Amerikai-spanyol finálé a női vb-n

A spanyol női válogatottnak sikerült az török földön, ami a férfi együttesnek pár hete hazai környezetben sem: világbajnoki döntőt játszhat az amerikaiakkal. 

 

És ebben semmi meglepő nincs, hiszen az Európa-bajnok játszik a címvédő, olimpiai bajnok toronymagas esélyessel a világbajnoki címért. 

A fináléig elvezető úton azonban történt egy s más érdekesség. 

Amint az várható volt, a csoportkör után Angola, Mali, Japán és Korea búcsúzott a további küzdelmektől. Az igazán érdekes a következő "kör" volt, amelyben a nyolc közé jutásért játszottak a csapatok, méghozzá olyan keresztjáték formájában, hogy a második és harmadik helyezettek csaptak össze. Na, itt azért történt egy-két váratlan eredmény. Kanada például roppant magabiztosan, közel 100 pontot dobva fektette két vállra az előzetesen jobb sorsra érdemesnek tartott cseh csapatot, Kína pedig egy félelmetes negyedik negyeddel (25-7) hajrázta le az előző napon az ausztrálok elleni utolsó csoportmeccsét gyakorlatilag feladó fehérorosz válogatottat (72-67). Az amerikaiak elleni utolsó csoportmeccsükön három negyed után csupán 6 pont hátrányban lévő,  többek között a volt soproni Jelena Milovanovics vezette szerbek remek, pontgazdag találkozón jutottak túl Kubán (86-79), a franciák pedig "legyűrték" a brazil együttest (61-48). 

Következtek a negyeddöntők, ahol a friss, a legjobb nyolcba magukat a csoportjuk megnyerésével közvetlenül kvalifikáló válogatottak találkoztak a negyeddöntőbe jutásért ki-ki meccseket vívó együttesekkel. 

A balszerencsés franciák előbb a házigazda törököktől kaptak ki a csoportban, így plusz egy meccsel a lábukban az elődöntőbe jutásért az amerikaiakkal kerültek szembe. A meccs a 29-14-es első negyeddel lényegében el is dőlt, 94-72-re nyertek az amerikaiak. 

Ausztrália küzdelmes meccsen "gyűrte le" a papírformának megfelelően Kanadát (63-52), s jutott magabiztosan a négy közé. A negyeddöntő legnagyobb csatáját a török-szerb összecsapás hozta. Hihetetlen fordulatos, egylabdás meccsen a házigazda nyert 62-61-re, pedig a leendő győri Tamara Radocaj 7 gólpasszt osztott ki társainak, a PEAC-os Nevana Jovanovics 16 pontig jutott - azonban szomszédaink a Hollingsworth helyett játszó honosított Lara Sanders-szel (14 pont, 19 lepattanó, 5 blokk) nem tudtak mit kezdeni.

Kína csapatából úgy tűnt, sokat kivett a fehéroroszok elleni feltámadás, nem tudott igazán jelentős ellenállást kifejteni az Európa-bajnok spanyolok ellen (71-55). 

Az első elődöntőben a generációváltáson áteső ausztrál nemzeti csapat meglepően jól helytállt az amerikaiakkal szemben. A szünetben 12 ponttal vezetett a címvédő, ám ellenfele - korábbi riválisaival ellentétben - nem omlott össze szünet után, hanem a 19/9 pontig jutó Erin Phillips vezérletével tartotta a lépést. Az azonban döntő volt, hogy az ezúttal Tina Charles (19 pont, 9 lepattanó) vezette amerikaiak 49-31-re megnyerték a lepattanó csatát. A záró szakasz elején Phillips még 6 pontra felhozta az ausztrálokat, ekkor azonban bevitte a "döntő csapást" az amerikai csapat egy 15-2-es futás formájában. Az ausztrálokat - bár ekkorra győzelmi reményeik végképp elszálltak - ez sem törte meg, a 10 pontos határ közelébe küzdötték fel (vagy le) magukat, végül 82-70-es amerikai diadal született. 

A másik elődöntő első negyede remek, a második pedig hatásos ellenpropagandája volt a női kosárlabdának. A nyitó 10 percben pazar dobóformát mutatott mind a házigazda török, mind pedig a spanyol csapat, ez a szakasz 20-19-es hazai vezetéssel zárult. A második negyed 9-7-es spanyol részsikerrel zárult, ez az etap a védekezésről szólt. Kicsit javult a játék a harmadik tíz percben, de itt is a küzdő jelleg dominált, 13-23-as spanyol szakaszgyőzelem után az Európa-bajnok 41-39-es vezetéssel várhatta a záró 10 percet. Ahogy az előző elődöntőn, itt is a 4. negyed eleje volt a döntő. A 32. és a 36. perc között a törökök számára megfoghatatlan Alba Torrens (28/9 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) vezérletével 46-43-as török vezetés után egy 14-3-as futást "repesztő" spanyolok jutottak a döntőbe. A házigazdáknál csak a két center teljesített vb-elődöntőhöz méltó szinten, Sanders és Yilmaz is 18-18 pontig jutott, előbbi 8, utóbbi 5 pattanót kaparintott meg. A mezőnyembereiket "kivették" a játékból a 66-56-ra diadalmaskodó spanyolok, akinél még Sancho Lyttle újabb (18 pont, 12 lepattanó) dupla-dupláját is ki kell emelni. 

Este tehát magyar idő szerint negyed kilenctől spanyol-amerikai vb-döntőt rendeznek Isztambulban (a Sport1 a döntőt a 23:00-tól, a bronzmeccset hajnali 1:00-tól felvételről sugározza). 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus