A szombathelyi női kosárlabda ismét az amatőr élvonalban

Sajtótájékoztató keretein belül jelentették be ma délelőtt, hogy Szombathely két sportegyesületének összefogása révén újra szerepel a város csapata a női amatőr NBI-ben. Az alábbiakban olvashattok az együttműködés részleteiről, lehetőségekről, célokról.

Szombathely két sportegyesületének összefogása révén kínálkozott lehetőség arra, hogy ismét szerepeljen felnőtt csapat a Női Amatőr NB I-ben a 2014/2015 évadban. 2014 júliusában kötött 3 éves együttműködési szerződést a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület és a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. Ez az egyezség - az eredményes bajnoki szereplésen túl - azt a célt tűzte ki, hogy a Sportiskolából kinövő lány utánpótlás korú sportolókat a Szombathelyi Egyetem Sportegyesületének szakosztályában versenyeztetheti tovább, és közös szakmai koncepcióval szerepelteti a felnőtt női csapatot, az egyetemi bajnokságban induló együttest és a sportiskolai csapatokat.

A csapatnak otthont adó Egyetemi Sportegyesület a 2014/15-ös bajnoki szezonban SzoESE-Sportiskola néven szerepelteti a női amatőr kosárlabda NB I-es bajnokságban a sportiskolásokkal, az újonnan felvett hallgatókkal és a korábban szerepelt kitűnő szombathelyi játékosokkal megerősített gárdát. A csapat vezetőedzője Kozma Tamás, másodedzője Szabó László lesz, aki az egyetemi bajnokságban irányítja a csapat hallgatói státusszal rendelkező játékosait is. A szakosztályvezetői feladatokat továbbra is Szalai János látja el, aki 2 évvel ezelőtt még mint edző a középmezőnyben végzett az Egyetem csapatával az amatőr élvonalban.

Fontos szempont volt, hogy az utánpótlásból kinövő játékosokat magasabb szinten lehessen versenyeztetni Szombathelyen. Törekvésünk, hogy a legjobb fiatal kosarasok egyetemi tanulmányaik színhelyéül is a Savaria Egyetemi Központot válasszák, ahol a sportszakok széles kínálatából választhatnak. Továbbá a Sportiskolában jó játékossá váló sportolók, más városokban folytatott egyetemi tanulmányaik után visszatérhessenek a szombathelyi felnőtt csapatba kosárlabdázni. A magasabb osztályú csapat vonzerőt jelent olyan – máshonnan érkező - érettségizők számára, akik sportolói pályafutásuk mellett felsőfokú tanulmányaikat is szeretnék folytatni.

A SZoESE-Sportiskola csapata augusztus 25-én napi két edzéssel megkezdte a bajnoki szezonra a felkészülést az Egyetemi Sportcsarnokban. A 18-as keret minden játékosa nagy lendülettel és jó hangulatban ismerkedett a szakvezetőkkel és egymással. Az látszik, hogy az edzők elsősorban a gyors és kombinatív játékra építhetnek. Ez az év az építkezés éve lesz.

A csapat szeptemberben edzőmérkőzésekkel és egy Grazban rendezendő nemzetközi tornával készül az október eleji bajnoki rajtra. A hazai mérkőzések helyszíne az Egyetemi Sportcsarnok.

Reméljük és hisszük, hogy Szombathelyen újra lesz eredményes női kosárlabda, mely remélhetőleg olyan magasságokba emelkedik, mint az 1990-es években az élvonalban szereplő Sabaria SE volt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus