Amatőr bajnok és A-csoportos a BEAC

Miután hazai környezetben kiegyenlített első félidő után 30 ponttal győzött, idegenben nagy küzdelemben 62-55-re újra két vállra fektette a TFSE csapatát az ELTE-BEAC Újbuda együttese az Amatőr Női Bajnokság fináléjában, így Balogh Judit együttese bajnok lett s feljutott az A-csoportba.

Szűknek bizonyult a két győzelemig tartó ANB finálé második meccsén az Alkotás úti TF-csarnok, ha a csillárokon nem is lógtak a nézők, szurkolók, de mivel az összes a játéktér körüli széken és padon található ülőhely elkelt, jó néhányan a földön ülve, ijesztően közel a játéktérhez voltak kénytelenek megtekinteni a találkozót. A hangulat amatőr női mérkőzéshez képest egészen kiváló volt, ami azt mutatja: magyar kosaras hölgyek egymás elleni küzdelmére igenis van igény, talán nagyobb is, mint amikor 4-4 külföldi kosaras nyüstöli egymást élvonalbeli csapataink pályáin.

A két győzelemig tartó finálé első összecsapásán egy félidő után még 32-32 volt az állás, onnan lett 87-57 a BEAC javára, elsősorban az akkor szédületes dobóformát kifogó Süle Krisztina jóvoltából, aki azt a meccset 36/18 ponttal zárta, 75%-os, 6/8-as triplamutatóval.

Nos, a visszavágó elején egyáltalán nem látszott, hogy  TF csapata ugyanebben az összetételben három igencsak kimerítő mérkőzést játszott a Nemzeti Egyetemi Bajnokság (hagyományos nevén MEFOB) négyes döntőjében, amelyet nem mellesleg meg is nyert. Németh Alma a MEFOB négyes döntőjének MVP-jéhez méltó formában kezdett, nem igazán tudták tartani a szerkezeti hiányosságai miatt leginkább a palánk alatt sebezhető BEAC játékosai. Az első percekben váltott vezetéssel haladtak a csapatok a jó iramú, kifejezetten színvonalas meccsen, a BEAC-ot ekkor, mint oly gyakran, a Pál-Pusztai kettős "húzta". A negyed vége Balsay Anna két triplájának köszönhetően a hazaiaké volt.

A második szakasz elején lendületben maradt a TF és szétesett a BEAC. Miháczi Dia két triplájára alapozva 10-0-lal indították a hazaiak a második 10 percet. Lehet, a szép számú BEAC-hívők már a harmadik meccs időpontját kérdezgették egymástól. A legnyugodtabb BEAC-os - mint a pályán is egykor - Balogh Judit, a szakvezető volt. Rezzenéstelen arccal figyelte, hogy amíg az övéinek semmi, a másik oldalon szinte minden bejön - illetve bemegy. Nem kért időt, s neki lett igaza. Azok után ugyanis, hogy Pusztai közel 4 perc elteltével megszerezte a negyed első BEAC-kosarát, az alaposan összekuszálta a szálakat Sterbenz Tamás addig kifejezetten jól "muzsikáló" együttesénél. Rossz alapvolali bedobás, kihagyott ziccer, eladott labda, sportszerűtlen hiba - igaz, az azt elszenvedő Horváth Szilviától némi "rásegítéssel", de ház ez benne van a játékban - is előfordult a TF-nél, a BEAC pedig elsősorban a már említett Horváth eredményes és hasznos játékával a félidő utolsó 6 percét 14-0-lal "lehozva" fordított.

Bár az első 20 percben jobbára erőlködő Süle szünet után bedobott egy triplát, tévedtek, akik azt gondolták, hogy ettől megtörik a TF. Karlócai lépett elő, s jórészt az ő kosarainak köszönhetően tapadt a BEAC-ra a vendéglátó. A vékony dongájú Szabó Flórából ki sem nézné az ember, hogy úgy földhöz tudja vágni a labdát, hogy az majdnem a mennyezetig pattanjon. Pedig ez történt azok után, hogy rontott közelről, ráadásul szabálytalankodtak is vele. Tanulságos mozdulat lehetett a fiatal játékos számára, hiszen vélhetően elsősorban magára volt mérges, az ilyenért bizony technikai jár. Balogh pár csendes - minden bizonnyal nyugtató, s talán nevelő célzatú - szó kíséretében lecserélte játékosát. Nem tudott ellépni, de tartotta 5 pont körüli előnyét a BEAC, s a malmára hajtotta a vizet, hogy a játékvezetők elérkezettnek lássák az időt az ítéleteiket bizony időnként - mondjuk így - kommentáló TF-tréner, Sterbenz Tamás megregulázásának egy technikaival. Az esetnél az azt kiváltó személyiért, valamint a technikaiért járó büntetőket kihagyta a BEAC. A technikaik mellett ez a 10 perc a küzdelemről szólt, 11-7-re nyerte a BEAC.

A TFSE a záró szakaszban is hősiesen küzdött. Előbb Karlócai és Németh révén feljött 2 pontra, de ekkor a szezon során talán a legjobbját nyújtó Horváth Szilvia (18 pont, 9 lepattanó) jóvoltából még új erőre kapva megint ellépett a BEAC. A szakasz közepén aztán Balsay előbb duplát, majd triplát dobva fokozta az izgalmakat, utóbbi találata után ugyanis 51-51-et mutatott az eredményjelző. Ekkor azonban, ahogy a meccs elején, ismét követlezett Pál és Pusztai, majd a remek formában kosarazó Horváth, s hármuknak köszönhetően egy 9-0-lal nemcsak a meccset, a bajnoki cím sorsát is eldöntötte a BEAC.

Balogh Judit együttesének erejét az is mutatja, hogy csapata elbírta, hogy két meghatározó játékosa, Süle és Reiner ezúttal a szokottnál visszafogottabb teljesítményt nyújtson, ketten együtt 2/18-as mezőnymutatóval összesen írd és mondd 6 pontot tettek a közösbe. A meccs legjobbjára, Horváth Szilviára a legnehezebb feladat talán a lefújás, a pályán töltött 37 perc után várt. Pusztai ugyan egy vékonydongájú játékos, de Horváthnak vagy 4-5 percig tartania kellett a nyakában, amíg az irányító a hagyományoknak megfelelően le nem vágta a hálót a gyűrűről.


Amatőr Női Bajnokság, döntő, 2. mérkőzés
TFSE - ELTE-BEAC Újbuda 55-62 (19-16, 10-14, 7-11, 19-21)

A TFSE legjobbjai: Németh A. (16 pont, 4 lepattanó), Balsay (13/9 pont), Miháczi (11/6 pont, 6 gólpassz), Karlócai (9 pont, 10 lepattanó).

A BEAC legjobbjai: Horváth Sz. (18 pont, 9 lepattanó), Pusztai (12 pont, 3 gólpassz), Pál (9 pont, 5 lepattanó, 2-2 szerzett labda és gólpassz).
 

Foto, Slide - BEAC női kosárlabda szakosztályának facebook oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus