Történelmet írva bajnok a PINKK-Pécsi 424!

Története során először lett bajnok a PINKK-Pécsi 424 együttese, miután a 2013/2014-es bajnokság fináléjának mindent eldöntő 5. mérkőzésén 54-42-re győzött a PEAC-Pécs ellen. Az Iványi Dalma vezette PINKK mondhatni stílszerűen a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnok hódította el az aranyérmet.

PEAC-Pécs – PINKK-Pécsi 424 42-54 (18-11, 5-14, 9-9, 10-20)
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, döntő, 5. mérkőzés. Vezette: dr. Vígh, Földházi, Papp

Stílszerűen mindent eldöntő ötödik mérkőzésre került sor a női bajnokság fináléjában. A két csapat ezúttal sem pihenhetett túl sokat, de ilyen esetben a fáradtságra már egyik fél sem hivatkozhatott. A szerdai pontszegény meccshez hasonlóan ismét kevés kosár született, az első negyed derekán 4-6 állt az eredményjelzőn. Távolról egyik csapat sem tudott betalálni, ennek megfelelően szoros volt az állás. A PEAC Kublina révén 10-8-nál vette át a vezetést, míg a PINKK-nél a szerdai meccsen nagyot játszót Kováts is korán már pályára került. Az első játékrész végéhez közeledve Reid vette hátára a hazaiakat, akik hatékonyabb támadójátékuknak hála kezdtek ellépni: Kublina pontjai után pedig 18-11-re vezettek.

A folytatásban elkezdte ledolgozni hátrányát a PINKK, Holt kosarai után Kennedy dobta a meccs első tripláját, amellyel 20-18-ra jöttek fel. Úgy festett a PEAC ezúttal is őrzi azt a számukra kellemetlen „hagyományát”, hogy ismét produkál egy nagyon pontszegény negyedet. Zseljko Djokics a 16. percben időt is kért, miután csupán két pont állt csapata neve mögött. Ez sem törte meg igazán a PINKK lendületét, olyannyira, hogy Ruják tempójával a vezetést is átvették (21-25). A PEAC nyolc perces kosárcsendjét Reid törte meg egy büntetővel, végül az ellentétes negyedek után csupán két pont volt a felek között a távolság a nagyszünetben (23-25).

A hektikus első húsz perc során a két csapat hasonló dobóformát mutatott (9/27 illetve 10/26), ám a triplákban nagy különbség volt, hiszen a PEAC mind a 10 kísérletét elpuskázta, ráadásul 10-ből csupán 5 büntetőt értékesített.

A második félidőben nem kellett sokat várni az első PEAC hármasra, Nagy-Bujdosó triplája után vissza is vette a vezetést a hazai csapat. Ekkor sokkal pontosabban céloztak a játékosok, Iványi első pontjai után megint lélegzetvételnyi előnyre tett szert a PINKK (28-32). Nagy-Bujdosó kosara után viszont hosszú percekre befagyott az eredményjelző, mivel a PEAC rengeteg labdát szórt el, míg a PINKK gyenge dobóformája miatt nem tudta növelni minimális előnyét

A döntő utolsó negyedének 32-34-gyel vágtak neki a csapatok. Az első percekben továbbra is a PEAC futott az eredmény után, a 33. percben viszont Iványi második hármasával 34-41-nél már-már tetemesnek mondható volt a különbség, főleg a mérkőzés addigi ponttermelését tekintve. Ezúttal is Reid kapcsolt, a hátvéd pillanatok alatt szerzett két duplája késztette időkérésre Roberto Hernandezt. Egy kivételével minden triplakísérlete kimaradt a PEAC-nak, pedig bőszen próbálkoztak vele Raksányiék, és ahogy az ilyenkor lenni szokott a túloldalon Holté viszont behullott, így három és fél perccel a vége előtt, 38-44-nél lépett egy nagyot a bajnoki cím felé a PINKK. Valószínűleg Zseljko Djokics számára a lehető legrosszabbul folytatódott a játék az időkérése után, ugyanis Iványi labdát lopott, Holt pedig nyolcra növelte a szurkolói által ismét űzött PINKK vezetését (38-46). A záró perchez közeledve Kennedy révén kereken tíz volt már közte, mindez pedig már behozhatatlan távolságnak bizonyult. A PINKK-Pécs ezzel fennállása első bajnoki címét szerezte meg, ráadásul Iványiék abban a Lauber Dezső Sportcsarnokban értek célba, amely annak ellenére az igazi otthonuk, hogy hivatalosan nem tekinthető hazai csarnokuknak.

PEAC: Reid 19, Raksányi 4, Jovanovics 1, Nagy-Bujdosó 9/3, Bishop 4. Csere: Kublina 4, Fűrész, Orozovics 1, Pap, Nagy D. Vezetőedző: Zseljko Djokics. Edző: Imreh Ajtony

PINKK: Iványi 8/6, Kennedy 15/3, Holt 13/3, Őri, Tomlinson 7. Csere: Pascua 7, Sarok 2, Kováts N., Ruják 2, Katona. Vezetőedző: Roberto Hernandez. Edző: Szentendrei Áron

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-2 a PINKK-Pécsi 424-nek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus