Jöhet az elődöntő döntője

Izgalmas húsvét vasárnap esti programnak ígérkezik a bajnoki címvédő Uniqa Euroleasing Sopron és a kupagyőztes PEAC-Pécs a döntőbe jutásről döntő harmadik elődöntője. A kérdés, ki játszik a döntőben a mérkőzést már "páholyból" figyelő finalista, a PINKK Pécsi 424 ellen

Mindkét fél mellett és ellen is szólnak, szólhatnak érvek. 

A párharc, mint ismeretes 1-1-re áll. Az első meccset a soproniak 31, a másodikat a pécsiek egyetlen pont különbséggel nyerték - mégis ez utóbbi együttes lép majd pályára lélektani előnnyel este Sopronban.

A PEAC-Pécs-nek egyrészt már van egy trófeája, az éppen a soproniakkal szemben megnyert Magyar Kupa. Djokics Zseljko tanítványainak ez a playoff már csak hab a tortán - veszítenivaló nélkül játszhatnak Nagy-Bujdosó Nóráék. Ez is növelheti a pécsi csapat esélyeit, de még ha ez nem lenne ott a háttérben, akkor is a baranyaiaknak lenne lélektani előnyük. Miért is? 

Mert a harmadik meccs lehetőségét a sírból hozták vissza. Pécsett parádésan kezdett, egy negyed után 16 ponttal "ment" a Sopron, s ez az előny félidőre is megmaradt. Innen felállva egy agresszív, csapdázós, letámadós védekezéssel  rengeteg labdát szerezve felzárkóztak, majd fordítottak, sőt állva is hagyták a teljesen megzavarodott, szétesett soproni csapatot. A címvédő az utolsó percben visszaszerezte a vezetést, de Raksányi Krisztina oly biztonsággal szórta a büntetőket a kosárba, mint az egyszerű nyaraló a kavicsokat a tengerbe - nyert és életben tartotta döntős reményeit a PEAC. 

Nagy kérdés, mekkora lökést ad ez a feltámadás a pécsi csapat játékosainak, s nagy kérdés, a még trófea nélkül álló, hazai környezetben ezért - is - nyomás alatt játszó soproniakra hogyan ha mindez. 

A "lélekelemzés" után vizsgáljuk meg, sportszakmailag is a harmadik elődöntő esélyeit. Pécsett a PEAC nem kevesebb, mint 20 eladott labdába hajszolta bele ellenfelét. Amit furcsa volt látni, hogy olyan rutinos játékosok, mint Fegyverneky Zsófia, vagy Ciglar Iva kezéből több alkalommal is nemes egyszerűséggel kivették, kikapták a labdát a pécsiek. Ezzel a fegyverrel, valamint a Pécsett bevált letámadással nyilván megpróbálkozik majd a Djokics csapat, mert bármennyire is hab a tortán a playoff a PEAC-nak abban egy pillanatig se kételkedjünk, hogy Fűrész Dia és társai nem csupán kirándulni mennek Sopronba, hogy a Tűztorony és a Várkerület megtekintése után játszadoznak egy jót, hanem be akarnak jutni a döntőbe.

Ami a Sopron malmára hajthatja a vizet az elsősorban természetesen a hazai pálya, a soproni szurkolók (hang)ereje. Bár most sajnos messze nincs olyan hangulat, mint mondjuk 4-5 éve volt, de a hazai környezet sokat jelenthet. Meg az is, hogy Pécsett azért a soproni kulcsjátékosok - a 35 percet játszó Fegyvernekyt leszámítva - átlagban 6-8 perccel kevesebb időt töltöttek a pályán, mint a pécsiek szinte kivétel nélkül 30 perc fölötti bevetéseket teljesítő ászai. Sőt, Tianna Hawkins az Uniqa egyik legjobbja, a sok személyi miatt mindössze 19 percet játszott, igaz a PEAC-nál a tapasztalt Ieva Kublina - akinek a kezében mindig benne van néhány kritikus helyzetben beemelt hárompontos - csupán 8-at...

Tekintve, hogy 2 nappal az előző meccs után már újra farkasszemet néznek egymással a felek, ennek is lehet jelentősége.

Szóval a kérdés, kinek lesz rózsaszín a húsvét vasárnap este - hogy aztán a PINKK-kel találkozzon a döntőben...

Fotó: wb-sopron.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus