Rangadót nyert a Győr Pécsett

Elkezdődött az alapszakasz második köre. "Megizzadt" a bajnok Szekszárdon, a ZTE 30 percen át partiban volt a PINKK-kel, jól tartotta magát a BEAC a Cegléd ellen, a Győr pedig fordulatos meccsen a PEAC otthonában győzött.

ELTE-BEAC Újbuda - Ceglédi EKK 50-65 (19-21, 9-16, 8-10, 14-18)

Jól kezdett, 5-0-ra, majd 11-5-re is vezetett a BEAC, majd feljött a Cegléd, az első negyed hajrájában pedig bokasérülést szenvedett az egyetemiek egyik legjobbja, Süle Kriszina. Ennek ellenére BEAC a második negyed közepéig partiban volt a szezon eddigi meglepetéscsapatával, amely egy 8-0-lal 10 pont fölé növelte előnyét. Ettől kezdve szinte végig megmaradt ez a 10 pont körüli ceglédi előny, a hazaiak sok közeli helyzetet rontottak, a vendégeknél pedig sok volt a ki nem kényszerített (főleg lépés)hiba. A Cegléd vezetett, de nem dőlhetett hátra, a 15 pontig jutó Pál Szandra vezérletével a szívós BEAC "nem volt hajlandó" leszakadni, viszont amikor szorosabbá tehették volna a meccset a hazaiak, rendre vagy a dobásoknál hibáztak, vagy eladták a labdát. A vendégek sikerében jelentős szerepe volt Medgyessy Dórának (15 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz), és remekül szállt be a játékba Ruttner Zsóka, aki úgy zárt 14/6 pnttal, hogy mindössze 1 dobást rontott (5/6, 83%-os mezőnymutató), volt 5 lepattanója, s 2 BEAC kísérletet is blokkolt.
 

Aluinvent DVTK Miskolc - Vasas Akadémia 105-54 (22-10, 23-16, 36-16, 24-12)

A papírformának megfelelően fölényes hazai siker született. A Diósgyőr 30 eladott labdába "hajszolta" bele a Vasast. A fölényes miskolci siker fő részesei a dupla-dupláig jutó Tina Jovanovics (15 pont, 13 lepattanó), valamint a hazai együttes játékát remekül szervező Czank Tímea (10 pont, 8 gólpassz) voltak, de a 11/14-es, 79%-os mezőnymutatóval 22 pontig jutó Alissya Brewer, valamint az 5 triplájából 3-at pontokra váltó, s 12/9-cel záró Bálint Réka is sokat tett a fölényes hazai győzelemért. Az egyik legjobbját, Adamecz Lillát nélkülöző Vasasból ezúttal egyedül Dobos Ágnes nyújtott átlagon felüli teljesítményt, ő 16 ponttal és 8 lepattanóval fejezte be a találkozót.
 

Atomerőmű KSC Szekszárd - UNIQA Sopron 72-80 (20-21, 13-16, 24-23, 15-20)

Közúti baleset miatt szinte a kezdésre "esett be" az úton közel 2 órát vesztegelő soproni csapat, a meccs így fél óra késéssel kezdődött. Színvonalas, élvezetes mérkőzést hozott a bajnok vendégjátéka Szekszárdon, a tolnaiak nem voltak hajlandók eljátszani az ádozati bárány szerepét. 9-7-es vezetésük után ugyan a Sopron egy 10-0-s, bajnokhoz méltó rohammal ellépett, ám a negyed végére 1 pontra feljöttek a hazaiak. A második szakaszban végig fej-fej mellett haladtak a felek, a félidő végén a Sopron a tapasztalt Fegyverneky Zsófia villanásainak köszönhetően 4 ponttal járt vendéglátója előtt. 

A második félidő elején is tapadt a Szekszárd a Sopronra, sőt Emina Demirovics triplájával a vezetést is átvette. Ciglar Iva tett róla, hogy ez csupán átmeneti állapot legyen, újra üldözhette a hazai csapat a bajnokot. Kisebb levegőhöz csupán a záró szakasz közepén jutott az akkor 7 ponttal ellépő Sopron, amely a 37. percben Ciglar triplája után 8-cal "ment", s győztesnek látszott. A Szekszárd két vezére, a 17 ponttal és 9 lepattanóval záró amerikai center, Jade Elizabeth Barber, valamint a remek versenyzői adottságait ismét megcsillantó, s kiélezett helyzetben triplát dobó Studer Ágnes (11/9 pont, 3/4 tripla, 5 gólpassz) révén a végjátékban 4 pontra feljött, ám a soproni oldalon ismét vezéregyéniségnek bizonyuló Fegyverneky (20/3 pont, 5 gólpassz) büntetőivel eldöntötte a meccset csapata javára. Krnjics Szara (14 pont, 5/6, 83% mezőnyból, 9 lepattanó), valamint Ciglar (22 pont, 7 gólpassz) tett még igen sokat a bajnok nehezen kivívott szekszárdi sikeréért.
 

ZTE Női Kosárlabda Klub - PINKK-Pécsi 424 65-76 (22-22, 20-22, 12-12, 11-20)

35 percen át abszolút egyenrangú partnere volt a Nagy Dóra (15/9 pont, 5 lepttanó, 4 gólpassz) és Horváth Zsófia (10 pont, 9 lepattanó)  vezette ZTE a PINKK együttesének. 59-57-es vezetése után a PINKK az ezúttal nem sziporkázva, inkább hasznosan kosarazó svéd Binta Drammeh (16 pont, 5/13 38% mezőnyből, 9 lepattanó, 12 kiharcolt fault), a szezon során a legjobb játétát nyújtó Ruják Nóra (19/15 pont, 4/5 tripla, 4 szerzett labda), valamint Jelena Vucsetics (16/6 pont) villanásaival egy 9-0-s rohamot bemutatva "lerázta magáról" az egerszegi együttest, s ha nehezen is, de hozta a kötelezőt.
 

PEAC-Pécs - CMB CARGO UNI GYÔR 57-58 (18-8, 9-17, 9-20, 21-13)

Fordulatokban bővelkedett, drámai végjátékban vendég sikerrel zárult az idei utolsó női forduló rangadója. A fiatal, bátran és ügyesen játszó Szűcs Réka, valamint a végig jól játszó Destiny Williams (21/3 pont, 9 lepattanó) jóvoltából a PEAC szinte állva hagyta a tompán kezdő győrieket, akik 11-0 után "ébredeztek". Az első negyedben Tamara Radocaj vezérletével kiegyenlítetté tették a játékot a vendégek, majd a második negyed elején fordult a kocka, litván centere, Monika Grigalauskyte vezérletével egy 14-2-es 7 percet produkálva fordított a Győr. Ez azonban sokat kivehetett a vendégcsapat kulcsjátékosaiból, ismét jött Szűcs és Williams, valamint az egyszer büntető Pedrals, s ezzel az 5-0-lal a PEAC visszaszerezte a vezetést, s 2 pont előnnyel térhetett pihenőre. 

Ahogy a második negyedet, a második félidőt is a vendégek kezdték jobban. Grigalauskyte kosár plusz büntetős játékkal nyitott, villant Varga Zsófia, majd egy hazaiak elleni technikaiért Radocaj büntetett. Robyn Parks büntetőivel közelített a PEAC, ám a negyed vége a látogatóké volt, Cyesha Goree, valamint a triplát dobó Koch Dóra vezérletével a harmadik negyed utolsó 3 és fél percét 9-2-re nyerve 9 pontos előnyt szereztek a felvonás végére. 

A befejező 10 perc elején ismét Williams és Szűcs vette vállaira a PEAC-ot, amely egy 6-0-lal 3 pontra feljött. Ekkor lépett elő vezérré Laklóth Anna, aki 3 triplát is beemelt az utolsó negyedben. Hogy mégis szorosan, s hihetetlen izgalmasan alakult a hajrá, az azért volt, mert a vendégek igen sok labdát adtak el. Willimas triplájával az utolsó percben hosszú idő után vissza is szerezte a vezetést a PEAC, ám az utolsó szó Radocajé volt, a győzelemért dobhatott büntetőt a győriek Európa-bajnoka, s nem remegett meg a keze, így a végén a vendégek örülhettek. 

A PEAC vereségének egyik fő oka, hogy Williams után a fiatal Szűcs Réka lett a csapat második leegeredményesebb játékosa, ami az ifjú kosaras érdemeiből semmit nem von le, viszont a pécsi csapat volt és jelenlegi válogatottjai - a Diósgyőr ellen brillírozó Raksányi pont nélkül zárt, Fűrész 4-et, Zele 6-ot tett a közösbe -, valamint a többi légiósa adós maradt a jó teljesítménnyel, Parkst például 8, Dragana Sztankovicsot pedig 6 ponton tartotta a Győr. A vendégeknél a légiósok hozták magukat, Goree pedig a tőle megszokott dupla-duplát is (10-10 pont és lepattanó). Radocaj 14/9 pontot (3/4 tripla) és 5 gólpasszt, Grigalauskyte pedig 13 pontot és 8 lepattanót tett a közösbe, ám azért előbbinél a 6, utóbinál az 5 eladott labda kicsit ront az összképen. A győzelmet azonban nem kell megmagyarázni, ráadásul Radocaj büntetőivel kerekedett ellenfele fölé a Győr, amelyben Laklóth Anna a befejező szakaszban lépett elő vezérré - akkor, amikor a legjobban kellett.


Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus