Női Magyar Kupa: kiscsapatok - nagy remények

Döntőknek is beillő negyeddöntőkkel kezdődik pénteken délután Székesfehérvárott a női Magyar Kupa nyolcas döntője. Ha valahol, hát ennek a sorozatnak a kapcsán biztos, hogy nem lehet irányított sorsorolásról beszélni

Lehet, amikor kiderült, milyen párharcok is lesznek a négy közé jutásért, szívták a fogukat a PEAC-Pécs, a PINKK-Pécsi 424, az Aluinvent DVTK Miskolc és az Uniqa Euroleasing Sopron vezetői...Persze aki meg akarja nyerni a Magyar Kupát - s gyaníthatóan mind a négy az előbb felsorolt együttes ezzel a szándékkal érkezik Székesfehérvárra - annak 3 meccset kell nyernie...

Szóval a négy nagy 2 párban egymással küzd majd az elődöntőbe jutásért. Ez egyben nagy esély a négy "kiscsapatnak". Az  MTK-Budapest, az Atomerőmű KSC Szekszárd, a ZTE NKK és a Ceglédi EKK együttesei közül két csapat bejut a négy közé, s egyik együttes játékosainak nyakába érmeket akaszthatnak.

A csapatok nevei után zárójelben a bajnoki tabellán elfoglalt helyezésüket tüntettük fel.
Vegyük ezek után kicsit alaposabban górcső alá időrendi sorrendben, mi is várható a negyeddöntőkben.

13 óra: MTK Budapest (8-) - Atomerőmű-KSC Szekszárd (6.)

A női NB I-ben négy alkalommal is összecsapott a két alakulat. Több igen látványos, kosarakban gazdag meccset is játszott egymással az MTK és a Szekszárd, a mérleg 3-1 a tolnai társulat javára.

Az első összecsapáson, Szekszárdon 76-67-re nyert a "női Atom", ezen a meccsen Zele Dorina volt a Szekszárd vezére, 29 pontos és 11 lepattanós dupla-duplájával. A fővárosban aztán visszavágott Sztevan Csupics együttese, amely 106-89-re verte a tolnaiakat, Reiner Dóra 29, és a Magyar Gergely vezette együttesnek általában a legtöbb fejtörést okozó, éppen Szekszárdról az MTK-hoz szerződő Dragana Svitlica 23 pontjára alapozva. Következett egy küzdelmes találkozó ismét a fővárosban, ezt 65-60-ra nyerte a Szekszárd, Svitlica 17 pontját Singleton 18-cal ellensúlyozta. A kupameccsre a tolnaiak érkeznek szebb emlékekkel, különösen Maja Scsekics, aki a két csapat legutóbbi, jó két hónapja, január 27-én lejátszott meccsén 38 (!) ponttal vette ki részét a Szekszárd 90-79-es sikeréből. Svitlica ugyan otthon érezte magát korábbi állomáshelyén, de 30 pontja és 7 lepattanója nem volt elég a sikerhez.

Az előzmények alapján a Szekszárd tűnik esélyesebbnek, de egy meccsen különösen két amúgy tudásban egymáshoz ennyire közel álló csapatok esetében bármi megtörténhet.

15.30: PEAC-Pécs (3.) - PINKK Pécsi 424 (4.)

Igazi hamisítatlan baranyai presztízscsata. Az előző szezonban - némi szerencsével a PINKK a bajnoki negyeddöntőben kiverte a PEAC-ot. Azóta tétmeccsen a Közép-európai Ligában találkozott egymással a két csapat. Ebben a PEAC mindkétszer legyőzte megyei riválisát, jobban is szerepelt nála, bejutott a sorozat négyes döntőjébe, s végül bronzérmes lett.

A Közép-európai Liga alapszakaszában Komlón hosszabbítás után úgy nyert 66-64-re a PEAC, hogy a "túlóra" végeredménye 4-2 lett a javára. A PINKK csapatában az azóta a Szpartak Moszkvához szerződő szerb center, Tijana Ajdukovics volt a legeredményesebb a maga 16 pontjával - szedett mellé 7 lepattanót is - , Sarok Nikolett tett még hozzá 10-et. A PEAC győzelem fő letéteményese egy már szintén távozó kosaras, Latoya Wiliams volt, aki éppen csapata pontjainak felét szerezte, 33-ig jutott. Leginkább a 14 pontig jutó Nagy-Bujdosó tudott felnőni mellé.

A pécsi visszavágón 73-63-as PEAC siker született. Ekkor Nevana Jovanovics volt a PEAC vezére a maga 18 pontjával, a komlói meccsen remeklő Williams 12 ponttal és 8 lepattanóval zárt. A PINKK részéről Louella Tomlinson 20 pontot dobott, az Ajdukovics helyére szerződtetett spanyol Lucila Pascua pedig 15 pontos, 10 lepattanós dupla-duplával zárt.

Ha csak az előzményeket és a Közép-európai Ligát nézzük, a PEAC tűnik esélyesebbnek. Az utóbbi időszakban azonban mindkét csapatnál nagy volt a jövés-menés, némi túlzással a külföldi kosarasok egymásnak adták a kilincset. Bizonyos mértékig mind Dokics Zseljkónak, mind pedig Roberto Hernandeznek új csapatot kellett építenie. Kérdés, melyikük tart előrébb ebben...


18.00 ZTE NKK (7.)-Ceglédi EKK (9.)

Ennek a párharcnak a most zajló szezonban messze nincs olyan "előélete", mint a többinek, mivel csupán egyetlen alkalommal találkoztak a felek. Egy hónapja, Zalaegerszegen úgy nyert - látszólag - simán a Zalaegerszeg 74-56-ra, hogy a befejező 10 perc előtt még csupán egyetlen ponttal, 48-47-re vezetett. Ez alapján itt is nagy küzdelem várható a győzelemért. Varga Zsófi 20, az egyre inkább játékba lendülő Szmiljana Ivanovics 13, Horváth Zsófia pedig 12 pontot dobott, s Czukor és Mámyoky 7-7, valamint Fuisz 6 pontja is kellett a sikerhez. A ceglédi pontok túlnyomó részét a Hadzsovics (17), Vilipics (15), Jerkovics (12) szerb légiós trió szerezte, a magyar magnak 12 maradt... Csapatként a ZTE egységesebbnek tűnik, Gáll Tamás együttesében több játékos is képes akár egyidejűleg is 10-15 pont körül dobni. A másik oldalon az lehet a kérdés, ki, ki és mennyien tudnak felnőni a két rutinos légiós, Brankica Hadzsovics és Daliborka Vilipics mellé, meg persze az is sokat számít a ceglédieknél: milyen napja van a két vezérnek.

A bajnoki középszakaszban a ZTE egy óriási bravúrt már elért, nyerni tudott a PEAC otthonában. A Cegléd viszont egy igen-igen fájó vereséget volt kénytelen elkönyvelni a közelmúltban, simán kikapott a sereghajtó Vasas vendégeként. Úgyhogy a ZTE tűnik valamivel esélyesebbnek, de ki tudja, lehet, éppen most jön ki a ceglédi játékosokon, hogy az egész szezon során - igaz nem túl sok sikerélménnyel - a Közép-európai Ligában az Euroligában, valamint az Európa-kupában szereplő csapatok egész sora ellen edződhettek...

20.30: Aluinvent DVTK Miskolc (1.) -Uniqa Euroleasing Sopron (2.)

Érdekes előzmények után csap össze a két rivális, a bajnoki tabella első két helyezettje. A Közép-európai Ligában kettejük mindkét összecsapásán vendég siker született. Még ősszel, Miskolcon 70-62-re nyert a Sopron. a DVTK-ból Briattaney Raven 14, Bálint Ráka 12, Rebacca Tobin pedig 11 pontig ( ő még 10 lepattanót is megszerzett) jutott. Soproni részről nem meglepő, hogy Tianna Hawkins volt a vezér, a maga 24 pontjával, Fegyverneky 15, Krnjics pedig 8 lepattanó mellett 10 ponttal járult hozzá az idegenbeli sikerhez.

Aztán január 5-én a tavalyi évet jó sorozattal záró, többek között az Euroligában Madridban is diadalmaskodó Sopron otthonában bombameglepetés született. A Diósgyőr, új szakvezetőjének, a spanyol Mikael Lopeznek a bemutatkozó mérkőzésén szédületes dobóformát mutatva simán, 76-64-re győzött az MKB Arénában. A diósgyőriek 12/19-es tripla mutatójára Hawkins 17, Ciglar 15 és Simon 11 pontja ellenére sem volt érdemi válasza a Sopronnak. A miskolci együttesben a 4-ből 3 triplát beemelő Jansone 18, a 5-ből 4 triplát dobó Sverrisdottir 16, a távolról hozzájuk képest "pocsékul" (2/4-2/4 tripla) célzó Raven 13, Bukovszki pedig 10 ponttal járult a bravúrhoz.

A Magyar Kupa negyeddöntőjére eltérő módon készült, készülhetett a két együttes. A Diósgyőr nyugodtan elemezhette riválisa játékát, bővíthette taktikai repertoárját s hegyezhette a formát a hétvégi megmérettetésre, megmérettetésekre, a Sopron viszont talán sokkal inkább játékban van. A bajnok és a Magyar Kupában is címvédő Uniqa kifejezetten erős riválisok ellen hangolódhatott a Magyar Kupára, hiszen előbb a Közép-európai Liga négyes döntőjében, Kassán szerzett ezüstérmet, majd az Euroliga rájátszásában a moszkvai Szpartak ellen játszott két mérkőzést- kevés sikerrel. Annyit azért még tegyünk hozzá, hogy a két csapat soproni találkozása óta történt egy jelentős változás a soproniaknál. Ciglar Iva megkapta a magyar állampolgárságot, ami azt jelenti, hogy most már nem kell kihagynia senkit sem Igor Poleneknek, azaz  már hazai fronton is bevetheti teljes "fegyverzetét" a soproni csapat. Azt csak csendben jegyezzük meg, nagy kár, hogy a sokszoros horvát válogatott irányító játékára nemzeti csapatunk nem számíthat...

Szóval érdekes s némiképp ellentétes előzmények után kifejezetten érdekes, izgalmas csatára van kilátás a bajnoki tabella két első helyezettjének összecsapásán.

Fotó: Tóth Zsombor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus