Óriási csatában a ráadásban győzött a PEAC

Stílszerűen csak hosszabbításban dőlt el a női bajnokság fináléjának első mérkőzése. Az elképesztő fordulatokat, hatalmas küzdelmet hozó nyitómeccsen a PEAC-Pécs 78-72-re győzött a PINKK-Pécsi 424 ellen. A PEAC az első félidőben kézben tartotta a meccset, aztán a harmadik negyedben a PINKK egy 22-2-es szakasszal fordított, ám a nagy rohanásban elfáradtak, így a PEAC Reid vezetésével végül győzött és vezet a párharcban.

PEAC-Pécs – PINKK-Pécsi 424 78-72, h.u. (25-15, 13-14, 11-24, 15-13, 12-6)
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, döntő, 1. mérkőzés. Vezette: Földházi, Hegedűs, Farkas

A 2014-es bajnoki finálé résztvevői az idei évadban negyedik alkalommal feszültek egymásnak. A Magyar Kupát elhódító PEAC eddig mindhárom meccsét megnyerte a PINKK ellen, de egy döntő előtt végképp elmondható, hogy mindez nem jelent semmit. Tulajdonképpen a létező minden szempontból pikáns párharcot nagyszerű hangulat vezette fel – ahogy az várható is volt.

Két elpuskázott PINKK akció és közte egy Raksányi ziccer – így indult a nyitómérkőzés. Iványiék nem találták az utat a PEAC gyűrűjéig, három perc elteltével 7-0 állt a táblán, ráadásul Őrire fújtak sportszerűtlen hibát, így Roberto Hernandez jobbnak is látta kikérnie idejét. Közel négy percet kellett várni az első PINKK-találatra, Tomlinson kosara után Nagy-Bujdosó találta magát a padon két faulttal. 14-4 után Holt és Kennedy igyekezett zárkóztatni a „vendégeket”, utóbbi tempója négyre hozta fel a PINKK-et. Közben a fiatal Kaposi érkezett szerencsétlenül a parkettre és fordult ki a bokája, nem is tudott már visszatérni. Rengeteg személyi hiba tördelte a játékot, Győrié pedig igen rutintalan is volt, amely azt jelentette, hogy Jovanovics gyors 8 pontjával 25-12-re ismét ellépett a PEAC.

A második szakaszt Tomlinson blokkja és négy PINKK-pont vezette fel, Zseljko Djokics azonnal időt is kért (25-19). Bár Raksányi megtörte a PEAC kisebb gólcsendjét, de Iványi betörése ismét négyre hozta fel a PINKK-et (27-23). Úgy festett az a képlet, hogy Tomlinsonék eddig tudnak felzárkózni, majd a PEAC újít és ismét meglép 8-10 ponttal. Ezúttal is ez történt, Jovanovics újabb könnyű leindításos ziccerével 38-26 volt az állás, a zárás pedig jól jelezte, a félidőig a PEAC-nak szinte minden összejön: Orozovics szerencsés kosarával 40-29-cel vonultak pihenőre a felek.

Az első húsz perc összesen 22 személyi hibát hozott, a PEAC előnyét leginkább a PINKK 9 labdaeladása és a hazaiak szerzett labdája jelentette, emellett valamivel hatékonyabban és összeszedettebben is támadott a Djokics-csapat (15/28 illetve 11/26-os mezőnymutató).

A nagyszünetben alaposan feltüzelhette csapatát Roberto Hernandez, mert mintha vért ittak volna a PINKK játékosai, szinte pillanatok alatt felzárkóztak. Kellett persze ehhez Iványi Dalma, nem véletlenül skandálták a szurkolók az idény végén visszavonuló irányító nevét, mert két triplát is berámolt (40-37). Zseljko Djokics időkérése után sem lassított a 442-es mozdony, sőt elképesztő negyedet produkáltak! Holt és Kennedy is hármast dobott, Iványi szenzációsan fogta össze csapatát, a PEAC pedig elbizonytalanodott támadásban. A PINKK 22-2-es szakaszt repesztett! 42-51 után Iványi ült le pihenni, ezt követően viszont ismét elkezdték elszórni a labdákat. A PEAC Bishop büntetőivel a negyed végére visszajött 51-53-ra, de a játék képe alapos fordulat vett ebben a szakaszban.

A negyedik negyed elején Holt futotta körbe Fűrészt és Iványi dobhatott ziccert, az amerikai amúgy kiválóan játszott (54-59). Tomlinson és Bishop is megkapta negyedik faultját, majd a 36. percbe fordulva Reid büntetőivel 60-59-nél visszavette a vezetést a PEAC. Tanácstalannak tűnt a támadótérfélen a PINKK, két perccel a lefújás előtt időt is kért Roberto Hernandez. Maurita Reid szinte visszajáró vendég volt a büntetővonal mögött, a záró negyedben nyolcszor dobhatott – mindet bedobta (64-61). Közben a túloldalon Holt kosarát nem adták meg véleményes módon, majd Bishop kapta meg az ötödik faultját. Őrült véghajra következett – ahogyan az várható volt. 48 másodperccel a vége előtt Holt büntetőivel kiegyenlített a PINKK, de a záró negyedben hatalmasat játszó Reid betörésből ismét betalált. A túloldalon Tomlinsonra játszották az utolsó akciót, a center pedig nem is hibázott. 20 másodperc még volt hátra, de előbb Reid majd Iványi is eladta a labdát, így stílszerűen jöhetett a hosszabbítás – 66-66 után…

A ráadásban nem volt már Bishop a PEAC-nál, de volt Kublina! A rutinos magasember négy pontjával ellépett a hazai csapat (72-66). Iványi büntetői adtak némi reményt a PINKK-nek, de Nagy-Bujdosó triplája gyilkosnak tűnt mindössze két perccel a lefújás előtt (75-68). Ráadásul Fűrész is betalált távolról, a PEAC pedig okosan játszott az idővel is, így hiába próbálkoztak Iványiék, de végül a harmadik negyedbeli feltámadásban elfáradva nem tudtak győzni. A PEAC viszont túltette magát a sokkon és a záró szakaszban Reid vezérletével fordított, majd kiharcolta a győzelmet.

PEAC: Fűrész 8/6, Raksányi 5, Jovanovics 14/3, Nagy-Bujdosó 12/3, Bishop 7. Csere: Reid 22/3, Kublina 7, Orozovics 3, Kaposi, Nagy D., Raus. Vezetőedző: Zseljko Djokics

PINKK: Iványi 15/9, Holt 20/3, Sarok 6, Őri, Tomlinson 14. Csere: Kennedy 15/6, Győri, Pascua 2, Ruják, Kováts N. Vezetőedző: Roberto Hernandez

Kipontozódott: Bishop (40. perc), Raksányi (42. perc).

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus