Őrült végjátékban kapott ki otthon a PEAC

Hiába védekezett szenzációsan a harmadik negyedben, hiába vezetett 57-50-re két perccel a lefújás előtt a PEAC-Pécs mégsem tudott győzni a Villeneuve csapata ellen. A francia éllovas a záró percekben állva hagyta a pécsieket és 63-57-es pécsi győzelmével a legjobb 16 közé jutott az Európa Kupában. A PEAC nagy esélyt halasztott el, de a továbbjutást érő két legjobb csoportharmadik hely megszerzésére még maradt esélye.

PEAC-Pécs – Villeneuve d’Ascq 57-63 (18-17, 15-15, 14-4, 10-27)
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, Európa Kupa, F-csoport, 6. forduló

A továbbjutásért szállt harcba a PEAC-Pécs a francia bajnokság listavezetője ellen. A betegségekkel küzdő pécsiek számára a győzelem azt jelentetheti, hogy biztosan a legjobb 16 között folytatják. A csoport szerdai meccsén a Namur megszerezte első győzelmét a már biztosan továbbjutó Nantes ellen.

Kiegyenlített játékkal indult a mérkőzés, mindkét csapat eredményesen támadott. Aztán Reid villant többször is, remek labdaszerzése majd ziccere után 8-6-ra ment a PEAC. A túloldalon Sanni okozott rendre fejtörést, igaz a nigériai center talán a kelleténél nagyobb védelmet is kapott a játékvezetőktől. Ennek eredményeként Latoya Williams hamar a padon találta magát két faulttal (10-14). A negyed végéhez közeledve Eldebrink csuklója sült el, de a zárás a PEAC-nak sikerült jól. Előbb Jovanovics harcossága, majd Reid távolija eredményezett három pontot (18-17).

A folytatásban is fej-fej mellett haladt a két csapat, a vendégeknél ekkor a másik magasember, a két perc alatt 7 pontot jegyző Meesseman vitte a prímet (20-24). Jovanovics szedett többször is fontos támadólepattanót, a negyed derekán pedig egy tetszetős Williams, Nagy-Bujdosó összjáték után 28-26-ra vezetett a PEAC. Talán a tét miatt, de mindkét csapat sok hibával játszott, a vendégeknél többször is sikerült lepörgetni a támadóidőt. Sanni továbbra is ponterősen játszott, ám a nagyszünetre Orozovics triplájával minimális pécsi előnnyel mehettek a felek (33-32).

Ragyogóan kezdte a második félidőt a pécsi csapat. Nagy-Bujdosó hármasával 38-32-re vezettek a hazaiak, de főleg a magyar védekezés volt ellenállhatatlan. A 27. percben úgy kellett időt kérnie a franciáknak, hogy addig mindössze két pontot tudtak szerezni a játékrészben! Támadásban a PEAC kiválóan találta meg Williamset, aki rendre pontokkal hálálta meg mindezt – a különbség pedig tíz fölé kúszott (45-34). Továbbra is szenzációs volt a pécsi védekezés, a franciák legtöbbször dobóhelyzetig sem jutottak el, így 30 perc után 47-36-ra vezetett a magyar csapat.

A záró szakasz elején a Villeneuve viszont azonnal jelezte, hogy koránt sem adták fel. Gomis két triplája után pillanatok alatt három csökkent a távolság (47-44). Zseljko Djokics időt is kért, de ebben a negyed fordult a kocka: most a PEAC nem tudott a gyűrűbe találni 5 percig. Egy pontos különbségnél mint egy falat kenyér, úgy kellett Jovanovics távolija. Ezzel ritmust is váltott a Pécs, a szerb bedobó révén a záró két percbe 57-50-nel érkeztek a csapatok. Hiába volt a nagyobb előny, a franciák óriási rohamba kezdtek. Olyannyira, hogy Reid kimaradt dobása után a vezetést is átvették 58-57-re. Kilenc másodperce marad a PEAC-nak, de Reid kezéből kilopta a labdát Meesseman, amellyel eldőlt a találkozó, ráadásul a pécsi kispadnak reklamálásért két technikait is kiszórtak a nem éppen a helyzet magaslatán álló játékvezetők.

PEAC-Pécs: Reid 9/3, Fűrész 2, Jovanovics 15/6, Nagy-Bujdosó 9/3, La. Williams 16. Csere: Kiss V., Orozovics 5/3, Horváth L. 1, Kaposi.

Villeneuve: E. Eldebrink 14/3, Gomis 8/6, Le. Williams, Sanni 20, Meesseman 17. Csere: Kamba 4, Lokoka, Westelynck.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus