Tartalékosan tett majdnem csodát a Sopron

Nem túl magas színvonalú, ám annál keményebb, küzdelmesebb mérkőzésen a tartalékos, Fegyvernky nélkül játszó, s az első félidő végén Simont is elveszítő Uniqa Euroleasing Sopron végig partiban volt a török sztárcsapattal, a Fenerbahce együttesével. Igor Polenek tanítványai óriásit küzdöttek, szenzációsan védekezve és 57 ponton tartották a Fenert, ám a végjátékban a valamivel pontosabb török együttes kerekedett felül. A soproni közönség vastapssal jutalmazta hatalmasat harcoló kedvenceit 

Uniqa Euroleasing Sopron - Fenerbahce 53-57 (15-18, 19-18, 11-8, 8-13)

Szép számú Ausztriában dolgozó török vendégmunkás érkezett a vendég Fenerbahce együttesét biztatni Sopronba. A hazaiaknál a sérült Fegyverneky Zsófia helyett Zsovár Orsolya lépett elő csapatkapitánnyá, ő vezette ki  a pályára társait. A török csapatnak is volt egy hiányzója, a korábban Sopronban is kosarazó Ivana Matovics megbetegedett, nem is melegített társaival. 

Első akciójánál kétszer szerezte vissza a soproni palánk alatt a lepattanót a Fener, amely McCoughtry révén szerzett vezetést. Hawkins triplájával azonnal fordított a Sopron. Ez megnyugtatta a magyar bajnokot, Ciglar jól szervezte a játékot, ügyes akciók végén a palánk alá belépő magas játékosok megjátszásából a negyed közepén 11-5-re elhúztak. Az erőlködő, több labdát eladó Fenerből az első 5 percben csak MaCoughtry szerzett pontot, Yacoubou a 6. közepén szerezte első pontjait. A folytatásban Hawkins vezérletével tartotta néhány pontos előnyét a Sopron. A szakasz hajrájában apróbb hibák be-becsúsztak a hazaiak játékéba, s ezeket a török csapat azonnal kíméletlenül büntette. A negyed utolsó 3 percében egy 9-0-s futást - benne egy, ismerjük el, szép Vardarli tripla - bemutatva átvette a vezetést a Fenerbahce. 

A második negyed Hawkins kosarával kezdődött, majd Ciglar triplája után újra hazai vezetést mutatott az eredményjelző. A másik oldalon a másik győri bajnok, Hollingsworth villant, visszapöckölve egy lepattanót. Pondexter-parádé következett, az amerikai előbb egy triplát dobott, majd egy szóló végén látványos lepördülés után kosár plusz büntetős akciót mutatott be. Ciglar előbb szép betörésből majd büntetőkből szerzett kosarakkal 2-re hozta föl a negyed közepén a Sopront. Zónára álltak át a vendégek, amelyen Hawkins talált rést, s betörésből egyenlített. A soproni csapat 6-0-s rohamát Yacoubou állította meg. Élvezetes, magas színvonalú volt a játék, a Sopron abszolút felnőtt a feladathoz. A cserejátékosok villantak, Simon ügyes támadás végén előbb ziccert majd triplát dobott, de közben Bibrzyicka is betalált távolról. A félidő végén váltott vezetéssel haladtak a felek, Yacoubou center kosara után Ciglar dobott triplát. McCoughtry szólt hozzá hosszabb hallgatás után a játékhoz, egy támadó pattanó utáni kosár plusz büntetős akcióval. Az esetnél az amerikai a labdáért indulva Simonnal ütközött, a Sopron jól játszó  válogatott játékosa vállsérülést szenvedett. A félidő végén néhány vendég szurkoló akaszkodott össze a biztonságiakkal, nem igazán lehetett tudni, ki-kivel volt hiszen a biztonságiak is ugyanúgy sárga-fekete szerelésben voltak, mint a török szurkolók. Pár perc kényszerszünet után helyreállt a rend, s folytatódott a játék A fordulatos félidő végén 2 ponttal vezettek a vendégek. Simon Zsófinak a korábban operált válla kificamodott, az orvos ugyan kezelte a ficamot, de természetesen szó sem lehetett arról, hogy folytassa a játékot, második Zsófiját is elvesztette tehát a Sopron, Simonra holnap alapos kivizsgálás vár. 


Yacoubou kosarával indult a második félidő, majd Vardarli is betalált, a Sopron küszködött támadásban. Tetézte a bajt, hogy Krnjics a második félidő elején megkapta a 4. hibáját. Időt kért Polenek, s ezzel a vendégek lendületét ugyan megtörte, de csapata támadójátéka nem javult. Az első soproni pontokat a második félidőben közel 4 perc elteltével szerezte büntetőkből Faris. Furcsa technikaival jutott büntetőkhöz Ciglar, alapvonali bedobásnál Vardarli noha a játékvezető figyelmeztette nem volt hajlandó távolabb állni - jött a technikai. Más kérdés, hogy Ciglar kihagyta a büntetőket. Az egyre inkább (el)fogyóban lévő soproni csapaton érződött a fáradtság. Első akciókosarát a szünet után több, mint 7 perc elteltével szerezte a soproni csapat egy indításból, Ciglar révén. Tegyük hozzá, s Fener is igen gyengén kapkodva játszott, de így is tartotta pár pontos előnyét. A negyed végén új erőre kapott az Uniqa, Sztankovics és Hawkins pontjaival 2-re jött föl, Ciglar hármasával pedig át is vette a vezetést az egyrészt egyénieskedve kosarazó, másrészt megzavarodó török együttes ellen. 

A záró etap elején Ciglar büntetőivel 3 pontra nőtt a soproni előny, ám utána Hawkins is megkapta a 4. személyijét. Zsovár védekezett remekül McCoughtry ellen, támadó hibát kapott az olimpiai bajnok. Szigorított védekezésén a Fener, a hazaiak nem tudtak kosárra dobni a támadóidejük alatt. McCoughtry egyenlítő kosarára a védekezésben óriásit alkotó Faris felelt triplával. Tetemondová blokkolta remek ütemben Yacoubou dobását, szikrázó párharcok zajlottak a parketten. Bibrzycka révén szűk 4 perccel a vége előtt Krnjics kihagyott ziccere után egyenlítettek a vendégek. Alacsony szerkezetre váltott a Fener, Yacoubou mellett négy mezőnyember játszott náluk. Pondexter labdája beszédült, fordított a Fener, Bibrzycka triplája pedig a győzelmet jelentette a vendégeknek.

Sopron: Ciglar 17/9, Faris 8/3, Zsovár, Hawkins 17/3, Krnjics 2. Cs: Sztankovics 4, Simon 5/3, Tetemondová.

Fenerbahce: Vardarli 5/3, Pondexter 11/3, McCoughtry 15, Veramejenka 1, Yacoubou 10. Cs: Hollingsworth 4, Bibrzycka 11/3, Cakir, Tuncluer, Nevlin, 

Igor Polenek: - Gratulálok a Fenerbahce csapatának a győzelemhez, de az, hogy nem tudott a saját szintjéhez képest jól játszani, a mi érdemünk. Büszke vagyok a jól küzdő csapatomra, ám ahhoz, hogy ilyen ellenfelekkel szemben is nyerni tudjuk, a végjátékban pontosabbnak kellene lennünk. Erre a küzdeni tudásra a jövőben is építhetünk. 

Roberto Iniguez: - Csak a nagyon fontos győzelemenek örülhetünk, a mutatott játéknak nem, ennél sokkal több kell a hét végi bajnoki rangadón. Gratulálok a Sopronnak, mert egy játékosuk nélkül, s úgy, hogy egy másik meccs közben sérült meg, végig nyílttá tudták tenni a meccset, alaposan megnehezítették a dolgunkat.

Fotó: Tóth Zsombor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus