestek, nem nőtt föl senki Czinder, valamnt Gusztafik Lilla mellé. A második félidő kiegyenlíett, küzldelmes, színvonalas játékot hozott, amelyben a TF megtartotta  a második negyedben szerzett előnyét. Czinder 26 ponttal, 6-6 lepattanóval és gólpasszal fejezte be az összecsapást. a túloldalon Karlócai Julianna a 11 pontos, 12 lepattanós dupla-duplája mellé 6 labdát is szerzett, Varga Barbara pedig 12 ponttal és 9 pattanóval vette ki részét a TF újabb sikeréből. 

Tatabányai Kosárlabda Club - Bajai Női Kosárlabda Klub 50-61 (16-9, 11-20, 9-14, 14-18)

Az első negyedben minden a papírformának megfelelően alakult, a két maghatározó játékosát, Fülöp Klaudiát és Szamosi Ritát  is nélkülöző Tatabánya Guti Alexandra és Mozsolics Judit vezetésével 6-0-lal kezdett. Bár a Baja később kiegyeníltetté tette a játékot, őrizte a gyorsan szerzett vezetését a Tatabánya. A második szakaszt 5-0-lal kezdve feljött a Baja. A folytatásban, amikor a Ferencz Andrea vezette vendégek közel kerültek a Tatabányához, valami mindig villant hazai oldalon, 21-21-nél például Csicsai Kata egy triplával. A Baja azonban nem tört meg, s negyed végén Kucsora Réka lépett elő a vendégeknél, s két triplájával főszerepet játszott abban, hogy a félidő vendég vezetéssel zárult. Térfélcsere után Csicsai és Guti jóvoltából gyorsan visszaszerezte a vezetést  Tatabánya. 33-31 után azonban jött a döbbenetes fordulat: Pénzes Kitti kosár plusz büntetős akciója jel volt egy 10-1-es vendég rohamra, amelynek köszönhetően 7 ponttal "ment" a vérszemet kapó Baja a záró szakasz előtt. Ráadásul ez Kucsora triplájával kezdődött, 10 pontra nőtt a Tatabánya hátránya, és ettől kezdve igazán közel már nem is tudott kerülni az élcsapat az eddig alóházinak számító riválisához, amely néhány kiemelkedő egyéni teljesítménynek köszönhetően (Kucsora Réka 24/12 pont, 4/5 tripla, Pénzes Kitti 10 pont, 15 lepattanó, Ferencz Andrea 23/3 pont, 5 lepattanó, 4 szerzett labda) megérdemelt győzelmet aratott.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus