Sokáig jól játszva vesztett a DVTK

Az Európa Kupa nyitófordulójában a 28. percben még 54-45-re vezetett az Aluinvent DVTK együttese, ám végül a mérkőzés összképét nem tükröző,  90-71-es vereséget szenvedett a francia Basket Landes otthonában.

Basket Landes – Aluinvent DVTK 90-71 (25-13, 16-29, 20-14, 29-15)
Európa Kupa, E-csoport, 1. forduló

Nem kezdett megilletődötten a Diósgyőr csapata, hiszen a 3. percben Raven büntetőjével 9-6-ra vezetett a hazai csapat. Jansone kosarával tartotta magát a DVTK, de a negyed derekán nagyot robbantott a francia gárda, Guzman triplája után időt is kellett kérnie Peresztegi Nagy Ákosnak (16-8). Fokozatosan növelte előnyt a Basket Landes, Laborde távoliját követően 15 ponttal is elléptek (25-10). A hosszú kihagyás után visszatérő Sverrisdottir szerencsére a negyed végén berámolt egy hármast, így 25-13-mal zárult a játékrész.

A második szakasz elején Raven vette hátára csapatát, de a hazaiak Guzman révén továbbra is tartották előnyüket. A 12. percben Bukovszki hármasa fújt miskolci riadót. 30-17-es állás után Sverrisdottir parádéja következett: az izlandi bedobó két hármast is bedobott, ráadásul a másodikat faulttal együtt szórta (31-27)! A negyed derekán tovább robogott a DVTK: Raven két gyors kosara után a vezetést is sikerült átvenni (35-36). Tökéletesen játszott a diósgyőri csapat, amely ekkor jól semlegesítette a hazaiak kulcsembereit, a túloldalon pedig igen ponterősen játszva fordítottak a félidőre (41-42).

Az első húsz percben még pont nélküli Bálint kosaraival röviddel a nagyszünet után hat ponttal vezetett a DVTK (43-47). A nemzetközi szinten is rutinosnak számító Jansone is egy 2+1-gyel jelentkezett, a negyed derekán pedig már időt is kellett kérniük a hazaiaknak, hiszen az addigi legnagyobb különbséggel vezetett a Diósgyőr (45-54). Sajnos az időkérés fel is rázta a hazaiakat, akiknél Guzman öt ponttal felelt, Peresztegi Nagy Ákos cserékkel igyekezett ritmust váltani csapatával. A 28. percben viszont már magához is hívta játékosait, hiszen Sztyepanova révén kiegyenlített a hazai csapat (54-54). A negyed végéhez közeledve Tobin érezte úgy, hogy ideje ellensúlyozni a cseh center pontjait, de ez sem törte meg a francia rohamot, akik 45-54 után egy 16-2-es szakaszt produkálva fordítottak (61-56).

A záró negyed nem indult túl jól diósgyőri szempontból, a magyar kispad kapott technikait, amelyet pontokra is „váltottak” a franciák (66-56). A még mindig szemtelenül fiatal Dubei gyors pontjai hozták közelebb a DVTK-t, de megint hamar összegyűlt a miskolci öt személyi a negyedben. A cseh Sztypenova már 20 pontnál járt ekkor és a korábbi zalaegerszegi Page kosaraival három és fél perccel a lefújás előtt eldőlni látszott az összecsapás (82-67). Gyorsan próbálta távoli kísérletekkel még visszahozni a reményeket a Diósgyőr, de ekkor már semmi nem jött össze, nem úgy a túloldalon. Raven ellen ráadásul sportszerűtlen hibát is ítéltek, így a mérkőzés összképét egyáltalán nem tükrözve hússzal is ment a hazai csapat és végül hozta a győzelmet.

Basket Landes: Epoupa 10, Guzman 21/6, Ayayi 4, Page 16/3, Sztyepanova 20. Csere: Laborde 5/3, El Gargati 4, Le Gluher-Cano 10/6, Barennes, Caprais, Lascurettes.

Aluinvent DVTK: Czank 3, Raven 15, Bálint 9/3, Jansone 9/3, Tobin 11. Csere: Dubei 6, Bukovszki 3/3, Sverrisdottir 13/9, Vincze V., Szabó P. 4, Horváth B.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus