TF-BEAC egyetemi döntő a női Hepp-kupában

Ha kétszeri hosszabbítás nem is volt, mint egy hete a férfiaknál, de izgalmakban, fordulatokban nem volt hiány a női Hepp-kupa elődöntőin, amelyet követően kiderült: TF-BEAC egyetemi finálét rendeznek.

Nyíregyházi Kosársuli - TFSE 68-81 (17-12, 20-16, 17-24, 14-29)

Mindkét csapat idegesen, kapkodva kezdett, a szabolcsi lányok nyugodtak meg hamarabb. Farkasinszki Orsolya - tőle nem kifejezetten megszokott módon - triplát is dobott, a palánk alatt pedig nem tudták tartani a TF játékosai, s Papp Klaudia is meg-megvillant. A fővárosiak egyénieskedve, kapkodva játszottak, támadásaik ritkán tartottak 5 másodpercnél s 2-3 passznál tovább.

A második szakaszban fokozatosan húzott el a nyíregyházi együttes, a TF-es lányoknál nem oldódott a feszültség. A közeli dobásoknál érződött, hogy tartanak a fővárosi centerek Farkasinszkitől, távolabbról pedig továbbra sem volt ritmusuk a kísérleteiknek. Farkasinszkit többször is ügyesen játszották meg a palánk alatt a sokkal türelmesebben, szervezettebben, átgondoltabban játszó nyíregyháziak, s az éveken át az A-csoportban is szereplő center vagy kosarat dobott, vagy büntetőkből volt eredményes, igaz közben ő és Papp is begyűjtött 3-3 személyit. Mergvolt az egyensúly a nyíregyháziak játékában, Farkasinszki közelről, Papp távolról volt veszélyes, a TF erőlködött, "talált" kosarakkal maradt a 10 pont körüli hátrány környékén.

Szünet után agresszív védekezéssel kezdve labdákat szerzett, s Bodnár Fanni, valamint Miháczi Dia villanásaival 5 pontra jött föl a TF. A szakasz közepén azonban ismét Papp vette vállaira a nyíregyháziakat, labdát, duplát s triplát is szerzett, s egy 9-0-s rohammal 14-gyel megugrott csapata. Közben egy testvérharcnak is szemtanúi lehettünk, Sándorfi Dóra a szabolcsiaknál, Réka a TF-nél serénykedett. Ezt követően Magyar Bianka emelt be egy hármast, amelyet követően kiderült, hogy az első félidőben jobbára "vaktöltényekkel" "tüzelő, 1/6-os tripla mutatóval dobó Mányoky Judit az öltözőben magához vette az "éleseket". Ő is dobott triplákat, s új erőre kapott a TF, amely egy huszáros, 16-4-es futással a negyed végére 2 pontra jött föl, miközben a nyíregyháziaktól Gömze és Sándorfi is kipontozódott.

Lendületben maradt a záró szakaszban a TF, amely 13-2-vel kezdte a játékrészt a több labdát is eladó nyíregyháziak ellen. A meccs akkor dőlt el, amikor a 34. percben Papp is kipontozódott, ráadásul Farkasinszkiné, az esetet vitató nyíregyházi edző technikait is kapott. A hajárban még Páll is megkapta az 5. hibáját, s a négy kipontozódott játékos helyére érkező igen fiatal nyíregyházi lányok nem képviseltek olyan játékerőt, hogy tartani tudta volna a lépést a Nyíregyháza a gyengén kezdő, de a végére magára találó TF-fel.

A nyíregyháziak hazautaztak a meccs után, mert szombaton több játékosuk is vizsgázik, sőt, lesz, aki munka miatt nem is utazik fel szombaton majd a bronzmeccsre, 2 napra nem engedik el. A TF pedig a 25. perctől - amikor még 50-36-os hátrányban volt - parádézva, az utolsó 15 percet 45-18-ra nyerve beverekedte magát a döntőbe. Nyíregyházi részről Farkasinszki 28 pontos és 12 lepattanós, a TF-től Karlóczai Julianna 11 pontos és 14 lepattanós dupla-duplát ért el.

Nyíregyháza: Gömze 6, Popenko, Papp 22/12, Páll 4, Farkasinszki 28/6. Cs: Takács A., Sándorfi D. 8, Sándor 3/3, Hidas.

TF: Mányoky 31/12, Miháczi 16, Balsay 2 Karlócai 11/3, Németh A. 1. Cs: Lakatos 4, Magyar B. 3/3, Varga B. 4, Bodnár F. 9.

 

ELTE-BEAC Újbuda - MTK Budapest 64-61 (11-16, 27-19, 10-9, 16-17)

Meglepetésre az eddig leginkább hármas poszton szereplő játékosként számon tartott Vukov Szonja irányításával kezdték a meccset az MTK fiataljai. Kezdetben kimondottan jól is mozgatta a városmajoriakat, ezt a 9-0-s repülőrajt is jelezte. Ebben persze része volt a BEAC görcsös, kapkodó kezdésének, s annak, hogy Suppán rendre visszaszedte a támadó pattanókat a BEAC kosaránál.

A folytatásban aztán a Pál, Pusztai hátvéd kettős - nem összetévesztendő a hasonló nevű, átható illata miatt kétes hírnévvel bíró sajtféleséggel - felpörgette a BEAC játékát, de korántsem sületlenül. Sőt, nagy bajban lett volna az egyetemi együttes, ha e jelenség - mármint a sületlenség - felütötte volna a fejét. Hogy ez ne így legyen, arról nem más, mint Süle Krisztina gondoskodott, aki az első félidőben 20 pontot, benne 4 triplát dobott, őt képtelenek voltak tartani az MTK az  A-csoportban is szóhoz jutó fiataljai. Sziporkázó játéka kissé emlékeztetett edzőjéére, Balogh Juditéra, azzal az azért nem elhanyagolható különbséggel, hogy a legendás hetes nem amatőr bajnokságban szereplő csapatok, hanem európai élgárdák ellen parádézott egykoron.

A harmadik negyed óriási küzdelmet hozott, a hatalmas iramban mindkét csapat fáradni látszott. Az MTK továbbra is próbálta kihasználni magassági fölényét, erőltette a centerjátékot, a BEAC pedig játékosai mozgékonyságára épített. A záró szakasz elején csapatmunkával, a Böröndyt remekül féken tartó Pusztai, valamint a két Horváth villanásaival, s szervezett védekezését megtartva fokozatosan húzott el a BEAC. Az MTK-nak megvolt a terve, a bejátszott labdákat, amikor betömörültek a kék-fehér centerekre segíteni a BEAC külső játékosai, visszapasszolták ugyan az MTK-s magas emberek, de vagy a visszajátszott labdák, vagy az azokat követő dobások voltak pontatlanok.

2 és fél perccel a befejezés előtt 60-46-ra vezetett, s biztos győztesnek látszott a BEAC. Óriási fordulatot jelentett, amikor Csupics, mintegy 19-re lapot kérve pályára küldte Tarnai Katát, aki hideg kézzel emelt be egy triplát. Ez a többi MTK-játékosnak is óriási lökést adott, s egy huszáros, 15-2-es száguldással a végjátékra 1 pontra felzárkóztak. Ekkor azonban Horváth Enikő keze nem remegett meg a büntetővonalon, értékesítette 2 dobását a vonalról. Maradt még 10 másodperce az MTK-nak, ám az irányítóként 7 gólpasszt is jegyző Vukov előretörése közben saját lábára ütötte a labdát, így nagy csatában a BEAC győzött.

BEAC: Pusztai 12, Pál 2, Süle 24/12, Horváth Sz. 10, Szabó F. 6 Cs: Brixel 4, György, Horváth E. 6.

MTK: Vukov 10/3, Böröndy 11, Suppán 12, Szabó V. 9/3, Zsilinszky 8. Cs: Barnai 6, Dóry, Tarnai 5/3

Szombaton 15.30-tól a Nyíregyháza és az MTK játszik a bronzéremért, s 18 órától a BEAC és TF játszik a Hepp-kupáért.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus